Overige Producten 
Kabels 
Account  

Strijkijzer

Gerelateerde Categorieën

Strijkijzer op stroom of met elektro

Vrijwel alle modellen die tegenwoordig worden verkocht zijn stoomstrijkijzers. Eigenlijk doen deze apparaten de oude naam haast geen eer meer aan. Oorspronkelijk waren het namelijk letterlijk ijzeren apparaten die door middel van een elektrisch circuit werden verwarmd, zodat je er mee kon strijken. Stoom werkt op een heel andere manier. Een dergelijke uitvoering heeft een reservoir dat u vult met water. Vervolgens wordt dit zo verwarmd dat het water gaat koken en omgezet wordt in stoom. De stoom kunt u vervolgens handmatig via de onderkant van het strijkijzer, ook wel de zool genoemd, laten ontsnappen. De hete stoom zorgt er vervolgens voor dat de kleding warm wordt en u deze netjes glad kunt strijken. Het grote voordeel van een stoomstrijkijzer is dat deze in verhouding natuurlijk veel veiliger is dan een ouderwets strijkijzer met een elektrisch circuit. Er is geen kans op filmachtige toestanden van zwart geblakerde strijkijzerafdrukken op uw mooiste overhemd. Ook geeft het u veel meer controle over het strijken. De meeste strijkijzers met stoomgenerator hebben namelijk een stand waarmee u ook kunt bepalen hoe veel warmte en/of stoom u wilt gebruiken.

De strijkijzerzool

Één van de belangrijkste onderdelen van een strijkijzer is de zool. Eigenlijk net zoals het geval is bij een schoen. Een strijkijzer kan er van de buitenkant heel mooi uitzien, maar als de zool niet goed is, is het eigenlijk een waardeloos product. Zolen van strijkijzers bestaan in meerdere materialen. De meest voorkomende is roestvrij staal. Daarnaast zijn er ook zolen van teflon. Het voordeel van roestvrij staal is dat het zeer degelijk is en dan er makkelijk mee gestreken kan worden. Bovendien is het een warmte geleidend materiaal dat erg warm wordt, waardoor er minder stoom nodig is om te strijken. De warmte blijft namelijk in het ijzer zitten. Dit heeft dan weer als nadeel dat het veiligheidsrisico wat hoger is. Bijvoorbeeld in combinatie met kleine kinderen. Het kan een behoorlijke tijd duren voordat een heet strijkijzer is afgekoeld. Wat dat betreft is teflon weer beter. Het materiaal wordt minder snel warm. Wel kan het voorkomen dat de kleding wat blijft plakken. En daarnaast is er uiteraard meer stoom nodig om de kleding grondig te strijken. Beide materialen hebben dus hun voor- en nadelen en zijn geschikt voor verschillende situaties, u kiest zelf welk u het meest geschikt vindt.

Het snoer

Een ander kritisch punt bij ket kiezen is het snoer. Strijkijzers zijn te koop met of zonder snoer. De apparaten zonder een snoer zijn natuurlijk het fijnste om te gebruiken. Het snoer kan namelijk makkelijk in de weg gaan zitten tijdens het strijken. Daarnaast is het niet altijd mogelijk om dichtbij een stopcontact te gaan staan, waardoor u ook nog eens het risico loopt dat het snoer strak trekt omdat deze tekort is. Dit kan mogelijk gevaarlijke situaties opleveren. Een ander risico met een snoer is als u het apparaat af laat koelen na gebruik. Het komt dan regelmatig voor dat het strijkijzer op de strijkplank blijft staan, waarbij het snoer dan over het gangpad hangt. Geen snoer is dus veiliger en makkelijker in gebruik. Helaas zijn de uitvoeringen zonder snoer ook duurder en hebben de accu`s maar een beperkt vermogen. Het is dus belangrijk om ze na iedere strijkbeurt weer op te laden. Koopt u toch een strijkijzer met een snoer, houd er dan in ieder geval rekening mee dat het snoer lang genoeg is. Bent u linkshandig, koop dan een tuimelsnoer.

