Kabels 
Overige Producten 
Account  

Kooimoeren

De kooimoer is onmisbaar bij een serverkast en patchkast. Deze kasten zijn flexibel qua hoogte en werken met verticale frameprofielen waartussen legborden voor apparatuur worden bevestigd. Ter bevestiging van deze plateaus worden speciale stevige moeren gebruikt. Dit is nodig in verband met het grote eigengewicht van deze legborden enerzijds en de belasting door de apparatuur anderzijds. Deze moer is zo geconstrueerd dat ze deze grote belasting weerstaat. Wij verkopen zowel de M6 kooimoer als de M5 kooimoer. Lees meer

Gebruik van de kooimoer

Dit is een vierkante moer die zich in een eveneens vierkante messing behuizing bevindt. Dit is niet alleen gedaan om te voorkomen dat de moer gaat meedraaien tijdens het vastdraaien van een bout maar heeft nog andere redenen. Het profiel is te dun om er een winding in te snijden, daarom wordt dit opgevangen door er een kleine vierkante kooi voor te zetten. Door dit opzetten van een messing vierkante kooi kan toch een bout in het profiel gedraaid worden. De vierkante kooi is voorzien van lipjes, daarmee een klem vormend, waarmee deze kan worden vastgezet in het staalprofiel van de serverkast. Tussen de kooi en de kooimoer zit nog een metalen plaatje om de axiale krachten, in het verlengde van een bout, op te vangen. Ook de moerkooi vangt zijwaartse krachten op zodat de serverkast als geheel stevig en robuust zijn taak aankan.

M5 en M6

Deze artikelen worden geleverd met kunststof ringen. Deze dienen om krassen tijdens het vastdraaien van de bout te voorkomen. Het is altijd handig om deze rackware reserve te hebben. Meestal wordt er wel rackware meegeleverd bij een serverkast, maar in verband met uitbreiding in de kast, wegraken en beschadigen is het een goed idee om deze in reserve te hebben. De moeren zijn verzinkt om roesten tegen te gaan. De M6 kooimoer is geschikt voor plaatdiktes van 0,7 tot 1,7 mm. Voor het aanbrengen en demonteren in profielen is speciaal gereedschap nodig: de kooimoertang of kooimoerinzetter. Deze lijkt veel op een grote nagelknipper. Met de stelschroef kan de maat, bijvoorbeeld M5 of M6, worden ingesteld. Er zijn ook gecombineerde popnagel/blindklinknagel-kooimoertangen.

Afmetingen en functies

De gangbare grootte van dit type moer is M6. M6 staat voor metrisch 6 mm diameter. Dat betekent dat in een dergelijke moer een bout met een diameter van 6mm hoort. Deze constructie is vooral ook daar te vinden waar sprake is van blikken plaat, waarin geen windingen gesneden kunnen worden. Aan de achterkant van die plaat wordt dan de kooimoer bevestigd, zodat toch een bout in de plaat kan worden gedraaid. Deze producten worden ook gebruikt om een elektrisch apparaat met aarddraad te aarden. Daarbij wordt dan het gestripte uiteinde van de aardedraad geklemd tussen de moer en het messing plaatje of er wordt een metalen lipje tussen moer en messing plaatje geklemd waarop het stekkertje op de aardedraad gestoken wordt.

Robuust

Door de aparte constructie van de kooimoer kan deze grote belastingen weerstaan. Daarbij moeten we enerzijds denken aan gewicht en anderzijds aan de op de moer werkende krachten. Het gewicht wordt bepaald door het legbord, het metalen plateau, en de hierdoor ontstane axiale en zijwaartse kracht doordat het legbord als het ware de moer naar buiten wil duwen. Door toepassing van een vierkant messing/metalen houder plus een kunststof plaatje tussen de kop van een bout en de houder, wordt de zijwaartse kracht verdeeld over de houder, het plaatje en de boutkop. Op deze wijze kan de combinatie van de kooimoer en bout grote krachten weerstaan en kunt u allerlei apparatuur en andere zaken met behoorlijk gewicht plaatsen op de legborden.

Serverkast

Klantenservice & Informatie