Kabels 
Overige Producten 
Account  

USB muizen

Een USB muis wordt via een USB-verbinding met uw computer verbonden. Meestal wordt dat middels een zogenoemde USB kabel gedaan maar er zijn ook draadloze varianten van de USB muis. Die werken middels een kleine ontvanger die op een van de USB uitgangen van uw computer aangesloten worden. Die ontvanger zorgt er dan voor dat het signaal van de muis aan de computer doorgegeven wordt. Een USB draadloze muis werkt doorgaans op batterijen. In sommige gevallen wordt een draadloze muis met een oplader aangeboden. Het fijne aan een draadloze muis is het feit dat de kabel van de muis nooit in de weg zal liggen. Lees meer

LED of laser?

Bij de aanschaf van een USB muis heeft u de keuze tussen een optische muis en een muis met laser. Er zitten een aantal belangrijke verschillen tussen beide soorten computermuizen. Bij een muis met laser wordt gebruik gemaakt van een laser in plaats van een LED, wat bij een optische muis het geval is. Het voornaamste voordeel van deze laser ten opzichte van de LED, is dat u een muis met laser ook op sterk weerspiegelende oppervlakken kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een computermuis op een glazen eet- of werktafel. Optische muizen met een LED-lampje kunnen op een dergelijk oppervlak de positie en beweging niet of nauwelijks bepalen en zijn dan dus niet bruikbaar. Datzelfde geldt voor het gebruik van deze muis op een kunststoffen oppervlak. Bij een optische muis met laser hoeft u daar geen rekening mee te houden Een ander voordeel aan een muis met laser is de nauwkeurigheid. Die is namelijk veel groter en dat betekent dat u posities op het computerscherm nauwkeuriger kunt aanwijzen en selecteren. Erg belangrijk voor ontwerpers, computer tekenaars en gamers.

USB muizen voor gamers

Wanneer u uw computer regelmatig gebruikt om games te spelen is een goede muis essentieel. U wilt dat uw muis nauwkeurig is, snel reageert en makkelijk over een tafel of bureaublad te bewegen is. Ook in dit geval is het aan te raden om voor een USB muis met laser te kiezen. De nauwkeurigheid van een muis wordt aangegeven in DPI. Dat staat voor dots per inch. Eenvoudig gezegd is dat het aantal stapjes dat de muis tijdens de beweging over een afstand van 1 inch, ongeveer 2.5cm, maakt. Hoe hoger het DPI, des te nauwkeuriger is de muis. Muizen van 1 DPI bestaan niet, maar even puur als voorbeeld. Stel u voor dat een muis van 1 DPI zou hebben. Dan springt hij dus de kleinst mogelijke beweging meteen 2.5cm verder over het computer scherm. Probeer dan maar eens een knop aan te klikken of tijdens een game de juiste richting te selecteren. Een goede USB game muis heeft een DPI waarde van 5000 of hoger. Kiest u voor een optische USB muis met LED dan moet u ook rekening houden met het oppervlak waarop u de muis gebruikt.

Bedieningsknoppen van een USB muis

Naast de werking van een USB muis en de snelheid waarmee een computermuis reageert, is het belangrijk om op de bedieningsknoppen van een muis te letten. Veel muizen zijn voorzien van drie knoppen, namelijk: een linker muisknop, een rechter muisknop en een scrollwiel in het midden. Voor veel mensen zal dit voldoende zijn bij het gebruik van hun computer. In sommige gevallen kan een vierde knop voor nog meer gemak zorgen. Deze vierde knop kan bijvoorbeeld als een sneltoets voor bepaalde specifieke functies gebruikt worden die u snel en makkelijk wilt opstarten of vaak nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan het openen van uw mailprogramma, het doorgaan naar een volgende webpagina, of het terugkeren naar de vorige pagina. Zeker wanneer u de USB muis wilt gebruiken om te gamen kan de vierde bedieningsknop een groot voordeel zijn. U kunt via het instellingsmenu van de muis zelf bepalen welke functie of programma u aan de vierde muisknop wilt koppelen.

Ergononische USB muizen voorkomen RSI klachten

U gebruikt een muis door uw handpalm erover heen te leggen. Bij langdurig gebruik kan een standaard muis zorgen voor vervelende klachten aan uw hand, pols of arm. Deze klachten worden aangeduid met de term Repetitive Strain Injury, wat vaak afgekort wordt tot RSI. Die ontstaan wanneer u langere tijd, denk aan maanden en dagelijks vele uren, dezelfde beweging maakt met uw ‘muishand’. Een ergonomische muis kan die klachten voorkomen. Deze muizen zijn zo ontworpen dat uw hand en pols tijdens het gebruik van de muis in een natuurlijke positie gehouden worden. Bij een ergonomische muis wordt uw hand een kwartslag gedraaid, waardoor deze op uw pink zal rusten. Daardoor blijven uw ellepijp en het spaakbeen van uw onderarm evenwijdig aan elkaar liggen wat de wrijving bij uw pols en elleboog aanzienlijk vermindert. Zorg dat het formaat van de computermuis aansluit bij het formaat van uw hand om klachten aan uw gewrichten tegen te gaan. Een kleine, of micro USB muis kan erg fijn zijn om mee te nemen, maar is niet geschikt om langere tijd mee te werken als u een grotere hand heeft.

Kooptips voor een USB muis

Bij de aanschaf van een USB muis zijn er verschillende belangrijke punten om rekening mee te houden. De belangrijkste aspecten zijn in dit artikel besproken. Onderstaand hebben we deze punten nog eens kort voor u samengevat:
 • Kies voor een USB muis met laser als u de muis op iedere ondergrond, ook spiegelende, wilt kunnen gebruiken;
 • Schaf een USB muis met een hoge DPI-waarde aan, als u de muis ook voor het gamen op uw computer wilt gebruiken;
 • Let op het aantal bedieningsknoppen; Twee plus een scrollwiel is standaard, maar we zijn ook muizen met drie of meer knoppen;
 • Let op de vorm van een USB muis en kies voor zeer intensief gebruik een ergonomisch model om RSI klachten te voorkomen.
 • Een USB muis kopen doet u tegenwoordig heel eenvoudig online. In ons assortiment vindt u een grote diversiteit aan computermuizen. Zo vindt u altijd een computermuis die aansluit bij uw persoonlijke voorkeuren en het doel waarmee u deze muis aanschaft.

  Vragen en advies

  Kies voor een USB muis op rol die aansluit bij uw persoonlijke voorkeuren! Mocht u vragen hebben of advies willen bij de aanschaf van coax kabel per meter? Bel ons dan op 045-5717001 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

  Muis

  Klantenservice & Informatie