Temperatuur instellen

Niet ieder stuk kleding moet op dezelfde temperatuur worden gestreken. Bij het kopen van een strijkijzer is dan ook erg belangrijk dat u de temperatuur kunt instellen. Omdat dit een vanzelfsprekendheid is, kunt u deze functie vinden op ieder strijkijzer. De vraag is daarbij wel hoe precies u de temperatuur in kunt stellen. Sommige ijzers gebruiken standen, waarbij u simpelweg kunt kiezen tussen warm, warmer en heel erg warm. De betere kwaliteit strijkijzers kunnen veel meer in detail worden ingesteld. Daarnaast zijn er ook modellen die een aanduiding hebben voor het soort kleding. Bijvoorbeeld een stand voor linnen en een stand voor katoen. De temperatuur die nodig is voor het strijken van soorten kleding vindt u meestal op het ingenaaide etiket van het kledingstuk dat u strijkt.

Het wattage

Vaak lijken alle soorten strijkijzers voor wat betreft het uiterlijk wel een beetje op elkaar, maar verschilt de prijs soms toch behoorlijk. De belangrijkste reden voor dit prijsverschil is het gebruikte wattage van het strijkijzer. Het is een behoorlijk verschil of een strijkbout 1200 watt heeft of ruim 2000. Hoe hoger het wattage namelijk is, hoe krachtiger het strijkijzer en des te sneller deze het water verwarmt. Natuurlijk is dit slechts tot zekere hoogte van belang. Soms kan een goedkoop strijkijzer wellicht prima bij uw verwachtingen passen en is het juist fijn dat u een goedkoop strijkijzer kan kopen dat precies doet wat u wilt.

Gewicht strijkijzer

Een laatste punt van aandacht als u een strijkijzer gaat kopen is het gewicht. De meeste strijkijzers wegen gelukkig niet veel. Dat is belangrijk omdat het gewicht van het ijzer voortdurend op uw pols rust. Bij veel gebruik gaat u dit ongetwijfeld voelen. De belangrijkste factor voor het gewicht van het apparaat zijn het materiaal van de zool, roestvrij staal of teflon en de grootte van het water reservoir. Hoe meer water er namelijk in uw strijkijzer gaat, des te groter het gewicht uiteraard wordt. Wellicht is dit voor u geen enkel probleem, maar weet u van u zelf dat u een zwakkere pols heeft, houd hier dan rekening mee bij het kopen van een nieuw strijkijzer.

Strijkijzer schoonmaken

Net zoals het reservoir van een waterkoker moet ook het reservoir van een strijkijzer op stoom af en toe worden schoon gemaakt. Is het reservoir uit het apparaat te halen, dan kan reiniging vrij makkelijk plaatsvinden. Gewoon met wat antikalk of een ander middel tegen kalkaanslag. Op Alllekabels.nl kunt u ook een speciale strijkijzer ontkalker kopen. Het is belangrijk om hier niet al te lang mee te wachten. De kalk kan namelijk niet alleen in het reservoir terechtkomen, maar ook in het spuitstuk van het strijkijzer. Dit kan er toe leiden dat de spuitgaatjes verstopt raken, waardoor de stoom niet meer goed uit het strijkijzer kan ontsnappen. De meeste mensen gebruiken normaal kraanwater voor het strijken. Op sommige plekken in Nederland zit er veel kalk in het kraanwater. In zo`n geval is het wellicht een optie om kalkarm, of kalkvrij water te kopen en voor de strijk te gebruiken. Of meng het met normaal kraanwater. Op deze manier gaat uw apparaat langer mee en hoeft u het minder vaak en ook minder lang schoon te maken.

Online uw strijkijzer kopen

Om de beste deal te vinden voor een nieuw strijkijzer, of de bijbehorende accessoires zit u bij Allekabels.nl aan het goede adres. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over het product of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie