Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Plafondventilatoren

Kenmerkend aan de plafondventilator zijn de grote, relatief langzaam draaiende bladen en de montage aan het plafond. Hoewel veel mensen en bedrijven tegenwoordig overstappen op een airco is de plafondventilator nog steeds het overwegen waard. De combinatie van laag energieverbruik, hoge effectiviteit en gunstige prijs maken van deze producten echte aanraders. Uitvoeringen waarvan de draairichting veranderd kan worden, werken tevens energiebesparend tijdens de koude stookmaanden. Lees meer

Andere artikelen van Ventilator

Torenventilator Nedis VNTL-033 - Nedis
  • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 24,99
Tafelventilator Nedis VNTL-040 - Nedis
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 18,99
Tafelventilator Nedis VNTL-025 - Nedis
  • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 29,99
USB ventilator Allteq VNTL-009 - Allteq
  • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 6,99
USB ventilator Nedis VNTL-017 - Nedis
  • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 10,99
Mini air- en luchtkoeler Allteq ARC-015 - Allteq
  • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 14,99
Schaduwdoek - Perel
  • Kleur:
3-5 dagen levertijd
€ 39,99
Sunon G40 - Sunon
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 2,39

Aankooptips plafondventilator

Het kopen van een plafondventilator vereist wat meer denkwerk dan de aankoop van een ander type. Vanwege de vaste montage aan het plafond is dit product heel wat minder flexibel in de plaatsing dan bijvoorbeeld een staand model. De maatvoering is een specificatie die heel belangrijk is, waarbij met name de bladdiameter en de hoogte van belang zijn. De bladdiameter is een indicatie voor de te verwachten luchtverplaatsing, terwijl de hoogte van belang is bij met name de minder hoge plafonds. Deze hoogte is, afhankelijk van het model, eventueel nog te verkleinen door de ophanging in te korten. Naast de bladdiameter is ook het vermogen van de motor een maat voor de luchtverplaatsing. Kies voor een kleine ruimte geen enorm grote en sterke uitvoering, dit levert onaangenaam sterke luchtstromen op. In grote ruimtes moet u er juist op letten niet een te klein model te kiezen, de effectiviteit zal dan niet optimaal zijn. Wilt u zelf meer controle over de draaisnelheid, dan is het goed ervoor te zorgen dat deze aangepast kan worden. Soms is deze regeling ingebouwd, maar het kan ook zijn dat dit via een externe regeling gaat. Een wisselingsmogelijkheid van draairichting is momenteel vaak standaard aanwezig.

Bladen, standen en spanwijdte

De meeste modellen hebben 3 bladen, maar we hebben ook plafondventilatoren met 4 bladen. Het aantal bladen en de spanwijdte van elk blad staat telkens aangegeven op de betreffende productpagina. Enkele modellen hebben de optie om de bladen te kantelen. Zwenkbaar zijn ze niet en ook is er geen mogelijkheid tot wandmontage aanwezig. Verder is telkens aangegeven van welk materiaal de bladen zijn gemaakt. Meestal betreft dat staal, soms zijn de plafondventilatoren met kunststof bladen uitgerust. Ten slotte heeft u de mogelijkheid om te kiezen uit diverse kleurstelllingen. Vaak is een toestel wit, grijs of créme maar we hebben ze ook in zwart. U kunt het dus ook voor wat betreft design en specificaties geheel aanpassen aan de door u gewenste opties in de ruimte waar de ventilator zijn werk doet.

Draairichting veranderen voor effectief gebruik het hele jaar door

Een plafondventilator werkt normaliter volgens het principe van het aanzuigen van koele lucht die vanaf grondniveau naar boven wordt getransporteerd om daar verspreid te worden. De warme lucht onder het plafond wordt afgekoeld en daalt naar beneden, iets dat vaak als prettig ervaren wordt. Handig voor tijdens warme tijden. Zoals genoemd kan bij veel modellen tegenwoordig de draairichting omgedraaid worden. Hierdoor zijn ze ook effectief tijdens het stookseizoen. In tegenstelling tot koele lucht aanzuigen zal de ventilator nu juiste de warme lucht die vlak onder het plafond hangt naar beneden transporteren, waardoor de warmte beter in de ruimte verspreid wordt. Een gevolg is dat de mensen de verwarming vaak iets lager zetten, iets dat weer een positief effect op het energieverbruik tot gevolg heeft. De stookkosten kunnen op deze manier tot maar liefst 30% lager uitvallen. De elektriciteitskosten van de ventilator zijn daarmee meer dan gecompenseerd.

Ventilator versus airconditioning

In tijden waar de airco hoogtijdagen viert lijkt een plafondventilator een achterhaald product. Toch blijkt niets minder waar te zijn. Tijdens praktijktesten is gebleken dat de mens de verkoeling die een ventilator biedt als aangenamer ervaart dan dat met een airco. Daar waar een airco voor verkoeling zorgt door de ruimtetemperatuur naar beneden te brengen, daar werkt een ventilator met het principe dat de mensen in de ruimte hun warmte makkelijker kwijt kunnen. De rondcirculerende lucht voert het transpiratievocht sneller af wat voor een natuurlijke afkoeling van het lichaam zorgt. Doordat de ruimtetemperatuur niet actief naar beneden gebracht wordt, zult u ook geen temperatuurschok ervaren als u de ruimte verlaat. Dit is wel zo prettig voor het lichaam. Niet voor niets worden veel mensen die heel fanatiek met de airco koelen ziek door de continue wisselende omstandigheden waarin ze zich bevinden. Het is dus heel zinvol te bekijken of u niet kunt volstaan met een plafondventilator. U bespaart namelijk geld in de aanschaf en het gebruik, terwijl u tijdens het stookseizoen zelfs spaart op de verwarmingskosten.