Kabels 
Overige Producten 
Account  

Legborden

In de computerwereld worden kasten met flexibele opbergmogelijkheid gebruikt: serverkasten. Deze gesloten kasten hebben een raamwerk, in het Engels frame, waarin plaatsingsmiddelen voor apparatuur op willekeurige hoogte kunnen worden aangebracht. Daartoe is het frame voorzien van voorgeboorde gaten of heeft gemonteerde rails, denk aan uitschuifbare lades. In dit raamwerk kunnen zogenoemde legborden of L-profielen worden gemonteerd, waarop de apparatuur wordt geplaatst. Ze kunnen vast of uitschuifbaar zijn. Ook verschillen legborden in dieptes, de breedte is standaard. Voor wandmontage zijn andere modellen nodig dan voor staande kasten. Lees meer

Legborden, afmetingen en toepassingen

Omdat legborden in serverkasten gebruikt worden is het nodig iets over de serverkastafmetingen te weten. Wij hebben in ons assortiment legborden met de standaard genormeerde breedte van 19 inch oftewel 48,26 centimeter. Op een legbord, in feite een plateau, wordt apparatuur geplaatst of worden gewoon computeraccessoires gelegd. Daardoor ontstaan hoogteverschillen die overbrugd moeten worden. Om een soort van eenheidsmaat te hebben voor de hoogte in de serverkast wordt gewerkt met een standaardwaarde, aangeduid als HE, dat in het Nederlands en Duits staat voor hoogte-eenheid respectievelijk Höhen-Einheit. De binnenhoogte wordt zo uitgedrukt in een aantal HE. In het Engels gebruikt men overigens U, soms RU, oftewel (rack) unit. De maat voor hoogte-eenheid/unit bedraagt 1,75 inch oftewel 4,45 cm. We hebben het hier over de inwendige hoogte. De afmetingen voor serverkasten hebben betrekking op buitenafmetingen. Dit komt door het verschil in wanddikte van de serverkast, dat een gevolg is van de mate van brandveiligheid. Voor de diepte van legborden wordt alleen maar het aantal inch, centimeters of millimeters opgegeven. Daarbij moet wel nog worden gelet op het begrip montagediepte: dat is de effectieve binnendiepte van een serverkast.

Legborden: de dragers van datacommunicatie

Dataverwerkende apparatuur wordt, mits niet reeds voorzien van boorgaten en direct op rails gemonteerd, op legborden geplaatst. Een legbord, ook wel legboard, kent verschillende aanduidingen: lade, schap, slede oftewel in het Engels shelf. Ze dragen de niet-monteerbare apparatuur, daarom is het draagvermogen een belangrijk gegeven. De plateau’s kunnen vast gemonteerd worden in een 19 inch profiel/raamwerk van een serverkast of uitschuifbaar zijn. Er zijn 1U en 2U legborden, van een enkele hoogte-eenheid of dubbele HE. Ze zijn niet alleen verkrijgbaar in een U-vorm, op een veerboot gelijkend, maar ook als vlak geperforeerd plateau, een soort van metalen legplank. Door de perforatie kan de apparatuur niet of moeilijker schuiven. De legborden kunnen aan de voorzijde en achterzijde vastgezet worden in de serverkast of alleen aan de voorzijde. Deze montagemogelijkheid bepaalt mede hoe zwaar de belasting door de apparatuur mag zijn. Op vier punten bevestigd is immers steviger dan op twee punten. De heavy duty exemplaren hebben zelfs een draagvermogen tot 80 kg, 100 kg en maar liefst 150 kg. Deze kunnen gecombineerd worden in een kast.

Coderingen, rails en andere details

Onze legborden zijn niet zelden aangegeven met een RAL-codering. RAL is een Duitse kleurcoderingsnorm en vernoemd naar het instituut Reichsausschuss für Lieferbedingungen. Aan de hand hiervan kunt u precies die kleur kiezen die aansluit bij de kleur van uw serverkast. Op die wijze wordt een eenheidskleur of kleuruniformiteit verkregen en dat geeft een professioneler uitstraling. De uitschuifbare legborden hebben eigen geleidingsrails en worden als geheel aan de voorkant en achterkant vastgemaakt aan het frame van de kast. Binnen de geleidingsrails beweegt dan het plateau heen en weer. Deze legborden zijn voorzien van een opstaande rand en/of een handgreep aan de voorzijde van het frontpanel. Door de constructie zijn de bruikbare breedtes van deze legborden minder dan 19 inch, namelijk 440 mm. Houd daar dus rekening mee bij het inrichten van uw serverkast.

Inbouwdiepte en montagediepte

Doordat de montagedieptes van serverkasten variëren, is het nodig iets over de diepteklassen te weten die bij de legborden worden opgegeven. De inbouwdiepte oftewel montagediepte van een serverkast wordt aangegeven met een Romeins nummer. Zo staat monteerdiepte I voor 250 mm, inbouwdiepte II voor 450 mm en montagediepte III voor 550 mm. Omdat de legborden een aardig gewicht moeten kunnen dragen, zijn ze gemaakt van staal. Dit betekent dan ook dat het eigengewicht van de plateau’s flink aan kan tikken bij meerdere exemplaren in een serverkast. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van een serverkast. Overigens, een serverkast wordt ook wel patchkast genoemd en dat betekent dat een serverkast legbord ook wel patchkast legbord wordt genoemd.

Uw legbord online kopen

Een legbord kopen doet u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een legbord of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Serverkast

Klantenservice & Informatie