Kabels 
Overige Producten 
Account  

Powerline adapter

De werking van een powerline adapter

De powerline adapter of homeplug komt voor in verschillende varianten, maar is altijd een opsteekdoos voor in het stopcontact. Verder heeft de homeplug rechthoekige ethernet-aansluitingen voor internet. Wat er nu in feite gebeurd, is dat het internetsignaal oftewel datasignaal als het ware bovenop de netspanning via het elektriciteitsnet wordt gelegd. Dit plaatsen van het datasignaal op de netspanning heet met een chique woord superponeren. De netspanning is daarbij de signaaldrager of in het Engels: carrier. Natuurlijk moet een gesuperponeerd signaal ook weer ten behoeve van de computers gescheiden kunnen worden van de netspanning. Om dat mogelijk te maken zit er in de powerline adapter een scheidingsfilter. Vergelijk het met een envelop die met tape is dichtgeplakt. De envelop, de drager, is dan de netspanning en het plakband het internetsignaal. Aan de kant van de ontvanger wordt het plakband, metafoor voor het internetsignaal, van de brief verwijderd. De brief is de vergelijking met de netspanning. Dat filter in de powerline adapter is dan, om in beeldspraak te blijven, de ontvanger van de envelop. Voor de overige apparaten maakt dat internetsignaal niks uit, ze zien het als onderdeel van de netspanning. Andersom is het anders: het datasignaal kan gevoelig zijn voor storing van buitenaf.

Datasnelheden en storingsgevoeligheid

Er bestaan uitvoeringen van bijvoorbeeld de homeplug Sitecom van 200 Mbps tot wel 2 GBps. Mbps staat voor Megabit per seconde, oftewel het transport van een miljoen bits per seconde, en Gbps voor Gigabit per seconde: 1000 Mbps. Deze datasnelheden omgerekend in frequenties, komen bij een datasnelheid van 500 Mpbs bijvoorbeeld neer op waarden die tussen 2 Mhz en 86 Mhz liggen. Dat één datasnelheid resulteert in een heel bereik heeft met de omzetting van Mbps naar Mhz te maken. Dit wordt ook wel modulatie genoemd en wordt op de powerline adapter vermeld als QAM-waarde: quadratuur amplitude modulatie. Dat is een uitvoering van de bij homeplugs genoemde Orthogonal Frequency Division Multiplexing modulatiemethode of OFDM. Hoogfrequente stroompiekjes ontstaan wanneer huishoudapparaten worden aangezet en dat veroorzaakt ruis op de 50 Hz netspanning. Zoek dus voor uw homeplug steeds het stopcontact uit waar de minste huishoudelijke apparaten op aangesloten worden. Bovendien hebben hogere frequenties de onhebbelijkheid zwakker te worden, uit te sterven zoals dat heet, naarmate de afstand groter wordt. Daarom hebben powerline adapters tevens een repeater-functionaliteit, waardoor het signaal tussentijds opgekrikt wordt. Op die manier kunt u met uw powerline adapter of homeplug tot wel 300 meter overbruggen.

Verschillende uitvoeringen

Het “draadloze” bij powerline adapters oftewel homeplugs, die wel nog met een kort netwerkkabeltje moeten worden aangesloten op de computer, slaat op het gegeven dat er geen extra lange kabels nodig zijn om de data door de rest van het huis over te dragen. Natuurlijk wordt ook de in de muur weggewerkte stroomkabel gebruikt. Daarom is dit ‘draadloos’ geen wifi. Dat zou betekenen dat je smartphones of tablets niet zou kunnen gebruiken met de powerline adapter. Om dit te ondervangen heeft men powerline adapters op de markt gebracht met wifi faciliteit. Dit laatste wordt ook wel WLAN compatibiliteit genoemd, dat staat voor geschiktheid voor gebruik als Wireless Local Area Network, oftewel uw draadloze computernetwerk thuis. Deze wifi homeplugs zijn standaard voorzien van LAN poorten om toch nog computers met netwerkkabels, oftewel ethernetkabels of RJ-45 kabels, te kunnen aansluiten. Om het helemaal praktisch te maken zijn homeplugs vaak, maar niet altijd, voorzien van een extra stopcontact waarop u bij voorkeur weinig stroom-verbruikende apparaten zoals lampen kunt aansluiten, ter vermijding van stoorpieken bij het inschakelen. Er zijn ook duurdere varianten in ons assortiment die wel storingsongevoelig zijn en waarop apparaten met een stroomverbruik van 16 Ampère, zoals een wasmachine, kunnen worden aangesloten.

Een powerline adapter gebruiken

In principe is het zo dat de computers die op de powerline adapters zijn aangesloten uw computernetwerk vormen. Dat is het geval bij de standaard powerline adapter zonder wifi functionaliteit. Bovendien kunt u daarnaast draadloze apparatuur, zoals smartphones, tablets en netwerkprinters, gebruiken via powerline adapters. Maar dan alleen als de homeplugs ook van wifi zijn voorzien! Uiteraard bent u vrij, als u toch al een router zou hebben, om die aan te sluiten op één van de powerline adapters om op die manier in wifi te voorzien, wanneer u verder standaard homeplugs gebruikt. Verder is de installatie supereenvoudig. Elke computer aansluiten op de powerline adapter, drukken op de knop om de homeplugs met elkaar te laten verbinden. U heeft geen driver of stuurprogramma nodig, zoals bij externe computerapparatuur gebruikelijk. Wel nog een punt van aandacht is de datasnelheid, zoals die bij powerline adapters of homeplugs wordt opgegeven. Dit getal is steeds de waarde tussen de homeplugs onderling, niet tussen de homeplug en de computer. Die waarde ligt namelijk lager. Zo kan bij een 500 Mbps powerline adapter de datasnelheid tussen computer en homeplug slechts 100 Mbps bedragen. Belangrijk als u een high end pakket met hoge datasnelheden bij de provider heeft.

Uw powerline adapter of homeplug online kopen

Een powerline adapter of homeplug koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een powerline adapter oftewel homeplug of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie