Kabels 
Overige Producten 
Account  

DAB+ Radio

Wanneer kies ik voor een DAB radio?

Met een DAB radio kunt u alle kanten op. Veel modellen DAB radio laten u namelijk kiezen tussen DAB, DAB+, FM en internetradio. Let wel even op: oudere DAB-ontvangers zijn niet in staat om DAB+ te decoderen, onze nieuwe DAB+-ontvangers kunnen beide standaarden aan. De nieuwe modellen echter zijn van alle markten thuis. Kwaliteit van digitaal geluid staat of valt met de wijze van digitalisering van analoog geluid. In de praktijk wordt bij DBA+ bij spraak veelal gekozen voor 48 kb/s en bij muziek voor 64 kb/s of 96 kb/s. Deze technische superioriteit ten opzichte van FM radio maakt DAB+ radio ook interessant voor de hifi liefhebber. De audiofiele luisteraar heeft bij ons een goede keuze tussen hifi DAB+ units voor de audio-installatie. Daarmee heeft u bij de meeste modellen tevens internetradio aan boord. Er valt echter nog veel meer te ontdekken met een DAB radio, zoals u hierna leest.

DAB radio, altijd een beetje retro

De voornaamste functie van een radio is natuurlijk: het weergeven van radio-uitzendingen. Een DAB radio doet dat op 2 manieren: analoog en digitaal. Analoge radio is de radio zoals wij hem al tijden kennen, via een beetje rammelend signaal met ruis en geregeld storing. Digitale radio is ontwikkeld om deze gebreken te omzeilen. Digitale radio wordt bij een retro radio bereikt door middel van DAB dan wel DAB+. DAB+ is de technisch verbeterde versie van DAB en is nagenoeg storings- en ruisvrij. Inmiddels worden de beide benamingen DAB en DAB+ door elkaar gebruikt, maar er is dus verschil. Let wel: dit is niet hetzelfde als internet radio, u heeft voor DAB+ geen internetverbinding nodig. U heeft trouwens voor analoge én DAB+ radio een antenne nodig. Bij de retro radio’s betreft dit, hoe kan het anders, een oude vertrouwde telescoopantenne. Uitschuifbaar en wel, een blikvanger dus.

Wat ontvang ik met DAB radio?

In Nederland zijn de commerciële landelijke omroepen en publieke omroepen sinds 2013 via DAB+ radio te beluisteren. De nationale commerciële omroepen zijn verplicht per 1 september 2015 in ten minste 80% van Nederland geografische dekking te hebben. De meeste publieke regionale omroepen zijn vanaf 2015 digitaal te horen. In België zenden de openbare omroepen VRT, RTBF en BRF digitaal uit. Door de NOS worden onder meer NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO Radio 6 Soul & Jazz, NPO Nieuws 24, NPO Radio 2 Top 2000, NPO FunX en 3FM Alternative uitgezonden. Daarnaast zijn commerciële landelijke omroepen in Nederland te ontvangen via kanaal 11C in DAB+. Doorgegeven wordt onder meer Radio 538, Q-music, Sky Radio, Classic FM, Radio Veronica, Sky Radio Hits, BNR Nieuwsradio, Arrow Classic Rock, de lijst groeit gestaag. Ook zijn er event of popup stations, dat zijn radiokanalen die maar even bestaan, bijvoorbeeld vlak voor, gedurende en na een festival.

Storingsvrij en voorzien van wekdienst

Met een DAB radio bent u voorgoed verlost van storing en bijgeluiden wanneer u naar een radio-uitzending luistert. Een DAB+ radio kan een zwak signaal van meerdere bronnen ontvangen en daar een beter signaal uit samenstellen. DAB+ radio is echter niet alleen handig voor wat betreft haar storingsvrije ontvangst. Het zijn ook handzame apparaatjes die u op vele plekken kunt gebruiken. Onze draagbare DAB+ radio’s zijn er in vele uitvoeringen. Ze beschikken meestal over voeding via batterij en accu. Handig is dat wanneer u de radio losplugt van de netvoeding, het apparaat gewoon door blijft spelen via de batterijvoeding. Mits u natuurlijk batterijen in het apparaat hebt geplaatst. Ze beschikken over een telescoopantenne waarmee ze overal ontvangst krijgen. Ook hebben we veel modellen DAB+ radio met wekfunctie in ons assortiment. Enkele modellen hebben een CD-speler aan boord.

Vormgeving: retro radio of design radio?

Retro is in. Her en der ziet u allerlei prachtig vormgegeven spullen opduiken die rechtstreeks uit de jaren 50 of 60 lijken te komen. Niets is minder het geval bij onze retro DAB+ radio modellen. Ze zijn technisch gezien state of the art. Wilt u toch geen vintage look DAB+ radio maar liever een moderne design radio? Geen probleem, de meeste van onze modellen passen prima in de huidige tijd van strak en modern design. Voor wat betreft technische specificaties is er vaak maar weinig verschil. Bijna alle fabrikanten proberen toch zoveel mogelijk functionaliteit in dit soort hightech apparaten te stoppen. Dat is uiteraard alleen maar van voordeel voor de consument. Voor wat betreft het bedieningsgemak maakt het ook al niet zoveel uit, omdat het idee achter een draagbare radio intact blijft: handig en handzaam. Een bediening die intuïtief kan gebeuren, maakt deel uit van het design van elke DAB radio.

Retro radio: connectiviteit

Wilt u ook uw eigen playlist afspelen op uw radio? U kunt uw smartphone, tablet of andere mediaplayer op diverse manieren met uw radio verbinden. Via een kabeltje kan het eenvoudig door uw externe speler te koppelen aan uw retro radio met aux-ingang. Wilt u liever een draadloze verbinding tot stand brengen. Retro radio’s hebben meerdere mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. De meest bekende en gebruikte manier is om de apparaten via bluetooth met elkaar te verbinden. Daarvoor heeft u dus een DAB radio met bluetooth functionaliteit nodig. Een andere manier is via een DAB radio met NFC verbinding. NFC is een minder bekend protocol, dat u vaak bij mobieltjes tegenkomt. Op die wijze kunt u uw telefoon dus via de radio laten weerklinken. Een laatste mogelijkheid is om uw retro radio in uw netwerk op te nemen. Dat kan met een DAB radio met WLAN verbinding.

Draagbaar!

Een DAB radio is vaak een draagbare radio, geschikt om overal mee naar toe te nemen. Daarom werken deze apparaten meestal niet enkel op netstroom, maar ook op batterijen. Vaak worden zogenoemde C-batterijen toegepast, LR14 is ook een vaak gebruikte aanduiding voor dit type batterijen. Het is een behoorlijke fors type batterij, waar er ook nog eens een set van wordt gebruikt. Kijk wel even op de betreffende productpagina of de benodigde batterijen bij de levering inbegrepen zijn. Ook hebben we retro radio’s met ingebouwde accu in ons assortiment. Betreft het geen portable uitvoering, dan zien we vaak dat er allerhande extra’s worden meegeleverd zoals alarmfunctie en afstandsbediening. Ook kennen enkele meer uitgebreide types retro radio een USB functie. Check altijd alle specificaties van het model dat u wenst te bestellen en bepaal dan voor uzelf of dat alles nog wel “draagbaar” is.

Uw DAB+ radio online kopen

Een DAB+ radio koopt u online bij Allekabels. Of u nu er een met wekfunctie wilt kopen of als hifi unit voor uw audio-installatie, bij Allekabels helpen wij u graag bij de juiste aankoop. Ook voor alle info over DAB en DAB+ kunt u bij ons terecht. Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal achteraf. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Heeft u nog vragen over een DAB+ radio of over de bezorging? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks altijd precies het juiste type DAB radio bestelt dat u zoekt.

Klantenservice & Informatie