FIETSHOUDER - MUURMONTAGE - Perel
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 18,69
Fietshaak - geplastificeerd - Mottez
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 16,99

Fietsenrek: hoe kiest u er een?

Een fietsenrek is meestal een eenvoudige metalen constructie die los op de grond of vloer geplaatst wordt. Daarmee blijft het rek dus gemakkelijk verplaatsbaar, hetgeen vaak ook de bedoeling is. U kunt een fietsenrek op de vloer natuurlijk ook vast aan de vloer bevestigen. Verder hebben diverse vloerrekken de mogelijkheid om meerdere rekken aan elkaar te bevestigen, waardoor de totale lengte minimaal verdubbelt. Een andere manier om rijwielen te bergen, is via een fietsenrek aan de muur. Dit dient wel vastgeschroefd te worden. Raadpleeg altijd de betreffende productpagina of uw vloerrek of muurrek compleet met bevestigingsmaterialen geleverd wordt. Een apart type fietsenrek is het fietsenrek met verschillende hoogtes. Niet alleen zijn deze plaatsbesparend, door het hoogteverschil zijn rijwielen makkelijker aan elkaar te bevestigen. Verder hebben we de inklapbare fietsenhouder voor aan de muur. Een laatste optie ten slotte is de fietslift voor aan het plafond. Check altijd het maximale gewicht dat een fietsophangsysteem aan kan.

Fietsenrekken: een kwestie van mobiliteit

Een van de kenmerken van een fiets is dat u hem vaak verplaatst. Hoewel het regelmatig voorkomt dat u een fiets even snel buiten “parkeert” tegen een muur of hek, is dat niet zo handig wanneer er meerdere fietsen op die plek moeten staan. Als ze tegen elkaar aanstaan en eentje kiepert er om, valt de hele rij mee. Ook als u uw fiets wilt plaatsen op een plek die regelmatig verlaten is, is het geen goed idee om uw stalen ros onbewaakt zomaar achter te laten. Slimmer is dan uw fiets vast te ketenen, bijvoorbeeld aan een fietsenrek. Wilt u uw fietsenrek daarbij in een vochtige ruimte of zelfs buiten gebruiken, let dan even op het materiaal dat bij het fietsenrek gebruikt wordt. Veel van onze fietsenrekken zijn gegalvaniseerd en daarmee roestbestendig. Bevestigt u het rek aan een muur die vochtig kan worden, moet u er natuurlijk wel op letten dat dat eveneens met roestbestendige materialen gebeurt.

Oplossingen geschikt voor binnen

Hiervoor schreven we al iets over de weersbestendigheid van fietsenrekken, maar de rijwielen zelf zijn uiteraard ook onderhevig aan weersinvloeden. Ontkomt u er niet aan om uw fiets aan wind en weder bloot te stellen, bijvoorbeeld tijdens transport, dan hebben wij fietshoezen in ons assortiment. Die zijn er voor 1 rijwiel, maar er zijn ook fietshoezen voor meerdere fietsen. Toch is deze oplossing niet voor de lange termijn gedacht, maar meer voor kortstondige ritten bijvoorbeeld tijdens vakantie. Voor permanent gebruik is een hoes niet zo handig, zeker niet als het stallen niet thuis plaatsvindt. De meeste fietsen en zeker de dure exemplaren zult u dan ook in een fietsenrek binnen willen plaatsen. Al onze rijwielen zijn hiervoor meer dan geschikt. Ze zijn stevig maar licht van gewicht en, al naar gelang de uitvoering, precies op maat voor de toepassing die u zoekt. Dus afgestemd op montage aan plafond, vloer of muur.

Meten is weten: check maten en gewicht

Niet alleen een fiets wordt aangedreven door spierkracht, ook wanneer u uw rijwielen aan muur of plafond wilt bevestigen is wel wat power en vernuft nodig. Voordat u alles uit de kast haalt om het rek te monteren, ga eerst even passen, meten en rekenen. Heeft u bijvoorbeeld een elektrische fiets, kunnen de maten toch wel wat forser zijn dan bij een sportfietsje. Bij al onze fietsenrekken worden de afmetingen daarom overzichtelijk aangegeven zodat u zeker weet dat, wanneer u een fietsenrek kopen gaat, u het ook kunt gebruiken. Let behalve op de afmetingen van het rek ook op de totale afmetingen van alle fietsen die u in het fietsenrek wilt bergen. Belangrijker nog dan afmetingen is het gewicht. Staat het rek met fietsen op de grond, is dat meestal niet zo van belang. Gaat u echter fietsen ophangen, dan wordt dat een ander verhaal. Ga nooit het maximale gewicht van uw fietsenrek te boven. Om fietsen op de auto te monteren zijn er diverse mogelijkheden. U kunt ze op het dak monteren. U kunt ze echter ook op de trekhaak van uw auto bevestigen. Ook hier is gewicht een doorslaggevende factor, zeker met het oog op de veiligheid tijdens vervoer.

Fietsenhaken

Wanneer u niet al te veel ruimte ter beschikking heeft, moet u inventief worden. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer zo’n probleem als vroeger. In 2017 bestond de fiets 200 jaar. Waren de allereerste exemplaren destijds nog loopfietsen én een rariteit in het straatbeeld, inmiddels is de moderne trapfiets niet meer weg te denken. Het grote voordeel van de lange geschiedenis van de fiets is dat het voertuig ergonomisch behoorlijk verder is ontwikkeld. Wie zich een oude houten loopfiets voor de geest kan halen, weet dat het ophangen daarvan u voor grote problemen had gesteld. Hoe anders is dat bij de huidige modellen. Een geschikte fietshaak voor elke fiets is zo gevonden, online besteld en gemonteerd. Fietshaken zijn vrijwel altijd van metaal, vaak met een beschermend laag eromheen. Ze kunnen ontworpen zijn om het voorwiel aan te hangen, of geschikt zijn om het stuur eraan te klemmen. Behalve ruimtewinst heeft een haak nog een voordeel ten opzichte van een rek: de prijs. Deze is zeker bij alle eenvoudige modellen altijd lager dan bij een fietsenrek. Wel is het verstandig om niet alleen op de prijs te letten, u kunt beter kiezen voor een stevige, iets duurdere haak die letterlijk muurvast zit. Houd ook altijd rekening met de soort muur of plafond waar u in gaat schroeven.

Rekken voor meerdere fietsen

Met maar een enkele fiets die u op moet bergen en weinig plaats ter beschikking, ligt het voor de hand om dat aan muur of plafond te doen. Bij meer dan een fiets kunt u kiezen uit een hele serie verschillende fietsenrekken voor op vloer of grond. Een fietsenrek kopen voor 2 fietsen kan al volstaan, maar met een fietsenrek voor 4 fietsen kunt u even vooruit, terwijl ons assortiment oploopt tot rekken voor 5 fietsen. U kunt natuurlijk ook meerdere exemplaren koppelen. Het kan ook zo zijn dat u uw fiets altijd met forse fietsentassen eraan vast in de garage wil plaatsen, zodat u altijd meteen kunt vertrekken zonder met tassen te slepen. Houd in dat geval ook rekening met wat extra ruimte. Dat geldt trouwens voor alle fietsenrekken die bedoeld zijn voor meerdere fietsen. Bij elk fietsenrek wordt de maximale bandbreedte aangegeven. Dat is tevens een indicatie voor de breedte die de fietsen in zijn totaliteit in beslag nemen. Soms is het bijvoorbeeld handig om een rek voor 3 fietsen te pakken, ook als u maar fietsen gaat stallen. Zo kunt u de tussenruimte die beschikbaar komt door de middelste klem vrij te laten goed gebruiken voor fietstassen en dergelijke.