Kabels 
Overige Producten 
Account  

SAS kabels

Het SAS protocol voorziet in een groot aantal SAS kabels, hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen interne SAS verbindingen binnen dezelfde behuizing en externe verbindingen waarbij de SAS kabel tussen verschillende computer- en randapparatuurbehuizingen wordt aangesloten. Het SAS protocol leent zich goed voor het aansluiten van drives met een SATA aansluiting. U vindt daarom diverse types SATA naar SAS kabel in ons assortiment. Let bij het bestellen van uw kabel op dat u een kabel kiest met aan beide zijden de juiste connector. Lees meer

Wat is een SAS kabel precies?

SAS is een acroniem en staat voor Serial Attached SCSI. SCSI is ook weer een acroniem en staat voor Small Computer System Interface. SCSI is een protocol dat al lang bestaat en werd in het verleden veel gebruikt voor het aansluiten van harde schijven en backup tape drives. Het SCSI protocol is van oorsprong een parallel protocol. Bij het parallelle SCSI protocol worden - afhankelijk van de versie - 8 of 16 bits parallel over eenzelfde aantal draden gelijktijdig naar een aangesloten apparaat gestuurd. De parallel SCSI bus werd voornamelijk toegepast in professionele serverapparatuur. In pc’s werd voornamelijk de goedkopere, maar iets minder snelle ATA bus toegepast. Door een aantal technische ontwikkelingen was het mogelijk om van een parallelle bus naar een seriële bus over te stappen. SCSI werd hiermee SAS. Het serieel versturen van informatie heeft een aantal praktische voordelen. Omdat bits één voor één voor na elkaar verstuurd worden, kan alle data over een enkel aderpaar verstuurd worden. Hierdoor zijn er geen brede, veel ruimte in beslag nemende bandkabels meer nodig. Door de ruimtebesparing kunnen computers in een kleinere behuizing gebouwd worden.

Werking

SAS is de seriële opvolger van SCSI. Bij SAS wordt informatie niet meer parallel verstuurd, maar serieel. Hierbij worden de data bits allemaal achterelkaar over een enkel data lijn verstuurd. Bij het oude parallel SCSI protocol konden meerdere SCSI apparaten op dezelfde SCSI bus worden aangesloten. In tegenstelling tot het oude parallelle SCSI is Serial Attached SCSI (SAS) een point to point protocol waarbij maar één apparaat, bijvoorbeeld een harde schijf, op een SAS kanaal kan worden aangesloten. Met speciale extenders is dit weer uit te breiden tot 255 apparaten. Een van de grote voordelen van SAS is dat er goedkope SATA drives op een SAS controller aangesloten kunnen worden. Op een SAS controller kunnen - afhankelijk van het type SAS kabel - een of meerdere harde schijven aangesloten worden. Een SATA kabel mag maximaal 1 meter lang zijn, waar een SAS kabel mag 10 meter lang zijn. Al deze eigenschappen maken SAS een aantrekkelijke keus voor gebruik in professionele apparatuur zoals servers en serverclusters, waarbij het mogelijk is om grote hoeveelheden randapparatuur zoals SATA of SAS opslagapparatuur aan te sluiten.

Soorten SAS kabel

Omdat de implementatie van het SAS protocol flexibel is, zijn er voor verschillende situaties verschillende type SAS kabel met verschillende connectors ontwikkeld. Er zijn enkele veelgebruikte types SAS kabel. De SFF-8482 connector is een 29-polige SAS kabel connector. Deze connector voorziet in twee SAS kanalen. De connector is zo ontworpen dat deze compatibel is met een 29-polige SATA connector. Let op: met deze kabel kunt u SAS en SATA drives aansluiten op een SAS controller, maar geen SAS drive op een SATA controller. De SF-8484 connector is een connector met 19 of 32 aansluitingen. De 19-polige SAS kabel met SF-8484 connector heeft twee SAS kanalen en de SAS kabel met de 32-polige connector voorziet in vier SAS kanalen. Met deze kabel kunt u twee of vier SATA drives aansluiten. De SFF 8087 connector is een 36-polige ruimtebesparende miniconnector. Deze connector heeft vier SAS kanalen. Een kabel met een SFF 8087 kan gebruikt worden voor het aansluiten van vier SATA drives. Naast deze kabels hebben wij ook veel andere types SAS kabel in voorraad, voor zowel intern als extern gebruik.

SATA Kabel

Klantenservice & Informatie