Kabels 
Overige Producten 
Account  

Smartphone

Meest verkocht Smartphone

 
 

Geschiedenis van de smartphone

Velen van u zullen denken dat met de komst van de allereerste iPhone, in 2007, ook de eerste smartphone het levenslicht zag. Dat is echter niet helemaal waar. Ja, de iPhone heeft ervoor gezorgd dat de smartphone hype letterlijk helemaal los ging en binnen enkele jaren uitgroeide tot de meest populaire mobiele telefoon. Toch lagen de eerste smartphones jaren voor de komst van de iPhone al in de winkels. Nokia en Ericsson waren de eerste mobiele telefoonmerken die eind jaren negentig toestellen op de markt brachten die meer konden dan alleen bellen en sms’en. Ze hadden een ingebouwd modem om verbinding te maken met een datanetwerk, of het internet, zodat u websites kon bezoeken, e-mailen en teksten verwerken. De Nokia Communicator kon zelfs faxen ontvangen en versturen. De dataverbinding van deze slimme telefoons liep gewoon via de normale mobiele telefoonlijn. Snelle datanetwerken bestonden nog niet. Die verschenen pas in 2003 toen KPN en Vodafone als eerste providers in Nederland 3G introduceerden. Voor die tijd razendsnel, maar niets vergeleken bij de snelheid en capaciteit van de huidige 4G netwerken.

Smartphones van het eerste uur

Volgens de letter van de wet is een smartphone een mobiele telefoon die meer kan dan alleen bellen en sms’en. Nokia introduceerde in 1996 al de eerste Communicator. Die had een ingebouwd modem en software zodat het toestel ook gebruikt kon worden om te internetten, e-mailen, tekstverwerken, als agenda en dus ook als fax. De Ericsson R380 was, in 1999, formeel het eerste toestel dat als een “smartphone” op de markt gezet werd. Daarnaast was het ook de eerste mobiele telefoon met een touchscreen scherm en een on-screen toetsenbord. Nokia zag daar geen toekomst in en rustte haar Communicator uit met een normaal scherm en een fysiek qwerty toetsenbord. Een beslissing waar de Finse fabrikant enkele jaren later veel spijt van zou krijgen, maar dit terzijde. In de periode tussen 1996 en 1999 dook nog een slim telefoonmerk op; BlackBerry. Die fabrikant richtte zich met name op de zakelijke markt waarbij de mobiele telefoon vooral ook gebruikt werd om onderweg e-mails te lezen, schrijven en versturen. BlackBerry stond daarnaast jarenlang bekend vanwege haar zeer gebruiksvriendelijke, compacte, toetsenbord.

De impact van de iPhone

De wereld van de smartphone veranderde toen Apple begin 2007 de iPhone introduceerde. De Amerikaanse fabrikant beweerde weliswaar ten onrechte dat de iPhone de eerste smartphone met een aanraakscherm was, maar het was wel degelijk het eerste touchscreen toestel dat standaard uitgerust werd met applicaties (apps) waardoor we de smartphone anders, en voor veel meer zaken, gingen gebruiken dan tot dan toe gangbaar was. Daarbij komt dat Apple tijdens de ontwikkeling van de iPhone en het besturingssysteem (iOS) heel veel aandacht besteed had aan snelheid en gebruiksvriendelijkheid. De iPhone was speciaal ontworpen om met de vingers te bedienen in plaats van een stylus. Wisselen tussen apps ging door eenvoudig over het scherm te vegen, of “swypen”. Foto’s van dichtbij bekijken kon door met twee vingers in- of uit te zoomen; het zogenoemde “pinch-to-zoom”. Allemaal termen en functies die tegenwoordig in alle smartphones aanwezig zijn. Met 3.5 inch was de eerste iPhone ook het toestel met het grootste scherm van dat moment. Inmiddels, ruim 10 jaar later, is het design en uiterlijk van alle smartphones eigenlijk nog steeds een uitvloeisel van die eerste iPhone. Dát is de impact die Apple op de ontwikkeling van de smartphone gehad heeft.

De verschillende besturingssystemen

Snel na de introductie van de iPhone haakten de meeste andere fabrikanten aan op het revolutionaire succes van Apple. Android werd de eerste grote tegenhanger van iOS en omdat Apple het besturingssysteem exclusief aan de iPhone voorbehield werd Android, dat open en voor elke fabrikant toegankelijk was, het smartphone systeem voor merken als HTC, Samsung, LG en Sony (Ericsson). Nokia, in die periode met meer dan 40% nog altijd de wereldwijde mobiele telefoon marktleider, verzuimde echter haar starre houding ten opzichte van de touchscreen hype en smartphone ontwikkeling te veranderen. Het gevolg was dat het grote Nokia in de jaren dat Android en iOS de wereld veroverden, letterlijk onderuit ging. In 2011 werd de noodlijdende smartphone tak van Nokia door Microsoft overgenomen, dat met Windows Mobile ook nog geen potten had kunnen breken. Beiden hebben daarna nog een jaar of vijf geprobeerd met de Nokia Lumia en Windows Phone de smartphone markt te heroveren, maar meer dan een marginale speler zijn ze niet meer. Hetzelfde geldt voor BlackBerry. Ook zij reageerden te laat op de “iPhone ontwikkelingen” in de smartphone markt en verdwenen. Op dit moment beheersen Android en iOS meer dan 99% van de totale smartphone markt.

