Kabels 
Overige Producten 
Account  

Geluidskaart

Geluidskaart: PCI en USB

Om u een beetje op weg te helpen bij de keuze, doen we eerst een tweetal ontwerpzaken uit de doeken. Globaal zijn er 2 bouwwijzes te onderscheiden: insteekkaarten en breakout boxen. Of, in meer technische termen: PCI geluidskaarten die u in een slot in uw PC stopt en USB geluidskaarten in afzonderlijke behuizing die u via uw USB connector met uw PC verbindt. Technisch verschillen ze eigenlijk niet, wel is het zo dat een afzonderlijke behuizing veel meer ruimte biedt om op een comfortabele wijze allerlei randapparatuur aan te sluiten. Er is ook nog een tussenweg mogelijk: een PCI geluidskaart met volumeknop in een afzonderlijke externe behuizing ondergebracht. Behalve deze basiskeuze moet u ook meteen kijken of de kaart die u aanspreekt wel geschikt is voor uw besturingssysteem. Even checken op de website van de fabrikant naar de meest recente drivers voor de kaart is eigenlijk ook een vereiste voor het maken van de juiste keuze.

Geluidskaarten: ingang en uitgang

Hadden de eerste geluidskaarten nog een bescheiden mono in- en uitgang, dat is tegenwoordig echt wel anders. Stereo is minimaal aanwezig, vrijwel altijd is er echter sprake van een stevige surround optie. Dat kan 5.1 dan wel 7.1 zijn. Meestal betreft het elektrische verbindingen, steeds vaker ziet u ook geluidskaarten met optische glasvezel verbindingen (TOS link/SPDIF). Omdat connectoren op elkaar lijken (en soms zelfs inderdaad hetzelfde zijn), wordt er gebruik gemaakt van een kleurcodering. Ingangen zijn roze (ingang microfoon) of lichtblauw (lijningang), uitgangen zijn lichtgroen (frontspeaker), bruin/zwart (rear/achterste speakers), grijs (zijspeakers) en oranje (subwoofer). Verder is er vrijwel steeds een koptelefoonuitgang aanwezig.

Bits en hertz

De geluidskwaliteit van audiomateriaal en dus ook van een geluidskaart wordt doorgaans aangeduid aan de hand van frequentiebereik. Bij “digitaal” geluid wordt dit gekoppeld aan bitdiepte. We onderscheiden daarbij dan ook nog eens tussen ingang en uitgang. Concreet: tussen de sampling frequentie van de analoge ingangen en de weergave frequentie die aan alle uitgangen wordt aangeboden. Minimaal wordt bij de ingangen van een geluidskaart de geluidskwaliteit van een CD-speler bereikt, dat is 44.1 KHz bij 16 bit. Meestal echter wordt 44.1 KHz bij 24 bits of 48 bits als spec aangegeven, of nog hoger. Voor wat weergave betreft zitten we tegenwoordig bij minimaal 96Khz maar meestal bij 192 Khz bij 24 bitdiepte.

Werkt het wel?

PCI Express kaarten verschillen in fysieke formaten. Controleer altijd welk slot in uw computer zit. PCI Express 2.0 slots zijn trouwens wel achterwaarts compatibel. Ze functioneren behalve met kaarten in de 2.0 standaard ook met kaarten in 1.0 en 1.1 versie. Het is dan wel zo dat de snelheid van het oudere slot wordt aangehouden. Achterwaarts compatibel zijn ook USB slots. Ten slotte: sommige kaarten worden als bundel met software voor geluidsbewerking aangeboden. Ook hiervan moet u even nagaan of u die enerzijds wel nodig heeft en anderzijds of die software wel geschikt is voor de door u gebruikte versie van uw besturingssysteem.

Uw geluidskaart online kopen

Uw geluidskaart koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een product of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product kiest.

Klantenservice & Informatie