Kabels 
Overige Producten 
Account  

Patchpanelen

Een kabelbos van elektriciteitsdraden of computernetwerkkabels is vervelend. Om elektriciteitskabels toch netjes te ordenen bedienen we ons van meervoudige stekkerdozen, echter voor netwerkkabels hebben we iets anders nodig: een patchpaneel. Dat is een langgerekte smalle doos met gaten erin. Die openingen aan de voorkant zijn de aansluitpunten voor de netwerkkabels. Omdat er heleboel kabels worden aangesloten zijn die aansluitingen genummerd. Op deze wijze is altijd te achterhalen van welk aansluitpunt op het patchpaneel de kabel naar welk apparaat loopt. Aan de achterzijde zijn de kabels weggewerkt verbonden met andere patchpanelen of netwerkwandcontactdozen. Lees meer

Het patchpaneel: de oplossing voor een wirwar aan netwerkkabels

Een patchpaneel is een stekkerdoos voor netwerkkabels. Technisch gezien is een netwerk patchpaneel in feite niks anders dan een veredelde passieve hub met enkele, dubbele of meervoudige rijen aansluitingen. Die aansluitingen worden gewoonlijk (toegangs)poorten genoemd. Een patchpaneel wordt dan ook aangeduid als een 8-, 12-, 24-, 48- of zelfs 96 “poorts” paneel. Een patchpaneel zit dan ook, net als een passieve hub, op laag 1/fysieke laag van het OSI-model. Het is een kast of gewoon een plaat met gaten, oftewel er zit geen computerelektronica in. Dat men er desondanks niet zomaar een willekeurig type netwerkkabel in kan stoppen wordt uitgelegd in de navolgende alinea’s, evenals hoe u een patchpaneel gebruikt.

Patchpaneelterminologie

In de netwerkkabelwereld wordt de standaardconnector RJ45 oftewel registered jack 45 gebruikt. De bekende Keystone connectoren zijn hier een variant op. De netwerkkabels die in patchpanelen worden gebruikt, heten heel toepasselijk patchkabels. Die worden aan de voorzijde in de poorten gestoken. Aan de achterzijde van het patchpaneel of intern, al naar gelang de uitvoering (plat of doos), vinden doorverbindingen plaats. Tevens zijn er verschillen in de technische specificaties van de netwerkkabels. Die zijn ingedeeld in categorieën, zoals Cat 5, Cat 5e, Cat 6, Cat 6a en Cat 7. Dit houdt in dat onder andere de aderdikten van de netwerkdraden in de kabel verschillend zijn tussen de categorieën. Dit laatste maakt dat in de patchpaneelaanduiding niet alleen het aantal poorten wordt vermeld, maar tevens het categorienummer. Waarom is die aderdikte zo van belang? Dat staat in de volgende alinea beschreven.

Aansluitperikelen

Aan de achterzijde van het patchpaneel bevinden zich snijklemmen, IDC’s genaamd oftewel Insulation Displacement Connectors. Met een speciale LSA-tang worden de draden in de U-vormige snijklemmen gedrukt, die vanwege hun scherpe wanden de isolatie doordringen. Op die wijze kunnen draadjes zonder eerst de isolatie eraf te strippen worden gemonteerd. Daarom ook dat ook in ons land de Duitse term LSA, “ohne löten, schrauben, abisolieren” gebruikt wordt. Dat betekent: zonder solderen, schroeven of strippen kunnen draden gemonteerd worden. De breedte van die snijklemmen varieert en daarmee ook de te gebruiken aderdikte. De draden aan de achterzijde van het patchpaneel of intern aangesloten, zijn via de kabels waar ze deel van uitmaken weggewerkt boven het plafond of anderszins en verbonden met andere patchpanelen of netwerkwandcontactdozen. Aan die andere kant worden dan op die panelen of netwerkwandcontactdozen patchkabels respectievelijk gewone netwerkkabels aangesloten. De wijze van aansluiten ligt vast volgens een internationale standaard: de TIA568A/B. De aansluitwijze van de draadjes is in feite vrij, echter wanneer u bijvoorbeeld reeds een netwerkwandcontactdoos volgens het TIA568A aansluitschema heeft, dan moet u ook de draadjes volgens dat schema aansluiten op het patchpaneel. U kunt de twee aansluitschema’s niet door elkaar heen gebruiken.

Karakteristieken

De hoogte van patchpanelen wordt uitgedrukt in eenheden HE. HE is het acroniem voor hoogte-eenheid, in het Engels: Unit. 1 HE is gelijk aan 1U en dat is 1,75 inch of in ons metrisch systeem 4,45 cm. Panelen van 0,5 HE of 1 HE, in het Engels 0,5 U of 1 U, zijn gangbaar. Verder staat steeds de breedtemaat aangegeven van de patchkasten waarvoor ze geschikt zijn: 10 inch of 19 inch. Allekabels heeft een ruim assortiment patchpanelen. Zo hebben we 8-, 12- en 24-poorts panelen. Tevens voor Cat 5e (Cat 5 enhanced), patchpaneel Cat6 en Cat 6a (Cat 6 alternative). Andere termen die in de specificaties van de patchpanelen voorkomen zijn UTP en STP. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair dat zoveel betekent als gewone netwerkkabel zonder afscherming. STP betekent Shielded Twisted Pair, afgeschermd dubbeladerig. Ten slotte: in Europa is de TIA568A gebruikelijk, maar niet verplicht.

Uw patchpaneel online kopen

Een patchpaneel kopen doet u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een patchpaneel of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Serverkast

Klantenservice & Informatie