Nieuwe merken

De een zijn dood is de ander zijn brood. Die stelling geldt zeker ook in de smartphone wereld. Met het verdwijnen van grote merken van weleer is ook ruimte ontstaan voor nieuwe namen. China en Korea spelen daarbij een grote rol. In 2007 had nog bijna niemand van Samsung als smartphone merk gehoord. Nu is het Koreaanse merk al enkele jaren wereldmarktleider. In Nederland wordt Samsung al jaren op de voet gevolgd door Apple. Het Chinese Huawei lijkt in drie jaar tijd de vaste nummer drie geworden te zijn. Daarachter is het speelveld echter een verzameling van oude en nieuwe merken die voortdurend strijden om de overige 20% van de Nederlandse smarthone markt. Naast bekenden als Sony, LG, HTC en Motorola duiken ook (nieuwe) namen als OnePlus, Alcatel, Wiko, Xiaomi, Lenovo, Acer en Asus op. Nokia is Microsoft geworden maar de oude Finse merknaam werkt onder Chinese vlag een comeback met Android smartphones. Dat geldt ook voor BlackBerry die samen met een Chinese fabrikant, die de toestellen voor Alcatel ontwikkelt en produceert, nu ook Android smartphones maken.

De toekomst van de smartphone

Het voorspellen van de toekomst is altijd een beetje koffiedik kijken. Daarnaast hebben sommige fabrikanten de afgelopen jaren al het een en ander geprobeerd om de smartphones nog slimmer en gebruiksvriendelijker te maken. Niet altijd met succes overigens. Zo is de buigbare smartphone, waar u met een gerust hart op zou kunnen gaan zitten zonder dat hij breekt, geflopt. De waterdichte smartphone, geïntroduceerd door Sony in 2013, is wel een succes geworden. Samsung, Apple en sommige andere merken hebben hun duurdere modellen inmiddels ook waterdicht gemaakt. Er is op dit moment een zeer interessante ontwikkeling gaande die we binnen enkele jaren misschien in de winkels zullen gaan terugzien: de opvouwbare smartphone. Door de almaar groter wordende schermen, die van de nieuwste Samsung is standaard al 5.8 inch groot, worden smartphones ook steeds lastiger op te bergen in (broek)zakken. Samsung en LG werken aan toestellen die letterlijk opvouwbaar zijn. Denk daarbij aan de oude “clamshell” toestellen zoals de Motorola RAZR uit 2003. De huidige OLED schermen zijn al flexibel genoeg daarvoor, maar de knappe koppen van de fabrikanten werkt nog hard aan het opvouwbaar maken van de accu, printplaat en andere onderdelen.

Smartphone accessoires

Alle smartphones hebben een scherm met veel glas aan de voorzijde en vaak is ook de achterzijde van glas. Dat betekent dat bij een val het toestel snel beschadigd kan raken. Daarnaast is het niet altijd handig het toestel in uw handen te houden. Tijdens het besturen van een auto of motor is het zelfs verboden, maar ook op de fiets kan dat tot gevaarlijke situaties leiden. Het is dus verstandig om uw smartphone uit te breiden met enkele handige en veilige accessoires. Denk daarbij aan een goed hoesje of screenprotector, een bekabelde of draadloze headset of een houder voor in de auto. Ook een extra laadkabel, eventueel met autolader, kan erg handig zijn. De meeste smartphones hebben ook plek voor een extra geheugenkaart. Zeker wanneer u het toestel veel gaat gebruiken voor het maken van foto’s en video’s is extra geheugenruimte bepaald geen overbodige luxe. Bent u regelmatig langere tijd niet in de buurt van een stopcontact en moet uw toestel toch altijd beschikbaar zijn? Neem dan een powerbank mee. Dit zijn draagbare accu’s waarmee u, afhankelijk van de capaciteit, de smartphone een of meerdere keren kunt opladen.

Smartphone accessoires en toebehoren koopt u bij Allekabels.nl

Uiteraard vindt u in onze shop ook alle smartphone kabels en accessoires. Indien op voorraad en voor 22u00 besteld, dan heeft u ze morgen al in huis. Heeft u nog vragen over onze producten of een bestelling, neem dan contact op met onze klantenservice. Zij zitten elke dag tot 21u00 voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te adviseren bij de keuze voor een product.
Klantenservice & Informatie