Overige Producten 
Kabels 
Account  

CEE Verdeelkast

Wie maakt gebruik van een CEE verdeelkast?

De meeste woningeigenaren maken geen gebruik van een CEE verdeelkast. Bijna al onze huishoudelijke apparatuur werkt op 230 Volt. Bedrijven hebben soms wel zware machines die werken op krachtstroom. Een aansluiting voor krachtstroom is niet standaard in uw woning aanwezig. Het is wel mogelijk om bij uw energieleverancier een verzoek in te dienen voor krachtstroom. U kan dit verzoek indienen als u apparatuur in huis heeft, waarvoor u krachtstroom nodig heeft. Het komt soms voor dat u voor bepaalde apparatuur wel krachtstroom nodig heeft. Buiten de bouw om heeft u soms een CEE verdeelkast nodig voor een sauna, jacuzzi in de tuin of een compressor. Als u bijvoorbeeld besluit om een warmtepomp aan te schaffen heeft u soms krachtstroom nodig. De installateur of leverancier van de apparatuur zal u hierover informeren. De meeste apparatuur voor in huis kan u gelukkig gewoon op het stopcontact aansluiten. Zelfs een zwaar fornuis kan u op een 230 Volt aansluiting aansluiten. Als dit niet mogelijk, gebruik een CEE verdeelkast.

Wanneer maakt u gebruik van een CEE verdeelkast?

Wat doet een CEE verdeelkast precies? Een standaard CEE verdeelkast kan vanaf het punt dat de stroom binnenkomt het vermogen verdelen over meerdere apparaten. U kan apparatuur op 400 Volt aansluiten of op 230 Volt. Om onderscheid tussen beide te maken heeft 400 Volt een rode stekker en 230 volt een blauwe stekker. Op de blauwe stekker kan u gewoon apparatuur aansluiten, zonder dat u bang hoeft te zijn voor kortsluiting. Wilt u weten of de apparatuur die u heeft krachtstroom vereist? Op de stekker ziet u aangegeven staan hoeveel Volt u nodig heeft. Is krachtstroom voor uw apparatuur vereist? Dan moet u eerst krachtstroom laten aanleggen door uw energieleverancier. De meeste gebouwen zijn namelijk niet standaard voorzien van krachtstroom. Alleen bij een bedrijventerreinen komt u krachtstroom vaker tegen. Voor het aanleggen van een dergelijk krachtstroom aansluitpunt heeft u de CEE verdeelkast nodig.

Krachtstroomverdeler aanschaffen voor in huis

Als u een krachtstroomverdeler gaat aanschaffen zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Eén van de zaken waar u op moet letten is het vermogen. U kan kiezen uit een krachtstroomverdeler 32A of een krachtstroomverdeler 16A. Het vermogen wordt verdeeld over de verschillende aansluitingen bij een CEE verdeelkast. Als u 16A neemt heeft u twee keer een 230 Volt aansluiting en één 400 Volt aansluiting. Bij 32A kan u bijvoorbeeld drie keer 230 Volt aansluitingen hebben en twee 400 Volt aansluitingen. De aansluitingen kunnen per CEE verdeelkast verschillen. Let hier dus goed op als u bepaalde stroompunten nodig heeft voor uw apparatuur. Als u alleen een jacuzzi wil aansluiten op krachtstroom heeft u voldoende aan een krachtstroomverdeler van 16 ampère. Een installateur kan uiteraard uw stroombehoefte voor u uitrekenen. Op basis van uw stroombehoefte kan u een CCE verdeelkast aanschaffen. Het is belangrijk dat uw CEE verdeelkast voldoende vermogen heeft om bijvoorbeeld meerdere apparaten of krachtstroom te verdelen. Als u onvoldoende vermogen heeft, kunt u ondanks krachtstroom niet alle apparaten gebruiken.

Krachtstroomverdeler met drie-fasen aansluiting

Standaard heeft u in uw woning of gebouw een één-fase aansluiting. De standaard aansluiting heeft 230 Volt aan vermogen. Deze komt via één draad binnen en één nuldraad. In een standaard stopcontact heeft u twee draden zitten. Als u kiest voor krachtstroom krijgt u een drie-fase aansluiting. Krachtstroom werkt anders dan gewone stroom en u heeft daarom een krachtstroomverdeler nodig. Bij een CEE verdeelkast met krachtstroom komen er niet twee, maar vier draden uw woning binnen. Drie draden zijn spanningsdraden en één draad is de nuldraad. Doordat er drie spanningsdraden zijn wordt krachtstroom officieel een drie-fasen aansluiting genoemd. Hierdoor kan, kort door de bocht, er drie keer zoveel stroom geleverd worden. Doordat er drie keer zoveel stroom geleverd kan worden is het mogelijk om apparatuur met 400 Volt op een CEE verdeelkast aan te sluiten. U kan deze apparatuur rechtstreeks aansluiten op uw krachtstroomverdeler. De laatste jaren is er steeds vaker een verzoek voor krachtstroom bij woningen. Voorheen was de krachtstroomverdeler vooral nodig voor werkplaatsmachines. Maar onze woningen zijn steeds vaker voorzien van luxe zoals een jacuzzi, sauna of elektrische auto. Voor een oplaadpunt voor de elektrische auto heeft u soms krachtstroom nodig. Voor de levering van krachtstroom is de CEE verdeelkast noodzakelijk. Uw installateur kan u dan een krachtstroomverdeler adviseren.

Wat kost krachtstroom aanleggen?

In de meeste woningen heeft u niet standaard een drie-fase aansluiting zitten. Er moet vanaf de CEE verdeelkast van de elektriciteitscentrale een aansluitpunt gemaakt worden. Als u een nieuwbouwwoning heeft is er een kans dat u al voorbereiding heeft voor een drie-fase aansluiting. De kosten vallen dan lager uit, helemaal als u zelf de krachtstroomverdeler in huis haalt. Ondanks dat de voorbereiding er al ligt mag u niet zelf een CEE verdeelkast plaatsen. U moet een erkend installateur de krachtstroomverdeler laten plaatsen. Dit heeft o.a. te maken met de veiligheid van de aansluiting. U wil tenslotte geen kortsluiting krijgen met krachtstroom door een verkeerde aansluiting. Voordat u een CEE verdeelkast kan laten plaatsen moet u eerst een verzoek indienen bij uw energieleverancier. Als uw verzoek is goedgekeurd gaat een installateur voor u aan de slag om de krachtstroomaansluiting te maken. Een elektricien zal vervolgens de bekabeling leggen voor het apparaat dat u wil aansluiten op de CEE verdeelkast. De totale kosten zijn van te voren niet altijd precies te bepalen. Dit is onder meer afhankelijk van het vermogen dat u nodig heeft en de hoeveelheid kabels. U kan hiervoor het beste een offerte aanvragen bij een erkend krachtstroom installateur.