"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Speakerboxen

Als echte muziekfan wilt u de juiste speakerboxen voor elke gelegenheid kiezen. Een dure designversie is bijvoorbeeld niet de beste oplossing voor uw bedrijfspresentatie of tuinfeest. In ons assortiment vindt u complete sets voor alle gelegenheden. Zo kunt u een audioset samenstellen die helemaal voldoet aan al uw wensen. Voor zowel grote als kleine ruimtes, met en zonder statief, bekabeld of draadloos: bij Allekabels vindt u het product dat u zoekt! Lees hierna meer over welke speakerbox u het beste kunt kiezen. Lees meer

Welk type speakerboxen kunt u het beste kiezen?

Allereerst kunt u het beste zelf bepalen wanneer u de audioset gaat gebruiken. Is dat bijvoorbeeld vaak of slechts sporadisch? In het eerste geval is de draagbaarheid en daarmee vooral het gewicht belangrijk. Vervolgens bepaalt u in welke ruimte u de speakerboxen wilt gebruiken. Is die ruimte groot of is het gebruik eventueel zelfs vooral in de open lucht, dan kan het geen kwaad om voor wat extra geluidsvolume te kiezen. Specificaties als gewicht (kg) en volume (watt) vindt u op elke productpagina terug. Een derde belangrijk detail waar u op moet letten is of de speakerboxen wel passen bij uw versterker die u al heeft of die u ook samen met uw boxen wilt kopen. Het gaat bij de combi naast volume vooral om de weerstand, weergegeven in ohm. Heeft u die 3 details (kg, watt, ohm) voor uzelf helder, dan kunnen we vervolgens gaan kijken naar de geluidskwaliteit.

Het vermogen van de speakerboxen: tóch belangrijk

Het vermogen van een speakerbox wordt weergegeven als RMS-vermogen. Dit is niet hetzelfde als wattage. Het is namelijk het continue vermogen zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt of schade aan de onderdelen. Bij luidsprekers zonder eigen versterker geeft het RMS-vermogen aan wat voor een versterking u kunt aansluiten op de luidsprekerbox. Het RMS-vermogen geeft een indicatie van het aantal decibel dat de speaker geeft, maar dit is ook afhankelijk van de andere specificaties, en de grootte van de ruimte waarin u de speaker gebruikt. Voor de goede orde: volume zegt eigenlijk niet zoveel, vaak staat geluid lelijk hard. Wel is het bijvoorbeeld van belang als u veel basweergave wil, dat u voldoende “headroom” hebt, dat is eigenlijk wat reserve aan volume. Dat is met name van belang bij een goede weergave van de bassen, de lage tonen dus.

Relatie geluidskwaliteit en aantal speakers

Niet alleen volume en vermogen bepalen de geluidskwaliteit van een speakerbox. Ook het aantal speakers is van groot belang, of eigenlijk: het aantal verschillende speakers. Een box die maar één speaker aan boord heeft, zien we tegenwoordig nog maar zelden. Meestal zien we modellen die de verschillende frequenties verdelen over meerdere exemplaren die in de box worden gemonteerd. Een basis luidsprekerbox, de 2-weg box, bestaat uit twee zogenaamde speakers of drivers: de tweeter en de (sub) woofer. Dit wordt aangegeven in LF en HF, oftewel de low frequency en de high frequency. Laag en hoog dus.

Drieweg speakerboxen maken het verschil

Zoals de naam al doet vermoeden, is de HF driver bedoeld voor de hoge tonen en de LF driver voor de lage tonen. Versies daartussenin worden ook wel middentoners genoemd. Alledrie zijn van even groot belang en deze kunt u dan ook vinden in elke goede 3-weg speakerbox. Een goede drieweg-versie is zo ontworpen dat de drie frequentiegebieden op elkaar zijn afgestemd. Dat betekent dat er zo min mogelijk overlap is tussen de 3 frequentiegebieden laag, midden en hoog is. Verder betekent dat ook dat de volumes onderling zijn afgestemd. Een luidsprekerbox geeft lage tonen veel mooier weer, als de box niet op volle toeren hoeft te draaien en daardoor gaat vervormen. Heeft u de mogelijkheid om luidsprekerboxen met wat meer volume aan te schaffen, doe dat dan gerust: u hoeft dat hoge volume niet te gebruiken maar hoort het wel als de box niet vervormt.

De juiste kabels, statieven en andere accessoires

Een goede set speakerboxen is niet compleet zonder de juiste luidsprekerkabel. Bij Allekabels heeft u de keuze uit verschillende kabels en stekkers. Ook kunt u kiezen voor een eigen gekozen lengte, met onze netwerkkabels op rol. Zo heeft u geen last van overtollige kabels, maar kiest u de voor u perfecte lengte. Wilt u regelmatig op een andere locatie een luidspreker gebruiken zonder dat u met kabels wilt werken? Dan is een draadloze versie of een Bluetooth speaker een goed alternatief. U treft in het assortiment van Allekabels ook draagbare modellen aan. U zult deze toch moeten installeren of bevestigen, al is het vaak maar tijdelijk. Daartoe treft u in ons assortiment beugels, brackets en vooral luidsprekerbox statieven aan. Deze zijn geschikt voor vrijwel iedere box met standaard bevestigingsklem en ze worden geleverd in een handige draagtas. Verder kunt u ook afzonderlijke speakers kopen, laag, mid en/of hoog, voor het geval een van de exemplaren in uw box het loodje legt.