Overige Producten 
Kabels 
Account  

Waterkoker

Werking waterkoker

De werking van een waterkoker is vrij eenvoudig. Als u de deksel van het reservoir opent, ziet u bij de klassieke uitvoering een dikke stang op de bodem. Dat is het verwarmingselement. Hier gaat de stroom doorheen, waardoor die stang gaat gloeien. Omdat de stang omgeven is met water, gaat het water opwarmen en na een tijdje koken. In het handvat zit een zogenaamd bi-metaaltje, een stripje van twee tegen elkaar bevestigde verschillende metalen. Door de hitte van de stoom gaat het bi-metaaltje kromtrekken en bedient zo een schakelaar die de waterkoker uitschakelt. Belangrijk daarbij is wel dat de deksel tijdens het opwarmen en koken dicht is, omdat anders de stoom ontwijkt en het bi-metaaltje onvoldoende kromtrekt om het verborgen schakelaartje in het handvat te bedienen. Een waterkoker kan uitgevoerd zijn met een tweede bimetaalschakelaartje op de bodem, die verbonden is met de dikke stang. Dit schakelaartje voorkomt dat het verwarmingselement te heet wordt en eventueel kan doorbranden, wanneer er geen of te weinig water in het reservoir zit. Dit noemt men droogkoken en de hier beschreven beveiliging ertegen: droogkookbeveiliging. Dit is de beschrijving voor de klassieke uitvoering van een waterkoker.

Waterkoker met dompelaar

Tegenwoordig zijn er ook waterkokers die werken met een dompelaar, een verwarmingselement dat in het water wordt gedompeld in plaats van dat het in de waterkoker gefixeerd zit. Net als bij het standaard verwarmingselement mag een dompelelement of dompelaar pas ingeschakeld worden als het onder water staat, omdat anders door oververhitting de dompelaar doorbrandt. Dompelaars zijn in verschillende wattages verkrijgbaar, waarbij de varianten met laag vermogen alleen geschikt zijn voor het warm maken van drank en melk. Dompelaars kunnen gemakkelijk onderweg worden meegenomen en in een beker met vloeistof worden geplaatst. Daarmee wordt die beker dan, mits gevuld met water, omgetoverd tot waterkoker. Een waterkoker is trouwens ook handig om water te koken voor bijvoorbeeld soep of rijst, omdat dit vrij snel gaat en zeker wanneer u nog een gasfornuis/gasstel heeft, is het ook nog eens veiliger en goedkoper.

Ontkalken

Het enige onderhoud dat een waterkoker eigenlijk kent is het ontkalken. Al naar gelang de woonplaats is het water terplekke meer of minder hard. De waterhardheid wordt uitgedrukt in Duitse hardheid dH. Zacht water ligt tussen 4 en 8 dH, terwijl de hardheid van hard water tussen 18 en 30 dH bedraagt. De watermaatschappij die u het water levert, kan u dat gegeven verstrekken. Bij veel gebruik van de waterkoker zal na enige tijd zich aardig wat kalk hebben afgezet op het verwarmingselement. Door deze witte kalkaanslag komt het verwarmingselement langzamer op temperatuur en duurt het langer voordat het water kookt. Dit kost meer stroom. Daarom is het goed de aanslag van tijd tot tijd te verwijderen. Als vuistregel geldt: bij zacht water 1 maal per 3 maanden ontkalken en bij hard water iedere maand 1 maal. Dat kan met antikalk blokjes, maar u kunt de kalk ook verwijderen met gewone huismiddelen. Citroensap is een middel waarmee dat kan. Breng het citroensap in het waterreservoir met water aan de kook en laat het daarna enkele uren inwerken op de kalk, zodat het zuur van de sap het kalk kan afbreken. Maar er zijn nog meer ontkalkmiddelen. Gebruik deze middelen overigens nooit door elkaar! De hoeveelheid water in de waterkoker bij deze ontkalkingsacties is steeds minstens gelijk aan de hoogte van de kalkaanslag in het waterreservoir.

Nog meer ontkalkingsmiddelen

Natuurazijn, kruidenazijn en witte azijn lossen de witte kalk op. Dit moet dan wel nog aan de kook worden gebracht, samen met het water waar het in geschud is. Na het koken nog even een half uurtje laten staan. Het kan eventjes duren voordat alle kalk opgelost is. Even goed omspoelen en u heeft geen last van azijnsmaak. Azijn kunt u echter alleen gebruiken bij verwarmingselementen van RVS. Bij verchroomde koper verwarmingselementen juist niet, omdat dan chroom- en koper-deeltjes in het water terechtkomen. Een ander ontkalkingsmiddel is zuiveringszout. 3 eetlepels zuiveringszout opgelost in het water in het reservoir is voldoende. Laat de waterkoker enkele uren in deze toestand staan. Hiervoor is het overigens niet nodig om het water aan de kook te brengen, het kan wel maar hoeft niet. Tegenwoordig zijn waterkokers in de handel met een verborgen verwarmingselement in de bodem, zodat kalkaanslag alleen nog op de bodemplaat plaatsvindt. Ook dompelaars vertonen na verloop van tijd kalkaanzet en moeten dan ontkalkt worden.

Specificaties en beveiligingen

Wanneer u een waterkoker wilt aanschaffen is het goed enkele termen te kennen. De twee meest voorkomende specificaties vormen de inhoud van het reservoir en het verbruikte vermogen. De inhoud varieert van 0,5 liter tot 1,7 liter. Het vermogen gaat van 850 Watt tot 2400 Watt. Enigszins standaard is de droogkookbeveiliging. Ook gangbaar is de niveau-indicatie op het reservoir om het minimum aan te geven als visuele vermijding van het droogkoken. Waterkokers schakelen ook standaard uit wanneer het water kookt als moderne tegenhanger van het fluitje vroeger. Niet standaard, maar wel handig ter vermijding van verbranding door kokend heet water, is de deksel met veiligheidsvergrendeling. Overhitte beveiliging is tegenwoordig ook standaard. Dit is om te voorkomen dat de opgerolde snoer die normaliter in de bodem verzonken is, te heet wordt.

Uitvoeringen van waterkokers

Er zijn waterkokers met afneembare schenkkan, zoals van Siemens. Daarnaast zijn er snoerloze waterkokers, waarbij het reservoir een losse kan is die op een plaat staat. De plaat is verbonden met het lichtnet, maar de kan is vrij afneembaar en heeft geen snoer. Tegenwoordig is het gebruikelijk dat de waterkan/waterreservoir rondom kan draaien oftewel 360 graden. Metalen waterkokers zijn van roestvrij staal oftewel RVS en worden daarom ook wel RVS waterkokers genoemd. Daarnaast bezitten waterkokers ook een RVS verwarmingselement of in het Engels: stainless steel heating element. We bieden ook een reiswaterkoker aan, die compleet geleverd wordt met kopjes lepels en voorraadblikje. Er zijn eveneens exemplaren verkrijgbaar met een kalkfilter in de tuit. Het is natuurlijk niet gemakkelijk om in het reuze aanbod aan waterkokers de gewenste te vinden, maar wellicht zijn de inhoud, de hoeveelheid stroomverbruik en toepassing juist handige selectiecriteria. Toepassingen zijn bijvoorbeeld: regelmatig voor grotere hoeveelheid mensen water moeten koken of geregeld het water koken voor bijvoorbeeld een ketel soep en dergelijke, of de waterkoker onderweg willen meenemen of snel het water aan de kook willen hebben. Daarbij zijn de verschillende gebruikte materialen zoals kunststof, RVS of glas, alleen maar een kwestie van smaak. Kwalitatief is er geen verschil.

Uw waterkoker online kopen

Een waterkoker koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een waterkoker of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie