Overige Producten 
Kabels 
Account  

Oplaadbare AA batterijen

De AA batterij is de meest gebruikte variant van alle verschillende soorten en formaten. Veel elektrische apparaten die we veelvuldig gebruiken in ons dagelijks leven halen hun energievoorziening uit dit type. Vanwege economische en milieuvriendelijke overwegingen is het daarom aan te raden om een oplaadbare AA batterij te gebruiken. Deze kan nadat hij leeg is altijd weer opnieuw worden opgeladen. In ons assortiment vindt u diverse merken oplaadbare AA batterijen. Lees meer

Oplaadbare batterij AA formaat

Bij een oplaadbare AA batterij geven de twee letters het formaat aan. Dit type heeft een lengte van 50.5 mm en een diameter van 14.5 mm. De variant wordt ook wel als Penlite, Mignon en heel af en toe als “dubbel A” aangeduid. Het is nog altijd het meest gebruikte formaat en sinds de technologie bestaat die het opladen mogelijk maakt, kiezen de meeste consumenten ervoor om een oplaadbare AA batterij te kopen. Deze kunnen zij immers weer opladen via een speciaal voor deze taak bedoelde lader en vele malen achter elkaar gebruiken. Overigens neemt het gebruik van het AA formaat wel enigszins af. Elektrische apparaten worden steeds kleiner gemaakt en vanwege deze ontwikkeling maken steeds meer apparaten gebruik van AAA types, die een nog kleiner formaat hebben. Tot op heden is de oplaadbare AA batterij echter nog lang niet ingehaald. De meeste camera’s, spelcomputercontrollers en afstandsbedieningen hebben nog altijd dit formaat nodig.

Beter voor het milieu en uw portemonnee

Batterijen hebben geen oneindig leven. Zij kunnen slechts voor een beperkte tijd stroom leveren aan de mobiele elektrische apparaten. Hoe lang het precies duurt voordat hij leeg is, is afhankelijk van de stroomcapaciteit die het apparaat nodig heeft waarin deze wordt gebruikt. Daarnaast is ook de capaciteit van belang. Een variant met een hoge capaciteit in mAh in een apparaat met een lage benodigde stroomcapaciteit zal het langste meegaan. Toch is het onvermijdelijk dat de stroomvoorziening uiteindelijk leeg raakt. Om deze reden is oplaadbaar kopen de meest economische keuze die u kunt maken. U kunt namelijk hetzelfde product meerdere malen blijven gebruiken door deze op te laden. Hierdoor hoeft u ook veel minder batterijen weg te gooien en daarmee draagt u ook bij aan een beter milieu. De stoffen die in dit soort producten worden gebruikt zijn namelijk niet bepaald milieuvriendelijk. Een oplaadbare AA batterij is een iets grotere investering, maar deze kosten verdient u snel terug.

Verschillende soorten

Het formaat is de enige factor die constant is bij de oplaadbare AA batterijen in het assortiment van Allekabels. De capaciteit, het merk en het systeem zijn voor de meeste producten totaal verschillend. Het meest voorkomende systeem is de NiMH oplaadbare AA batterij. NiMH staat voor Nikkel-Metaal-Hybride en deze naam komt van de materialen die in het product gebruikt worden. De verschillende metalen zorgen voor een chemische reactie waarmee stroom opgewekt wordt. Bijzonder aan de samenstelling met Nikkel en Metaalhybride is dat deze opnieuw van een lading voorzien kan worden. Andere mogelijke samenstellingen zijn: Nikkel-Cadmium (NiCd) en Litium-ion (Li-ion). Deze laatste variant heeft een voltage van 3.6 volt. Veel hoger dan de NiMH en NiCD types die een voltage hebben tussen de 1.2 en 1.7 volt. Om deze reden wordt deze meestal niet als een oplaadbare AA batterij aangeduid, maar als een Li-ion met dubbele i.

Waar heeft u de oplaadbare AA batterij voor nodig?

Een zeer belangrijke keuze die u moet maken bij het kopen is de capaciteit. De oplaadbare AA batterijen kunnen in capaciteit variëren van 800 mAh tot 2700 mAh. De afkorting mAh staat voor milliampere-hour. In het Nederlands is dit natuurlijk milliampère-uur. Het cijfer achter de capaciteit in de specificaties geeft aan hoeveel ampère stroom gedurende een uur geleverd kan worden. Welke capaciteit u moet kiezen, is afhankelijk van waar u deze voor nodig heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld elektrische apparaten die een hoog aantal ampères nodig hebben om überhaupt te kunnen functioneren. Een digitale fotocamera heeft tussen de 1800 en 2200 mAh nodig en een spelcomputercontroller zelfs tussen de 1900 en 3000 mAh. Afstandsbedieningen voor televisies hebben veel minder stroom nodig en werken al met 500 tot 1200 mAh. Een product dat wat betreft de capaciteit niet in de minimale behoefte kan voorzien is daarom nutteloos.

Tips voor het kopen en gebruik

Zoals hierboven al beschreven staat is de capaciteit erg belangrijk. De keuze maakt u aan de hand van de stroomcapaciteit die het apparaat nodig heeft waarin u ze wilt gebruiken. Consumenten zouden ook moeten overwegen om te kopen van een bekend merk. Deze zijn meestal iets duurder dan de onbekende merken, maar gaan langer mee en kunnen meer keren worden opgeladen. Varta en Duracell zijn twee zeer gerespecteerde merken die oplaadbare AA batterijen van zeer hoge kwaliteit maken. Nu we het toch over opladen hebben, moet u ook niet vergeten om een batterijlader te kopen als u deze nog niet in huis heeft. Let wel op dat de lader geschikt is voor het formaat dat u hiermee op wilt laden. De lader moet geschikt zijn voor AA formaat oplaadbare batterijen en moet tevens met de vereiste capaciteit overeenkomen. Let daar goed op.

AA Batterij

Klantenservice & Informatie