Overige Producten 
Kabels 
Account  

Loodaccu's 12 volt

Bent u op zoek naar een vervanger voor uw defecte loodaccu 12 volt? Wij hebben een uitgebreid assortiment. Let er bij het vervangen van een loodaccu 12 volt op dat u een type neemt met dezelfde spanning. Zorg er ook voor dat de accu de juiste afmeting heeft, zodat deze op de plaats van het oude exemplaar past. De capaciteit van de nieuwe loodaccu 12 volt mag hoger zijn, maar niet veel lager dan de capaciteit van het type dat u vervangt. Omdat een defecte accu het giftige metaal lood bevat, hoort deze bij het chemisch afval. Lees meer

Wat is een loodaccu 12 volt?

Een loodaccu 12 volt is een van de oudste batterijsystemen. Een loodaccu 12 volt is eenvoudig van opbouw, robuust en betrouwbaar. Door deze eigenschappen is de loodaccu 12 volt al vele jaren populair en vindt u hem terug in heel veel verschillende situaties. De wat grotere types vindt u in auto’s, boten, caravans. De kleine types vindt u terug in scooters, brommers, noodverlichtingen, noodvoedingen voor computers en andere elektronische apparatuur. De eenvoudigste loodaccucel bestaat uit een bakje met daarin twee loden plaatjes en zwavelzuur dat opgelost is in water. Deze cel levert een spanning van nominaal 2 volt. Om een accu te maken die een hogere spanning heeft, moeten cellen achter elkaar gezet worden. Dat heet in serie schakelen. Een loodaccu 12 volt bestaat uit 6 cellen van 2 volt die in serie geschakeld zijn. Op een van de platen wordt een laag loodoxide aangebracht. Hierdoor levert de accu een spanning van 2 volt. Bij het ontladen ontstaat er op beide platen loodsulfaat, dat bij het laden wordt omgezet in loodoxide.

Loodaccu 12 volt kopen: waar op letten?

Bij het kopen van een 12 volt loodaccu is het belangrijk om op een aantal eigenschappen te letten. Koopt u de loodaccu 12 volt ter vervanging van eentje die kapot is gegaan, dan is het belangrijk dat het nieuwe exemplaar in de ruimte van het oude type past. Kijk verder ook welke spanning op de loodaccu 12 volt staat aangegeven. De 12 volt accu is het meest voorkomende type, maar let goed op: er zijn ook 6 volt accu’s. Deze types zijn niet uitwisselbaar. De capaciteit van een loodaccu wordt aangegeven in ampère uur (Ah). Deze eenheid geeft aan hoeveel energie hij kan bevatten. U mag een accu in een bestaand apparaat altijd vervangen door een type met een hogere capaciteit. Het is niet verstandig om hem te vervangen door eentje met een veel lagere capaciteit. Een accu met een hogere capaciteit kan ook een hogere nominale stroom leveren dan een type met een lagere capaciteit. Neemt u een type met een lagere capaciteit, dan houdt een apparaat hier geen rekening mee en zal nog steeds dezelfde stroom trekken. Deze stroom kan voor een accu met een lagere capaciteit te hoog zijn en de accu beschadigen.

Het nut van een losse acculader 12V

Een loodaccu 12 volt die in een scooter, auto of boot is geplaatst, wordt opgeladen zodra de motor loopt. Dit laden wordt verzorgd door de dynamo die aan de motor gekoppeld is. Is de accu volledig geladen, dan zorgt de laadautomaat ervoor dat het laden uitgeschakeld wordt. Wordt een voer- of vaartuig lange tijd niet gebruikt, dan kunt u voor de verrassing komen te staan dat als u de motor wilt starten dit niet lukt omdat de accu leeg is. De oorzaak is de geringe, maar continue zelfontlading van de loodaccu 12 volt. Als een voer- of vaartuig een jaar ongebruikt blijft, kan dit tot een significante ontlading van de loodaccu 12 volt leiden. Om deze zelfontlading te compenseren kunt u een acculader kopen. De werking hiervan is simpel. U sluit de rode klem aan op de pluspool van de accu en u sluit de zwarte klem aan op de minpool van de accu. Daarna steekt u de stekker van de acculader in het stopcontact. De acculader zal de accu van een laadstroom voorzien tot deze vol is.

Loodaccu

Klantenservice & Informatie