Overige Producten 
Kabels 
Account  

Soldeerbatterijen

Om een elektrisch apparaat van stroom te voorzien, stopt u vaak meerdere batterijen in het apparaat. Ieder exemplaar heeft een contact voor een min- en pluspunt om zo een onafgebroken stroomkring te creëren. Soms moet u zelf voor de verbinding tussen de exemplaren zorgen. Gebruik dan een soldeerbatterij waar op beide contactpunten soldeerpinnen zijn vastgemaakt. Zo maakt u zelf een batterijpack. Bij ons vindt u losse soldeerbatterijen en kant-en-klare batterijpacks, waarvan de soldeerpinnen al met elkaar verbonden zijn. Lees meer

Werking en nut van een soldeerbatterij

Een batterij bestaat uit een omhulsel met daarin chemische middelen die met elkaar een reactie aangaan waarbij elektriciteit vrijkomt. In scheikundige termen wordt ook wel over een elektrochemische cel gesproken. Enkel als er sprake is van een gesloten stroomkring zal de chemische reactie plaatsvinden. Voor veel apparaten is een enkele batterij niet voldoende om in de stroombehoefte te voorzien. Met een soldeerbatterij kunt u meerdere batterijen aan elkaar koppelen waardoor elektrische apparaten toch voldoende stroom ontvangen. Losse soldeerbatterijen kunnen in een serie aan elkaar geschakeld worden om als batterijpack een hoger voltage mogelijk te maken. De apparaten met een hogere energiebehoefte kunnen hiermee van stroom voorzien worden. Het pluspunt van de eerste accu verbindt u met het minpunt van de volgende. Hierdoor ontstaat een aaneenschakeling die een gesloten stroomkring vormen en waarvan u het voltage bij elkaar op kan tellen.

Losse soldeerbatterijen of accupack

Als u zelf een beetje handig bent dan kunt u soldeerbatterijen los kopen en deze zelf aan elkaar koppelen. Hoeveel u aan elkaar koppelt hangt af van het voltage dat het elektrische apparaat nodig heeft. In theorie is het mogelijk om met een serie tot wel 120 volt aan spanning te leveren. In de praktijk komt dit eigenlijk niet voor omdat u dan 100 AA exemplaren van 1.2 volt aan elkaar zou moeten schakelen. Meestal hebben mensen dit type stroomvoorziening nodig om 3.6 of 4.8 volt te realiseren. In dat geval kunt u er ook voor kiezen om de batterij al in een vooraf geprepareerde accupack te kopen. Zo’n batterijpack bestaat uit verschillende cellen die met een krimpfolie bij elkaar worden gehouden. De plus- en minpolen zijn al met elkaar verbonden. Een batterijpack is daardoor meteen klaar voor gebruik.

Zelf een batterijpack samenstellen

Het is ook mogelijk om zelf een batterijpack samen te stellen. Om dit te realiseren moet u enkel de plus en min van meerdere batterijen met elkaar te verbinden. Hiervan kan een serie gemaakt worden door deze punten aan elkaar te solderen of te puntlassen. Dit moet met een soldeerapparaat gedaan worden met een speciale soldeerpunt of een puntlasapparaat waar niet iedereen zomaar de beschikking over heeft. Daarbij is het ook nog eens bijzonder moeilijk om ze veilig en zonder spanningsverlies met elkaar te verbinden. Een soldeerbatterij kopen maakt de taak een stuk makkelijker. Hierop is al een soldeerpin bevestigd die u enkel nog aan de pinnen van de volgende batterij in de serie moet bevestigen. Dit noemen we ook wel de cellen in-line aan elkaar solderen. Het werken met een soldeerbatterij zal u tijd en frustratie besparen als u graag een batterijpack samen wilt stellen om uw apparatuur van maatwerk voeding te voorzien.

Secundaire (oplaadbare) types

Bij batterijen kunnen we twee verschillende soorten onderscheiden. Dit zijn de primaire en secundaire types. Wanneer een primaire batterij aan een gesloten stroomkring wordt gekoppeld dan is de chemische reactie die hiermee gestart wordt onomkeerbaar. Deze soort kunt u daarom slechts één keer gebruiken. Bij een secundaire batterij is dit niet het geval. Deze kunnen meerdere keren ontladen en weer opgeladen worden. We spreken daarom ook wel van oplaadbare batterijen. Een oplaadbare soldeerbatterij behoort ook tot de mogelijkheden. Het merendeel van het assortiment van Allekabels bestaat uit deze oplaadbare variant. De meeste mensen kopen het liefste oplaadbare versies, omdat zij deze langer kunnen gebruiken en beter zijn voor het milieu. Wanneer ze eenmaal aan elkaar bevestigd zijn, kunt u deze weer opladen door een diagnosestekker te monteren op de batterijpack. Hiermee is het mogelijk om elk exemplaar in het pack afzonderlijk te meten en op te laden. Het is wel belangrijk dat alle exemplaren in de serie hetzelfde vermogen blijven behouden.

Tips en toepassingen

Een soldeerbatterij kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Tegenwoordig komen de meeste elektrische apparaten met een handig vakje waar de batterijen makkelijk in geklikt kunnen worden. Soms is het echter noodzakelijk om een accupack te maken met soldeerbatterijen. Bijvoorbeeld in de modelbouw komt dit regelmatig voor. Een modelauto of -vliegtuig heeft verschillende accuutjes nodig om een elektromotor aan te drijven. Met een soldeerbatterij kunt u dit realiseren. Ook sommige gereedschappen kunnen van stroom voorzien worden met een serie. Indien u zelf een batterijpack wit maken dan is het belangrijk om hiervoor enkel nieuwe batterijen te gebruiken. Indien een enkele soldeerbatterij minder lading heeft dan de andere types in het pack, dan heeft de gehele serie hier onder te lijden. Het benodigde voltage kan niet meer geleverd worden als een accu uit de serie leeg is of nog maar een lage spanning heeft.

Speciale Batterijen

Klantenservice & Informatie