Kabels 
Overige Producten 
Account  

USB C adapters

USB-C wordt als aansluiting steeds meer de standaard. Dat ziet u terug in elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en laptops. Met USB-C wil men apparatuur zoveel mogelijk universeel met elkaar kunnen verbinden. Uw ‘oudere’ apparatuur is nog niet voorzien van USB-C. Om dan toch verbinding te kunnen maken met een USB-C poort is een USB-C adapter de oplossing. Deze zijn in verschillende varianten verkrijgbaar; van HDMI tot VGA, van USB-A tot Jack 3.5 mm. Allekabels heeft diverse USB-C adapters in het assortiment. Lees meer

Diverse modellen USB-C adapters

Aangezien nieuwe apparatuur voornamelijk voorzien is van USB-C, maakt dit het vaker lastig om oudere USB-kabels te gebruiken om verbinding te leggen. Ongeacht welke aansluitvorm u heeft, Allekabels heeft er een USB-C adapter voor: HDMI, USB-A, VGA, displayport, Jack 3.5mm en zelfs ethernet (RJ45). Deze adapters zijn verkrijgbaar als plug of met een extra verlengkabeltje. U kunt een USB-C adapter ook kopen als cardreader, zodat u uw (micro) SD-kaart kunt uitlezen. Er zijn tevens USB-C adapters met RJ45-poort. Zo kunt u nieuwere smartphones en tablets die een USB-C-poort hebben koppelen aan het internet en bekabeld verbinding maken.

USB A t/m C

USB staat voor Universal Serial Bus. Dit connectortype is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur en computers om gegevensoverdracht op snelheid over te kunnen hevelen. In de loop der jaren zijn er diverse USB-connectors bijgekomen. De bekendste is de USB-A. Deze wordt voornamelijk gebruikt op apparatuur zoals een USB-stick, muis, externe harde schijf of dongle. Daarna kwam USB-B en kreeg daarbij andere versies zoals mini-USB-B en micro-USB-B (micro USB A wordt zo weinig gebruikt dat deze te verwaarlozen is). USB-B wordt voornamelijk gebruikt bij printers, scanners, digitale camera’s en de oudere smartphones. De variant USB-C wordt nu steeds meer gebruikt. Door al deze verschillende connectors en poortopties heeft u dus allerlei verschillende kabels nodig. En als u nieuwe apparatuur koopt (met USB-C poort), zou u dus ook weer nieuwe kabels moeten kopen. Met een USB-C adapter hoeft dat niet. Vaak is zo’n USB-C adapter geschikt voor één soort USB-connector. Heeft u meerdere apparaten met verschillende USB-verbindingen? Dan is het advies een USB-C multiport adapter te kopen met de relevante aansluitmogelijkheden.

USB-C adapter: hub of multiport

Als u diverse apparatuur heeft met verschillende USB-connectors, dan zou u allemaal losse USB-C adapters moeten kopen voor elke kabel of zelfs nieuwe kabels moeten aanschaffen. Een USB-C hub lost dat probleem op. Zo’n USB-C adapters zijn er ook met diverse mogelijkheden. Bij een hub heeft u meestal meerdere aansluitopties van eenzelfde soort aansluiting, bijvoorbeeld 4 x USB-A. Als u verschillende aansluitingen wilt omvormen naar USB-C, dan komt u eerder uit bij een USB-C multiport adapter. Bijvoorbeeld een combinatie van USB-A, HDMI en RJ45. Zo kunt u met één USB-C adapter meerdere apparaten verbinden.

USB 1.0 t/m 3.1

Sinds 1996 is niet alleen de connector veranderd, maar ook de overdrachtssnelheid is verder ontwikkeld. Dit is te herkennen aan het USB-type dat in cijfers wordt uitgedrukt. Het begon allemaal met USB 1.0 (1.5 Mbit/s) en vooral gebruikt bij Windows 95. In 1998 kwam USB 1.1, waarbij onderscheidt was tussen apparaten die hoge snelheid nodig hadden (bijvoorbeeld harde schijf met 12 Mbit/s) en de lagere snelheden (1.5 Mbit/s). In 2000 kwam USB 2.0 en was met een maximale snelheid van 480 Mbit/s direct al 40 x sneller dan zijn voorganger. USB 2.0 was lange tijd de nieuwe standaard, zeker toen in die jaren het computergebruik steeds meer in opmars kwam. En toen was er in 2008 USB 3.0 (5 Gbit/s), 10 x sneller dan USB 2.0. Naast snelheid moest deze nieuwe versie ook energiezuiniger te werk gaan en sneller kunnen opladen. Nadeel vanaf USB 3.0 is dat oudere apparatuur die niet voorzien is van USB 3.0 (poort of kabel) geen profijt ervan hebben. De snelheid zal dan evenredig zijn aan de versie op de apparatuur. In 2013 kwam met een snelheid van 10 Gbit/s USB 3.1 op de markt. Tegelijkertijd met USB 3.1 kwam USB-C op de markt, waardoor de nodige verwarring is ontstaan.

Onduidelijkheid over verschil USB-C en USB 3.1

Als u nu een USB-C adapter koopt, zult u veelal in de specificaties zien welke type (snelheid) USB de adapter heeft. Dit kan variëren van 2.0 tot 3.1. De USB 1.0 en 1.1 versies komen niet meer voor. Toen USB 3.1 en USB-C tegelijkertijd uitkwam, is er verwarring ontstaan bij veel mensen. Men is er standaard vanuit gegaan dat USB-C sowieso USB 3.1 met zich meebrengt. Dat zou betekenen dat een USB-C adapter standaard is uitgerust met USB 3.1. Dit is echter niet het geval. Ondanks dat USB-C gelijktijdige met USB 3.1 is uitgebracht, zijn nog voldoende USB-C adapters die type 2.0 of 3.0 hebben. De aansluiting en het snelheidstype staan los van elkaar.

Uw USB-C adapter online kopen

Een USB-C adapter koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een USB-C adapter of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

USB C Kabel

Klantenservice & Informatie