Kabels 
Overige Producten 
Account  

Versterker

De versterker: eindtrap en voortrap

De eindversterker (ook wel eindtrap genoemd) in een audiosysteem levert het vermogen dat wordt doorgestuurd naar de luidsprekers. Deze wordt in de meeste gevallen op zijn beurt ook aangestuurd door een voorversterker. Dat is met name nodig bij apparaten met een bescheiden uitgangsvermogen. Deze vormt dan, net als bijvoorbeeld een mengtafel of mixer doet, een tussenstap om het signaal van de geluidsbron op een niveau te brengen waarmee de eindtrap uit de voeten kan. Vaak is het ook mogelijk om een bron zoals een cd-speler direct aan te sluiten op een eindtrap, zolang deze bron maar zelf de mogelijkheid heeft het uitgangssignaal af te stemmen op de ingangsgevoeligheid van de eindtrap. Het onderscheid vormt steeds het aantal geluidskanalen dat wordt aangestuurd. Een mono eindtrap versterkt maar een kanaal, stereo is tweekanaals, terwijl surround- en multiroomuitvoeringen 3 of meer kanalen aansturen. Meestal zijn deze geïntegreerd waarbij voor- en eindtrappen in één behuizing zitten. Ten slotte is er ook nog onderscheid te maken tussen analoge en digitale, al naar gelang de techniek die gebruikt wordt om het ingangssignaal op te peppen.

Aantal en ruimte

Bij het versterken naar hoge volumes is het vaak gebruikelijk om meerdere eindtrappen tegelijk te gebruiken. Dan wordt bijvoorbeeld het geluidssignaal gescheiden in laag, mid en hoog en vervolgens elke bandbreedte afzonderlijk versterkt. Dat is ook zinvol, omdat bijvoorbeeld voor het versterken van lage tonen meer vermogen nodig is dan bijvoorbeeld het geval is bij hoge tonen. Basweergave via een eindtrap met 2x1000 watt vermogen functioneert uitstekend. Let er wel steeds op dat de luidsprekers die u aansluit, minimaal het vermogen aankunnen die de versterker afgeeft. Dit moet u steeds vergelijken bij de juiste elektrische weerstand, weergegeven in ohm. Indien u meerdere tegelijk gebruikt, wil dat nog wel eens ruimte in beslag nemen. De meeste audio-apparaten hebben een genormeerde hoogte. 2HE (hoogte-eenheid) neemt bijvoorbeeld de dubbele ruimte in een van een variant met 1HE.

Input, output en connectoren

Op elke productpagina treft u verder informatie aan over welke inputs en outputs het apparaat beschikt. Ook staat aangegeven, via welk type connector dit gebeurt. Zo treft u de bij de consument vertrouwde cinch- (ook wel RCA genoemd) en jackaansluitingen aan, maar vaker de meer professionele speakerconnectoren, schroefaansluitingen en XLR (ook wel Cannon genoemd) aansluitingen aan. Let er bij de laatste aansluiting wel goed op dat de kabel ook op dezelfde wijze gesoldeerd is als de versterker verwacht, dus dat de pinnen van connector en input op de juiste wijze met elkaar corresponderen.

Bijzondere types van de versterker

In ons assortiment zitten ook nog enkele bijzondere soorten We noemen de monoversterker die handig is als u geen stereosignaal hoeft te versterken. Compact en dus mobiel. In dezelfde categorie valt de versterker met USB aansluiting, deze is meestal draagbaar. Deze werkt op batterijvoeding en 12V aansluiting. Eenmaal opgeladen werkt hij 6 uur, voldoende voor de meeste presentaties bijvoorbeeld. Verder nog kort iets over ons assortiment buizenversterkers. Hierbij wordt de versterking bereikt door het gebruik van specifieke buizen. Dit is in feite een verouderde techniek, maar zorgt wel voor een specifieke audiokwaliteit die bij de liefhebber zeer populair is. Ten slotte hebben wij in ons assortiment de phono versterker wanneer u een draaitafel wil aansluiten op een installatie die geen phono ingang heeft.