Een luchtkoeler wordt ook wel aircooler genoemd en werkt anders dan een airco of ventilator. Een luchtkoeler zuigt droge, warme lucht op en blaast deze vervolgens door een vochtige filter. Deze filter absorbeert de warmte. Hierdoor verdampt het vocht in de filter van een aircooler, waardoor de lucht automatisch enkele graden wordt gekoeld. De koele lucht wordt ten slotte teruggeblazen in de ruimte waardoor het verkoelend effect ontstaat. Deze wijze van koelen door een aircooler is aanmerkelijk energiezuiniger dan veel andere technieken.
Wie geen airconditioningsysteem wil aanschaffen vanwege de lastige installatie, heeft een andere optie: de luchtkoeler. Handig: de luchtkoelers werken zonder luchtafvoerslang. Er komt geen enkele uitlaatslang aan te pas en deze kan dus ook niet in de weg liggen. Ook op andere gebieden is de installatie van een aircooler bijzonder eenvoudig. Zowel de voeding, de vulling en de aansluiting zijn een fluitje van een cent. In feite kunt u de luchtkoeler meteen na aanschaf direct gebruiken. Uit de doos, vullen, in het stopcontact en in no time hebt u de verkoeling die u zoekt.
Ons assortiment bevat luchtkoelers met netstroomvoeding of met USB-voeding. De exemplaren met USB-voeding steekt u simpelweg in een USB-poort van uw laptop of pc en de aircooler houdt u koel terwijl u achter uw computer zit te werken. De stroomvoorziening van een pc heeft hier geen enkele moeite mee. Wel kan het zijn dat de accu van uw laptop iets sneller leeg raakt wanneer u de mini aircooler gebruikt, maar dat effect is verwaarloosbaar. Houd er echter wel rekening mee dat een luchtkoeler op USB iets minder krachtig is dan een koeler op netstroom en dus geen windvlaag veroorzaakt maar een verkoelend briesje.
Een luchtkoeler beschikt over een tank voor de vloeistof die bij te vullen is. Hoe groot de tank is, is afhankelijk van het specifieke model aircooler. Daarnaast worden koelelementen gebruikt die standaard meegeleverd worden. De plaatsing van deze elementen is bij verreweg de meeste modellen aircooler zo opgelost, dat bijvullen en eventueel onderhoud geen problemen oplevert. U moet er immers regelmatig bij en dan is gehannes met schroeven en dergelijke niet zo handig. Veel luchtkoelers zijn bovendien voorzien van wieltjes zodat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn.
Daarnaast bestaan er wat luxere modellen aircooler met afstandsbedieningen en timerfuncties. Om een luchtkoeler vanuit of bed, bank of luie stoel te kunnen bedienen. De timerfunctie dient om de luchtkoeler aan en uit te laten gaan op het moment dat u dat wenst (denk aan het uitzetten nadat u in slaap bent gevallen). Dit bespaart energie en voorkomt ‘s nachts een te snelle afkoeling van uw slaapkamer. Op dergelijke afstandsbedieningen kunt u echter nog veel meer zaken rondom de afstelling van de aircooler regelen.
Het apparaat wordt ook wel verdampingskoeler genoemd. Door die naam wordt het voordeel van de energiezuinigheid al aangeduid. Dat vergt een stukje natuurkunde ter verduidelijking. Verdampingskoeling werkt door het gegeven dat water bij verhitting een relatief grote hoeveelheid warmte opneemt om te kunnen verdampen. De temperatuur van de droge lucht wordt gelijktijdig verlaagd door de fase-overgang van vloeibaar water naar waterdamp, of eenvoudiger: door verdamping. Het grote voordeel van dit natuurlijk proces dat in de aircooler plaatsvindt, is dat lucht met veel minder energie kan worden gekoeld dan bij koeling op andere manieren het geval is waarbij warme lucht moet worden gekoeld.
Het vermogen van een apparaat, dus het aantal watt, bepaalt voor een flink deel hoe groot de ruimte is die kan worden gekoeld met een luchtkoeler. Een luchtkoeler met een vermogen van 50 watt is bijvoorbeeld geschikt voor een ruimte tot circa 40 vierkante meter. Vaak is het aantal vierkante meter dat een specifieke luchtkoeler aankan, aangegeven bij het product. Houd er echter wel rekening mee dat hoe hoger het vermogen van de aircooler, hoe meer decibel aan geluid kan worden geproduceerd. Ook het aantal dB staat vaak vermeld bij een product.
Een van de voordelen van een luchtkoeler ten opzichte van een airconditioner is dat je niet te maken krijgt met droge lucht. Droge lucht vinden veel mensen vervelend en irriteert eventueel de luchtwegen. De gefilterde lucht is bij een luchtkoeler immers per definitie vochtig. Maar ook vochtige lucht is voor sommige dingen minder goed. Een extra functie in de vorm van een ionisatie-functionaliteit is bij een luchtkoeler ook vaak aanwezig. Deze zorgt voor een efficiëntere luchtfiltering. Negatieve ionen in de luchtkoelerfilter houden stof en allergenen vast, iets dat voor veel mensen bijzonder prettig is.
• Niet duur in aanschaf, installatie en gebruik.
• Gemak van installatie en onderhoud.
• Gebruikskosten fractie van die van airconditioning.
• Geen luchtslang nodig.
• Grotere capaciteit dan een ventilator.
• Door het ontbreken van een compressor geen stroompiek bij het inschakelen.
• Sroomverbruik beperkt tot ventilator en waterpomp, die weinig stroomverbruiken bij het opstarten.
• Werkvloeistof is water, er worden geen speciale koelmiddelen, zoals ammoniak of CFK's, gebruikt.
• Geen stoffen gebruikt die bijdragen aan de aantasting van de ozonlaag.
• Tijdens stroomonderbrekingen kan deze koeling doorwerken op een omvormer.
• Nieuw op de markt gebrachte luchtkoelers kunnen via afstandsbediening worden bediend.
• Mechanische onderdelen zijn maximaal de ventilatormotor en een waterpomp, die beide tegen lage kosten kunnen worden gerepareerd of vervangen.
• Vermindert de "ouderdom van de lucht" in een ruimte.
• Door verdampingskoeling neemt de luchtvochtigheid toe.
• Niet in staat de luchttemperatuur zo ver te verlagen als gekoelde airconditioning dat kan.
• Geen ontvochtiging. Verdampingskoeling voegt vocht toe.
• Zeer vochtige lucht vermindert de verdampingssnelheid van vocht uit de huid, neus, longen en ogen.
• Een hoge luchtvochtigheid versnelt corrosie.
• Hoge vochtigheid in de lucht kan condensatie van water veroorzaken.
• Water met een hoog gehalte aan mineralen (hard water) laat minerale afzettingen achter op de binnenkant van de koeler.
• Een verdampingskoeler is een veel voorkomende broedplaats voor muggen.
• Bij koude winters moeten verdampingskoelers worden afgetapt en winterklaar gemaakt.
Veel mensen denken dat een luchtkoeler iets van de laatste jaren is. Niets is echter minder waar. De elektronische varianten van de aircooler werden al ontworpen in 1906. Verdampingskoelingstechniek in gebouwen zien we vanaf 1974. Het is wel zo dat door massaproductie de kosten om deze apparaten te vervaardigen voor thuisgebruik enorm zijn afgenomen en ze daardoor de weg naar de consument beter kunnen vinden. De ontwikkeling van deze apparaten staat echter niet stil. Slimme afstandsbedieningen en een koppeling met internet zijn inmiddels ook al op de markt.