Kabels 
Overige Producten 
Account  

Aansluitkabel

Voor 20:30 besteld, morgen in huis!
€ 0,79
Voor 20:30 besteld, morgen in huis!

Wat is een aansluitkabel?

Aansluitkabel is een breed en algemeen begrip voor het snoer om een apparaat op het lichtnet aan te sluiten. Bij veel apparaten wordt standaard een aansluitsnoer geleverd waarmee u het apparaat op het lichtnet kunt aansluiten. Is het snoer te kort, dan biedt een verlengsnoer of verdeeldoos vaak uitkomst. Voor de situaties waarin dit geen oplossing is, kunt u ook kiezen om zelf een passende oplossing te creëren. Hiervoor heeft u de juiste kabel nodig die u zelf aan een lamp, apparaat of verdeeldoos kunt monteren. Aan de andere kant van de aansluitkabel monteert u een stekker of u kiest voor een snoer waar standaard al een stekker aanzit. Het grote voordeel van een losse aansluitkabel is dat u zelf de lengte bepaalt. U kunt bij ons vrijwel elke soort per meter of per rol kopen. Heeft u maar een paar meter nodig, dan is het voordelig om uw snoer per meter te kopen. Heeft u langere lengtes nodig of wilt u altijd genoeg aansluitkabel op voorraad hebben, dan is het een stuk voordeliger om een rol te kopen.

Aansluitkabel: soorten en uitvoeringen

Bij het kopen van een aansluitkabel is het belangrijk om de juiste kabel te kiezen. Daarom geven we hier een overzicht van de mogelijkheden. Zo kunt u eenvoudig de juiste kabel voor uw toepassing kiezen. De eerste keus is tussen twee-, drie- of vijfaderige kabel, of de éénaderige installatiedraad. Een twee-aderig snoer wordt gebruikt in situaties waarin het niet nodig is om aardeaansluiting te maken. De bruine of zwarte draad is de fasedraad, de blauwe draad is de nuldraad. Een tweedelig snoer wordt gebruikt voor plafondlampen, niet-metalen schemerlampen en dubbel geïsoleerde huishoudapparatuur zoals een mixer en blender. Een dubbel geïsoleerd apparaat herkent u aan het dubbele vierkantje. Een twee-aderige kabel is verkrijgbaar in verschillende kleuren en in een ronde of platte uitvoering. De drie-aderige aansluitkabel wordt gebruikt voor het aansluiten van apparaten waarbij een randaarde-aansluiting noodzakelijk is. De zwarte of bruine draad is de fasedraad, de blauwe draad is de nuldraad en de geel/groene draad is de aardedraad.

Flexibele of vaste kern?

Bij aansluitsnoer voor lampen en apparaten wordt altijd een flexibele kern gebruikt. Een flexibele kern is opgebouwd uit meerdere dunne koperdraadjes, met een gemeenschappelijke isolatie. Hierdoor ontstaat een flexibele ader. Kabel die vast gemonteerd wordt, heeft meestal een massieve kern. Een nadeel is dat een kabel met massieve kern minder makkelijk buigbaar is en dat de kern kan breken bij veelvuldig buigen. Daarom is een kabel of draad met een massieve kern alleen geschikt voor vaste montage. Het voordeel van een massieve kern is dat het een aansluitkabel goedkoper maakt. Wilt u een huisinstallatie uitbreiden dan is het mogelijk om dit met losse buis en VD vinyldraad te doen. Maar in veel situaties is het handiger om dit met de grijze XMVK of YMVK aansluitkabel te doen. XMVK is dunner en daardoor goedkoper dan YMVK aansluitkabel. Deze kabel kan zonder verdere bescherming met beugels eenvoudig aan een muur en plafond gemonteerd worden. Wilt u de kabel ingraven om bijvoorbeeld een schuurtje of tuinverlichting van elektriciteit te voorzien, dan is het belangrijk om de speciale grondkabel YMVKAS te gebruiken. Deze is voorzien van een bewapeningsvlechtwerk dat de kabel goed beschermt tegen bijvoorbeeld tuingereedschap.

Adereigenschappen

Soepel aansluitsnoer is verkrijgbaar met een aderdiameter vanaf 0,75 mm² Dit snoer mag belast worden met een maximale stroom van 2,5 ampère. Bij 230 volt is dit een maximaal vermogen van 575 watt. Wilt u grotere belastingen aansluiten, kies dan voor een snoer met een aderdiameter van 1.5 mm². Dit mag belast worden tot maximaal 10 ampère. Bij 230 volt is dit een maximaal vermogen van 2300 watt. Voor huisinstallaties wordt een aderdiameter van 2,5 mm² gebruikt voor fase-, nul- en aardedraad. Voor de zwarte schakeldraad is dit 1,5 mm². In Nederland is niet genormaliseerd welke stekker pen, fase of nul is. Een stekker kan immers op twee manieren in een stopcontact gestoken worden. Daarom maakt het bij een apparaat met een stekker niet veel uit hoe de bruine fasedraad en de blauwe nuldraad aangesloten worden. Het is wel belangrijk dat de geel/groene aarde draad op de juiste aansluiting wordt gemonteerd. De aardeaansluiting is te herkennen aan een verticaal streepje met daaronder een aantal steeds smaller wordende horizontale streepjes. In een stekker of apparaat heeft de aarde-aansluiting vaak een afwijkende vorm waardoor deze eenvoudig te herkennen is.