Kabels 
Overige Producten 
Account  

Mini DVI kabels

Mini DVI
Mini Displayport


Ook al is tegenwoordig HDMI de connector- en kabelstandaard voor consumentenelektronica in de amusementssfeer, toch is haar voorloper, DVI, nog steeds alom aanwezig. Ook bestaat er een mini-uitvoering van, met de toepasselijke naam mini DVI kabel. Ze zijn overigens lastig te onderscheiden van weer een andere connectorstandaard: DisplayPort. Maar een mini DVI kabel aansluiting aan de zijde van het apparaat, is qua uitvoering van de connector zelfs groter dan die van de DisplayPort, ook al zijn de behuizingen vrijwel gelijk. Allekabels.nl heeft mini-DVI kabels met bijbehorende connectoren in het assortiment.
Lees meer

De DVI standaard

Daar waar het bekende HDMI een standaard is die zowel voor monitoren als televisiebeeldschermen toepassing vindt, is DVI een pure standaard voor monitoren, oftewel computerbeeldschermen. DVI staat voor Digital Visual Interface of in goed Nederlands: digitale visuele aansluiting/verbinding. In 1999 door de Digital Display Working Group gepresenteerd, voldoet deze standard niet meer aan de eisen van de hedendaagse monitoren. Maar voordat HDMI en Displayport kwamen, was DVI vrij populair. Daardoor zijn er nog veel gebruikers die een monitor met DVI aansluiting hebben. Vandaar dat Allekabels.nl nog steeds een ruim assortiment van DVI-kabels aanbiedt. DVI kent vier varianten:
  • DVI-A: voor ouderwetse analoge beeldsignalen;
  • DVI-I: interface voor gecombineerde digitale en analoge beelden van een cathode ray tube oftewel de ouderwetse kathodestraal beeldbuis zoals we die vroeger nog in de huiskamer hadden staan en in de jaren negentig nog in de computeromgeving;
  • DVI-D: voor digitale beeldsignalen;
  • DVI-D HDCP: een kopieerbeveiligingsvariant van DVI-D waarbij het beeld versleuteld wordt door middel van High Bandwidth Digital Content Protection oftewel ‘hoge bandbreedte digitale inhoud beveiliging’, zoals gebruikelijk bij Blu-ray discs. Bandbreedte is hierbij, eenvoudig gezegd, de hoeveelheid beeldschermpixels die per seconde worden overgedragen.
DVI draagt overigens geen geluid over, alleen beeld.

It’s all about pixels

Het kenmerk aan DVI is dat het de beeldschermgegevens, dat zijn de minuscule puntjes oftewel pixels waarmee het monitorbeeld is opgebouwd, niet comprimeert. Comprimeren is het weglaten van overbodige informatie om zo kleinere hoeveelheden en daardoor hogere snelheden voor de gegevensoverdracht te krijgen. Het beeld bevat miljoenen pixels, echter wij zien echt niet alle pixels. Je kunt er gerust een aantal weglaten zonder dat wij dat met onze ogen waarnemen. Die worden na gegevensoverdracht weer kustmatig erbij gefoeteld. Natuurlijk is hier wel een grens aan, haal je teveel pixels weg dan ontstaat er een ouderwets computerbeeld of in het extreme geval zelfs een mozaïek beeld. Zoals eerder al geschreven, doet DVI juist niet aan comprimeren, dus laat geen pixels weg. Hoe meer pixels waaruit het beeld is opgebouwd, hoe hoger de resolutie oftewel het beeld oplossend vermogen. Dit is een belangrijke beeldkwaliteitsmaat bij monitoren en overigens ook bij televisiebeeldschermen. Bij een frequentie, het aantal halve beelden per seconde, van 60 Hz. is met DVI een resolutie van 1920 x 1200 pixels haalbaar in single link mode. In dual link mode wordt de videobandbreedte, oftewel het aantal pixels dat per seconde wordt overgedragen uitgedrukt in Hz., verdubbeld en zo zijn zelfs beeldschermresoluties van 2560 x 1600 pixels mogelijk bij een beeldschermfrequentie van 60 Hz.

Soorten mini DVI kabels

Mini DVI kabels die we vooral, maar niet alleen, op Apple Mac computers tegenkomen zijn er in allerlei soorten. Zowel de gewone mini DVI naar mini DVI kabels als ook een soort van adapterkabels die mini-DVI combineren met een andere standaard. Zo zijn er mini DVI naar HDMI adapters en mini DVI kabel naar VGA adapters in ons assortiment. HDMI staat overigens voor High Definition Multimedia Interface en is de modernste standaard voor beeldschermen in het algemeen. Hiermee kunnen supergave beelden worden weergegeven met een hoge resolutie van zelfs 4096 x 2160 pixels, afhankelijk van de kleurdiepte. VGA daarentegen is een verouderde standaard en staat voor Video Graphics Array, een analoge beeldschermstandaard waarmee slechts 640 x 480 pixels kunnen worden weergegeven. Zoals bij alle computerkabels gebruikelijk is, bestaan ook mini DVI kabels in een stekkervariant en een uitvoering zonder pinnen, resp. male en female. Er zitten verder nog verschillen in de lengtes van de mini DVI kabel en in het al dan niet verguld zijn van de connectoren. Een vergulde connector geeft een betere beeldkwaliteit dan gewone connectoren, omdat het corrosie of oxidatie tegengaat en daardoor ervoor zorgt dat de aansluitverbinding optimaal blijft. Dit laatste wederom voorkomt storing in de beeldkwaliteit.

Aandachtspunten

Niet alleen lijkt de mini DVI kabel op de Displayport aansluiting, maar ook op de mini VGA aansluiting. De mini DVI kabel heeft vier rijen met aansluitpennen, de mini VGA connector heeft slechts twee rijen met aansluitpinnen. Displayport heeft maar één rij pinnen. Apple als grootste gebruiker van mini DVI kabel voor haar apparaten is in 2008 overgestapt op DisplayPort. Maar om ook nog de oude apparatuur van Apple te kunnen blijven gebruiken zullen de mini DVI kabels van het adaptersoort toch nog een tijd verkrijgbaar blijven. Wilt u zelf een mini DVI kabel in elkaar solderen, let dan vooral op dat detect-pin 25 wordt verbonden met voedingspin 17. Via deze detect-pin wordt namelijk de mini DVI kabel door het apparaat waarop het wordt aangesloten herkend. Mini DVI kabel is overigens pin compatible met de DVI. De mini DVI kabel naar DVI adapter is heel handig wanneer u op een oudere Apple het bureaublad wilt verdelen over meerdere monitoren of de desktop als geheel wilt weergeven op meerdere monitoren oftewel synchroniseren. De mini DVI kabel aansluiting wordt dan gestoken in de overeenkomstige poort op de MAC computer en de DVI connector op de monitor.

Uw Mini DVI kabel benodigdheden online kopen

Mini DVI kabels en benodigdheden koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over Mini DVI kabel benodigdheden of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie