Overige Producten 
Kabels 
Account  

Momentsleutel

Momentsleutel kiezen

Er zijn momentsleutels voor alle denkbare klussen, van hobbymatig gebruik tot hoogwaardige industriële toepassingen. Zo zijn er momentsleutels, maar ook momentschroevendraaiers. Hoe dan ook, ze werken steeds identiek, namelijk via een zogenoemde torsie-arm. Deze geeft via een schaalverdeling bij het handvat van het gereedschap, het vooraf ingestelde aandraaimoment aan. Vaak hoort u een klikgeluid wanneer dit vooraf ingestelde aandraaimoment tijdens het aandraaien van bout of moer bereikt wordt. Meestal wordt bij een momentsleutel de keuze geboden uit een doppenset die via een adapter precies past op de bout of moer die u wilt vastdraaien. Behalve de specificaties van de (meegeleverde of apart te kopen) doppen en de lengte en diameter van de handgreep, kunt u kiezen tussen modellen met verschillende aandraaimomenten of momentwaarden.

Aandrijving en momentwaarde

Twee termen die bij de keuze van een momentsleutel belangrijk zijn, zijn aandrijving en momentwaarde. De aansluiting van de dop die u gaat gebruiken heet in vaktaal de aandrijving en wordt aangegeven in inchmaten. Daarmee wordt dus het gereedschap aan bout of moer aangepast. De momentwaarde, dit is het aandraaimoment of de kracht/torsie die u gaat uitoefenen, van een momentsleutel wordt weergegeven in Newtonmeter (Nm). We leggen het even uit. De formule voor het aandraaimoment is: “moment = kracht x arm” of in natuurkundige eenheden: “Nm = N x m”. Voluit: “Newtonmeter = Newton x meter”. Hoe wordt dit nu berekend? We nemen een voorbeeld. Als u op een sleutel van 1 meter lang een kracht uitoefent van 100 N wordt de bout met 100 Nm vastgedraaid. Om u een beetje een voorstelling te kunnen maken, van wat nu een Newton is: 10 Newton komt overeen met 1kg. De momentwaarde wordt altijd in een bereik weergegeven, bijvoorbeeld 0,1 tot 0,6 Nm of voor een iets forser model 40 tot 210 Nm.

Juist gebruik

Hoewel een goede momentsleutel robuust en daardoor veilig in het gebruik is, is het toch belangrijk om correct met de momentsleutel om te gaan. Als er bijvoorbeeld veel vuil of een overmaat aan olie aan bout of moer komt, kan het zijn dat de momentsleutel vlugger op het ingestelde moment komt. Steeds geldt: als u met een momentsleutel een bout of moer aantrekt, doet u dit in één rustige vloeiende beweging. Zo voorkomt u afwijkingen. Ten slotte: gebruik de momentsleutel nooit om zaken los te draaien en ontspan de momentsleutel telkens voordat u hem opbergt.

Momentsleutel, heb ik die wel nodig?

U zult zich afvragen waarom u niet gewoon een normale sleutel kunt gebruiken. Dat kan, maar dan zijn beschadigingen aan materiaal of moer niet uitgesloten. Voorbeelden van typische toepassingen van een momentsleutel zijn precisieklusjes waarbij toch kracht moet worden uitgeoefend, bijvoorbeeld bij het instellen van racefietsen, motorfietsen en mountain bikes. Ook bij het werken aan motoren wordt vaak een momentsleutel gebruikt, bijvoorbeeld bij het aandraaien van de bouten van een cilinderkop, een risicovol klusje waarbij de bouten in voorgeschreven volgorde met een specifieke kracht moeten worden vastgezet.

Uw momentsleutel online kopen

Een momentsleutel koopt u online bij Allekabels, wij helpen u graag bij de juiste aankoop. Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal achteraf. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Heeft u nog vragen over gereedschap of over de bezorging? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het product bestelt dat u zoekt.

Klantenservice & Informatie