Kabels 
Overige Producten 
Account  

L-profiel

Servers en andere apparatuur brengt u handzaam onder in serverkasten. Dit zijn kasten met rails waarop apparatuur direct geschroefd wordt of legborden gemonteerd worden, al dan niet uitschuifbaar. Op een legboard - of op twee tegen elkaar aan geschoven L-profielen – plaatst u dan de apparatuur. U kunt ook patchpanelen en rangeerpanelen voor het aansluiten respectievelijk ordenen van netwerkkabels erin monteren. Meestal worden serverkasten/racks leeg geleverd en dient u de L-profielen, legborden en kooimoeren apart aan te schaffen. Lees meer

In de serverkast: legborden en L-profielen

Als u meerdere netwerkcomponenten, zoals router en switch, servers, oscilloscoop en monitor compact wilt verstouwen op een geordende wijze, dan is een speciale opbergkast een must. Deze kast heet serverkast (dicht) of serverrack (open). Het is een opbergmiddel met een enorm draagvermogen dat schaalbaar is, dat wil zeggen uitgebreid kan worden en de mogelijkheid tot koeling van de apparatuur biedt. Dat laatste is zeker nodig bij de dichte uitvoeringen. Maar ook bij de open varianten is het nodig omdat deze racks in gesloten ruimtes worden geplaatst voor diefstal-, brand- en fysieke toegangsbeveiliging in verband met de opgeslagen data. In datacenters van grote bedrijven, bij netwerkproviders, bij domein registrars/hostingbedrijven en dergelijke vormen dergelijke kasten een vast onderdeel van het interieur. Maar ook in de thuisomgeving kunnen ze handig zijn, daarvoor zijn dan kleinere en goedkopere varianten verkrijgbaar. Voor die serverkasten kunnen L-profielen worden gebruikt. L-profielen zijn nodig voor een flexibeler plaatsing van de apparatuur. Juist deze flexibiliteit maakt ook dat L-profielen in verschillende maten verkrijgbaar zijn.

Afmetingen van serverkasten en L-profielen

De standaard in de serverkastwereld is de genormeerde breedte voor de legborden van 19 inch oftewel 48,26 centimeter. Het legboard kan vast gemonteerd worden in het 19 inch profiel/raamwerk van kast/rack of uitschuifbaar zijn zodat het in en uit het rack kan worden geschoven, net als bij een traditionele ladenkast. Op een, al dan niet uitschuifbaar, legbord, lade, slede, schap oftewel shelf, wordt apparatuur geplaatst of legt u gewoon CD’s/DVD’s/documenten etc. Juist vanwege de verscheidenheid in hoogte kan die maat niet vast zijn. Daarom hanteert men voor de hoogte de aanduiding HE, dat in het Nederlands en Duits staat voor hoogte-eenheid respectievelijk Höheneinheit. In het Engels hanteert men U, soms RU, oftewel (rack) unit. Die voornoemde hoogte-eenheid/unit bedraagt 1,75 inch oftewel 4,45 cm. Let wel, die hoogte-eenheid geldt alleen voor de inwendige hoogte. Omdat serverkasten/racks verschillende diktes hebben qua wanden, in verband met brandveiligheid, zijn de buitenafmetingen niet standaard. Alleen de frontpaneelbreedte is vast en de binnenhoogte wordt in een veelvoud van eenheden uitgedrukt. De diepte kent geen normering en wordt gewoon in inch, centimeters of millimeters uitgedrukt. Wel wordt er gesproken van montagediepte, dat is de effectieve diepte.

Verdere aandachtspunten

De maten van een serverkast/rack worden steeds als buitenmaten en buitendiepten weergegeven, in verband met de variabele dikte van de wanden. De buitenmaten zijn belangrijk voor plaatsing van de kast of het rack. Meer aandacht verdienen echter de hoogtematen en dieptematen van serverkast/rack. De apparatuur die daarin moet worden geplaatst verschilt in de voor de kast/het rack belangrijke hoogte en diepte. Een router heeft bijvoorbeeld andere afmetingen dan een oscilloscoop. Qua diepte bepaalt dan ook het apparaat met de grootste lengte de diepte die moet worden aangehouden. Qua hoogte bent u flexibel. Een serverkast/rack heeft een raamwerk met voorgeboorde gaten. Op die wijze kunt u de legborden aanbrengen op iedere gewenste hoogte. Als u apparatuur wilt plaatsen zonder voorgeboorde gaten voor railmontage in serverkast/rack, heeft u legborden of anders L-profielen nodig. L-profielen hebben namelijk een verschillende breedte voor het dragende deel. Door nu de twee L-profielen tegengesteld aan elkaar naar elkaar toe te schuiven, wordt een soort van open ‘U’ verkregen met ruimte tussen de beide horizontale delen van de L-profielen. Ze kunnen ook op elkaar aansluiten (gesloten “U”). Op het dragende gedeelte van de L-profielen wordt dan het apparaat geplaatst.

L-profielen

Als u kijkt in ons assortiment van L-profielen voor serverkast dan zult u zien dat steeds vermeld staat voor welke inbouwdiepte oftewel serverkastdiepte ze geschikt zijn. Let echter wel op de maten van de L-profielen! De diepte is de lengte van het L-profiel. Men noemt het hier diepte omdat de lengterichting immers parallel loopt met de diepte van de serverkast of het rack. Ze zijn voorzien van sleuven zodat ze in elke gewenste dieptepositie gemonteerd kunnen worden. Een ander belangrijk gegeven is vanzelfsprekend de draaglast in kilo’s. Deze maximale draaglast mag u absoluut niet overschrijden! De profielen verschillen ook nog in het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Zo is er het L-profiel staal en de lichtere variant, het L-profiel aluminium. Op deze wijze kunt u profielen mengen, de aluminiumuitvoeringen voor lichtere apparatuur en de stalen voor de zwaardere zodat u de voor u optimale samenstelling bereikt.

Uw L-profiel online kopen

Een L-profiel koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een L-profiel of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Serverkast

Klantenservice & Informatie