Kabels 
Overige Producten 
Account  

Patchkasten

Om ICT apparatuur en bekabeling handzaam op te bergen en te beveiligen tegen stof, brand en ongeoorloofde toegang maakt men gebruik van speciale opbergkasten. Deze heten serverkasten of patchkasten. Strikt genomen is er een verschil tussen beide soorten kasten, maar in de praktijk worden de namen door elkaar gebruikt. Patchkasten zijn vaak kleiner dan serverkasten en vooral geconstrueerd voor lichtere patchpanelen en bekabeling. Als u kabels wilt patchen/doorverbinden dan kan dat met enkele patchkasten of kleine serverkasten. Lees meer

Waarom een aparte kast voor het patchen van kabels?

U kunt een patchkast gemakshalve zien als een meterkast waarin elektriciteitsleidingen naar binnen komen en naar buiten gaan. Alleen gaan in een dergelijke kast netwerkkabels naar binnen en naar buiten. In een dergelijke kast worden de kabels aangesloten op patchpanelen, al dan niet gebundeld in rangeerpanelen. Nummering van de kluwen kabels is essentieel. Natuurlijk kunt u de patchkast “misbruiken” voor een beperkt aantal netwerkapparaten/netwerkcomponenten. Een groot verschil tussen patchkasten en serverkasten is dat eerstgenoemde in principe, voor zover er althans geen netwerkcomponenten in worden geplaatst, niet gekoeld hoeft te worden. Dit kloppend hart van het netwerk, wat een serverkast immers is, dient robuust te zijn. Niet alleen qua constructie, maar veel eerder qua brand- en toegangsbeveiliging plus protectie tegen stof, vocht en andere zaken die niet in de buurt van apparatuur hoort te zijn.

De anatomie van een patchkast

Patchkasten vindt u in vrijwel elk bedrijf, bij netwerkproviders en hostingbedrijven, en zelfs thuis kan een dergelijke kast goede dienst doen. Daar waar sprake is van een kluwen netwerkkabels vanwege de vele gebruikte netwerkcomponenten en computers is een patchkast voor professioneel (net)werken onmisbaar. De kernonderdelen vormen het patchpaneel en de rangeerpanelen. Een patchpaneel doet denken aan een eenvoudige uitvoering van de (door)prikborden bij vroegere telefoondiensten zoals ze in films nog wel te zien zijn. Rangeerpanelen zijn stalen tunnelprofielen om de kabels handzaam te bundelen. De opbouw van een patchkast is een stalen kast met daarbinnen een frame/raamwerk waarin L-profielen gemonteerd zijn. Een patchpaneel hoeft immers alleen aan de buitenkanten gedragen te worden, dus een plaat is niet persé nodig. Twee L-profielen aan weerszijden aan de binnenkant van de kast voldoen dan. De kasten die wij leveren zijn allen gebruiksklaar, zodat u zich kunt concentreren op de inhoud, letterlijk en figuurlijk.

Patchkasten in diverse maten

Als u kijkt bij de afmetingen van onze kasten dan valt op dat daar getallen staan met een U erachter. Dit is een typische serverkast- en patchkastmaateenheid. Omdat juist een patchkast intern in de hoogte flexibel uit te breiden is, heeft men een referentie-eenheid nodig. Die eenheid of unit is de zogenoemde HE oftewel hoogte-eenheid. Omdat veel fabricaten van Duitse of Angelsaksische makelij zijn, willen we u de buitenlandse equivalenten niet onthouden: Höhen-Einheit in het Duits en Rack Unit of kortweg Unit in het Engels. Deze HE bedraagt precies 1,75 inch of in ons metrisch stelsel 4,45 centimeter. Zo staat 9U of 9 HE voor een interne hoogte van 9 maal 4,45 cm. De overige afmetingen van de patchkast hebben betrekking op de buitenkant. Door het verschil in wanddiktes verschillen de binnenmaten per fabrikant en type, bij elk product staan daarm de specificaties afzonderlijk vermeld.

Karakteristieken

Onze patchkasten hebben normaliter kabelinvoer aan de boven- en onderzijde. Voorts zijn er in de bodemplaat en dakplaat ventilatiegaten, voor als u toch netwerkapparatuur in de kast plaatst. De standaard glazen afsluitbare deur aan de voorzijde dient voor gemakkelijke toegang, echter voor het installeren is het mogelijk en noodzakelijk om de zijpanelen eraf te halen. Alle kasten zijn voorzien van handige hoogtenoteringen aan de binnenkant. We hebben wandkastmodellen en mini serverkasten die voor dit doel, het patchen van kabels, gebruikt kunnen worden. De mini serverkasten zijn er in de interne hoogtes 6U tot en met 15U. De wandkasten variëren in interne hoogtes van 6U tot en met 12U. Er zijn twee gangbare interne breedtemaateenheden: patchkast 19 inch en patchkast 10 inch. Patchkastonderdelen als kooimoeren, legborden en L-profielen zijn eveneens bij ons verkrijgbaar.

Uw patchkast online kopen

Een patchkast kopen doet u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een kast of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Serverkast

Klantenservice & Informatie