Overige Producten 
Kabels 
Account  

Loodgel accu's

Zoekt u een voordelige gel accu 12V? Wij hebben verschillende accu’s uit voorraad leverbaar. Let bij het bestellen van een vervangende accu op de afmetingen, de nominale capaciteit en de afmetingen. De spanning dient dezelfde te zijn als die van de accu die u vervangt. De capaciteit mag gelijk of hoger zijn dan die van het exemplaar dat u vervangt. Kies de juiste afmetingen zodat de nieuwe gel accu op dezelfde plaats als de oude past. Breng de oude defecte accu altijd naar het depot voor chemisch afval. Lood is giftig en zeer slecht voor het milieu. Lees meer

Wat is een gel accu?

Een gel accu is een type loodaccu. Deze is door de jaren heen steeds verder ontwikkeld om aan de moderne eisen van deze tijd te kunnen voldoen. Eén van deze ontwikkelingen is de gel accu. Bij een normale (“natte”) loodaccu hangen de loodplaten in een bak met water waarin zwavelzuur is opgelost. Dit heeft enkele nadelen. Hij moet rechtop staan en er kan waterstofgas uit ontsnappen, waardoor deze altijd in een goed geventileerde ruimte moet staan. De gel accu heeft deze nadelen niet, hier is het water vervangen door een gel met daarin de benodigde chemicaliën om het toestel te laten functioneren. Verder is hij geheel gesloten waardoor er geen gas uit kan ontsnappen. Hierdoor is hij helemaal onderhoudsvrij en mag ook in elke denkbare stand worden gemonteerd, dus ook op zijn kop. Deze accu is wel gevoeliger voor overladen. Het is daarom belangrijk om een speciale gel accu oplader te gebruiken.

Voltage en andere specs

Bent u van plan een gel accu aan te schaffen, dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de belangrijkste eigenschappen. Koopt u een nieuw exemplaar als vervanging van uw oude accu, dan is het belangrijk dat de nieuwe op de plaats van de oude past. Let daarom op de afmetingen. Er zijn twee populaire types: de 12 volt uitvoering waarbij 6 cellen van 2 volt in serie staan en de 6 volt accu waarbij 3 cellen van 2 volt in serie staan. De 12 volt uitvoering is het populairste, maar er zijn nog steeds systemen die een 6 volt uitvoering gebruiken. Kijk dus op het oude exemplaar wat de nominale spanning is. De capaciteit geeft aan hoeveel energie er in de accu opgeslagen kan worden. De capaciteit wordt aangegeven in ampère uur (Ah). Komt u een waarde tegen die in milli ampère uur (mAh) is aangegeven, dan kunt u deze door 1000 delen om de waarde in Ah te berekenen. Kies bij het vervangen altijd voor een capaciteit die dicht in de buurt zit van de oude accu.

Het laden van een gel accu

Een accu verliest langzaam zijn lading door zelfontlading. De gel accu die in een boot, scooter of ander voertuig is geplaatst en lange tijd niet gebruikt wordt, kan dus leeg raken waardoor u de motor van uw scooter of boot niet meer elektrisch kunt starten. Zelfontlading is een verschijnsel dat bij elke accu voorkomt en gemakkelijk is te ondervangen door deze regelmatig te laden. Dit laden gebeurt normaal bij het gebruik van een voertuig. De motor van het voertuig heeft een dynamo die de accu tijdens gebruik oplaadt. De laadautomaat zorgt ervoor dat de accu niet overladen kan worden. Gebruikt u een voertuig lange tijd niet, bijvoorbeeld in de wintermaanden, dan is het aan te raden om de accu via een apart laadapparaat te laden. De spanning van het laadapparaat moet overeenkomen met de spanning van de accu. De laadstroom van de lader mag niet hoger zijn dan de maximale laadstroom van de accu. Staat de maximale laadstroom niet op de accu, dan kunt u een tiende van de capaciteit als veilige laadstroom aanhouden. Omdat een gel accu snel overladen kan worden, is het belangrijk om voor een speciale gel accu oplader te kiezen.

Loodaccu

Klantenservice & Informatie