Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Batterij

Meest verkocht

 
 
Knoopcel batterij - CR1220 - Duracell
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 2,29
Knoopcel batterij - CR2025 - 2 batterijen - Duracell
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 3,29

Welke batterij kunt u het beste kiezen?

De vraag naar het meest geschikte type is meestal snel en eenvoudig te beantwoorden. U kijkt dan namelijk naar het apparaat waar u hem in wil plaatsen. Dan is in ieder geval al duidelijk welke afmeting u nodig hebt. In de meeste gevallen betreft het een batterij met een letteraanduiding. AA, AAA, C en D zijn types die veel gebruikt worden. Vaak ziet u op het vakje deze aanduiding al staan, anders vindt u het benodigde type wel terug in de handleiding. Naast deze vier lettervarianten ziet u ook vaak de zogenoemde blokbatterij in apparatuur geplaatst. Andere vormen en maten die u zeer regelmatig tegenkomt zijn de diverse knoopcel batterijen die gebruikt worden in onder meer hoortoestellen en horloges. Ten slotte zijn er nog wat meer exotische varianten met minder gebruikelijke afmetingen die we straks kort bespreken. Sommige zijn er in op te laden (accu)versie en als wegwerpbatterij.

Capaciteit en spanning

Voordat we het opladen van batterijen bespreken, moeten we eerst enkele begrippen kort uitleggen. Ampère is de eenheid van elektrische stroom en bepaalt het vermogen van de batterij tot het opslaan van een bepaalde elektrische lading. Daarbij is dit vermogen vooral gekoppeld aan gebruiksduur. Wanneer u oplaadbare exemplaren voor bijvoorbeeld een fototoestel wilt gebruiken kies dan een zo hoog mogelijk mAh (milliampère-uur). Anders zijn ze snel leeg en zult u ze al na een korte gebruiksperiode steeds opnieuw moeten vervangen of opladen. U vindt deze informatie terug op de productpagina onder het kopje capaciteit. Daar komt u ook het begrip spanning (weergegeven in volt) tegen, dat in feite de mate van elektrische energie weergeeft. Zo zal een krachtig motortje een hogere spanning nodig hebben. Vergelijk telkens de kenmerken capaciteit en spanning die per batterij in onze shop zijn aangeduid met de kenmerken die uw apparatuur bijvoorbeeld in de handleiding aangeeft.

Batterij opladen of weggooien?

Uit het oogpunt van duurzaamheid zou je verwachten dat je altijd zou moeten kiezen voor oplaadbare exemplaren. Dat is echter niet in alle gevallen mogelijk. Bepaalde elektrische kenmerken zijn maar moeizaam te bereiken met de huidige accutechnologie en verder weegt soms het duurzaamheidsaspect niet op tegen het tijdsverlies door opladen. De meeste mensen kiezen dan ook voor op te laden batterijen als het een niet-kritisch apparaat betreft en kopen wegwerp types als ze het zekere voor het onzekere willen nemen. Hoe dan ook, die keuze is uiteraard aan u. Ook is er nog een derde optie naast opladen of wegwerpen. U kunt ook een powerbank gebruiken als backup wanneer de batterijen in het apparaat niet meer over voldoende energie beschikken. Dit is eigenlijk een soort externe accu. Let bij het selecteren van een powerbank ook op het kenmerk capaciteit en op het begrip laadsnelheid dat aangeeft hoe snel (of traag) de accu wordt opgeladen. Let verder ook op het aantal aansluitingen.

Andere types accu

Bij diverse apparatuur wordt vaker gesproken van accu dan van batterij. Helemaal bovenaan de lijst van dit soort toestellen staat de smartphone. Wij hebben diverse typen vervangende accu’s voor smartphones en huistelefoons in ons assortiment. Een goede tweede in de ranglijst is de camera en dus ook de camera accu. Ten slotte hebben wij ook accu’s voor kritische toepassingen zoals beveiligingsapparatuur te koop, denk daarbij bijvoorbeeld aan noodverlichting die moet blijven branden ook wanneer de netvoeding wegvalt. Bij de keuze van al dit soort energiebronnen telt vooral dat ze exact dezelfde specificaties en afmetingen moeten hebben als het origineel. Dat geldt vooral bij soldeerbatterijen die in scheerapparaten, elektrische tandenborstels en andere huishoudelijke apparaten worden toegepast. Neem bij twijfel contact op met onze klantenservice en stuur bijvoorbeeld een foto mee.

Verdere kenmerken

Vaak wordt aangegeven van welke materialen gebruik wordt gemaakt. NiMH nikkel metaalhydride wordt gebruikt bij oplaadbare accu’s. De spanning van een NiMH batterij is qua voltage/volt iets lager dan die van een wegwerpexemplaar. Ook is de capaciteit van een oplaadbaar type lager dan die van een wegwerpvariant. Een ander materiaal, lithium, wordt bij oplaadbare producten toegepast in laptops, smartphones en huistelefoons. De spanning wijkt behoorlijk af van de andere energiebronnen en daardoor is een oplaadbare lithium stroombron niet geschikt als vervanger van een wegwerpmodel. Als u let op spanning en capaciteit, kiest u altijd de juiste.

Online uw batterij kopen

Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een product of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.