Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Aszuiger

Reserve Asfilter - Toolland
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 15,99

Aszuiger: (soms) beter dan een stofzuiger

Een aszuiger kunt u het beste zien als de grote broer van een stofzuiger, wiens hulp u inroept als de te klaren klus toch iets heftiger blijkt en een hoop troep veroorzaakt. Vaak is het immers zonde om de “nette” zuiger te gebruiken voor een smerig karwei, waarna u hem vervolgens weer schoon moet maken. Als dat überhaupt al lukt. Voor dit soort werk gebruikt u een aszuiger, die daarom wat robuuster is. Omdat dit soort klussen zich vaak buiten afspelen en het meestal afval van enige omvang betreft, heeft dit type zuiger ook een grotere inhoud dan de gemiddelde stofzuiger. Er zijn in principe slechts 2 types verkrijgbaar: met of zonder motor. De zuiger met motor is goed te vergelijken met een stofzuiger, maar is voorzien van enkele typische extra’s. Zo heeft een aszuiger altijd een flinke inhoud. Veel gebruikt wordt bijvoorbeeld een uitvoering met 20 liter inhoud.

Aszuiger met en zonder motor

De stofzuiger kennen we al lang. Rond 1900 verscheen het eerste model op de mat, maar pas in de jaren 60 van de vorige eeuw kwam er langzaam maar zeker eentje in elk huishouden. De aszuiger heeft daarnaast nog een andere voorouder. Vroeger had elk huishouden een eigen asemmer die op gezette tijden werd opgehaald. De aszuiger is een doorontwikkeling hiervan en als een soort hybride tussen vuilnisemmer, asemmer en zuiger. Heeft een stofzuiger meestal een slang met een lange buis, een aszuiger heeft genoeg aan een slang. Sommige types kunnen de zuigrichting omkeren: het wordt dan een aszuiger met blaasfunctie. 800 Watt aan vermogen blijkt meer dan voldoende voor de zware klussen. Ook zijn er modellen voor aansluiting op uw bestaande stofzuiger. Deze hebben geen eigen motor, maar voor de rest werkt dit type zuiger hetzelfde.

Inhoud en schoonhouden

Een aszuiger haalt u steeds tevoorschijn als het een zootje geworden is. Met de blaasfunctie wordt de troep zo goed mogelijk bij elkaar geblazen. Met de zuigfunctie zorgt u ervoor dat alle rommel in de forse emmer van de zuiger belandt. Die emmer wordt vervolgens geleegd in meestal een afvalcontainer. Vervolgens zit u nog steeds met een vuile zuiger. Geen nood: de zuiger is zo ontworpen dat u hem gemakkelijk schoon kunt houden. U kunt de emmer met water en een sopje wassen. Ten slotte is er ook een model met zelfreinigende functie. Het kan af en toe voorkomen dat er wat as naast de emmer terecht komt. Vegen is dan niet zo handig, deze roet geeft stevige vlekken. Voor dat soort klussen kan goed een handstofzuiger worden gebruikt. We hebben enkele handige en betaalbare handzuigers op deze pagina bijgevoegd.

Pas op met as

Bij de verbranding van brandbaar materiaal blijft as als restproduct over. Vuur, rook en dus ook as zijn niet bepaald zaken die als gezond te boek staan. Zo is vuur gevaarlijk, bestaat schone rook niet en is ook as niet bepaald iets waar je vaak mee in aanraking wil komen. Het is namelijk, behalve dat het smerig is, ook geen fijn goedje. Het is niet echt een schoon restproduct, maar pas de laatste jaren gaan we iets bewuster ermee om. As en roet kunnen schadelijk zijn als ze in het voedsel terechtkomen en u ze inslikt. Er kunnen diverse chemische stoffen inzitten, al naar gelang het materiaal dat u verbrand heeft. Heeft u buiten een vuurtje gestookt, kan as en roet op planten en groenten neerslaan. Wees daar dus erg voorzichtig mee. Was ook telkens goed uw handen als u met roet en as in aanraking bent gekomen en ook wanneer u de aszuiger hebt schoongemaakt.

Accessoires en handzuigers

Een aszuiger maakt onder meer gebruik van een asfilter om zoveel mogelijk fijnstof afzonderlijk te verzamelen. Zo’n filter wordt vrijwel steeds met de zuiger meegeleverd, maar u heeft na verloop van tijd toch vervanging nodig. Uiteraard hebben wij reserve asfilters in ons assortiment accessoires. Behalve de filter hebben wij ook een beschermzak voor de filter. Ten slotte: behalve een aszuiger komt het ook wel eens voor dat u een kleine zuiger nodig heeft, bijvoorbeeld als er sigarettenas is gemorst. In de volksmond wordt zo’n handzaam apparaat dat u snel kunt gebruiken vaak kruimeldief genoemd.