"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Schaar

Welke schaar kiezen?

Knippen is dubbelzijdig snijden, er zijn immers twee snijkanten die het materiaal ertussen afsnijden. Scharen bestaan uit twee snijbladen, normaliter van rvs oftewel roestvrij staal, die met een schroef of gestanst aan elkaar zitten. Bij de kleinere modellen zijn er twee ogen aan het uiteinde van de snijbladen om de vingers er doorheen te steken. Bij de grotere modellen zijn er langere bladen toegepast om gebruik te maken van het hefboomprincipe. Bij lange(re) snijbladen heeft men relatief weinig krachtig nodig om te knippen. Bij de middellange snijbladen zijn de handvaten ergonomisch vormgegeven met ribbels of uitstulpingen in de rubber handvaten zodat de vingers niet wegglijden. Bij de heel lange snijbladen, denk aan heggenschaar, wordt het stuk gereedschap wat het dan is, met beide handen bediend om maximale kracht te zetten op de hefboom van de twee snijbladen. De kleinere modellen bestaan in een links- en rechtshandige uitvoering. Een verbandschaar wijkt iets af van de traditionele kleine variant, omdat deze gebogen is en het snijbladengedeelte een plat afstompt uiteinde bezit. Hierdoor komt men niet alleen goed tussen verband en huid, maar wordt tevens verwonding vermeden.

Vormen en maten

Ze zijn er van klein tot groot, met lange en korte snijbladen, met en zonder vingerogen, al dan niet gebogen. De kleinste van allen is de nagelschaar. Deze kenmerkt zich door haar ronde vorm voor de ronding van de nagels. Tot de mini-uitvoeringen behoren ook de kinderscharen, die om begrijpelijke redenen botter zijn dan die voor volwassenen. Een maat groter komen we terecht bij de gangbare uitvoeringen van rond de 15 cm. Dit zijn de wat eenzijdig uitgedrukte papierscharen. Natuurlijk zijn ze niet alleen voor het knippen van papier geschikt. Een variant hierop vormen de kartelscharen voor gerafelde papierrandjes. De kappersschaar heeft haaienbek achtige snijbladen en de typische duim-oog met uitsteeksel waarop de kapper zijn/haar duim laat rusten. Deze wordt ook wel effileerschaar genoemd en wordt niet alleen voor het menselijke hoofd maar ook voor dierenvachten gebruikt. De stofschaar heeft een asymmetrisch handvat om gemakkelijk een groot oppervlak te kunnen knippen. Een variant is de tapijtschaar die stevig uitgevoerd is met extra dikke snijdbladen en brede vingerogen.

Schaar als gereedschap

Tot de categorie gereedschap behoren de grotere modellen met lengtes groter dan 30 cm. Daartoe behoort de blikschaar voor het knippen van dunne stukken metaalplaat oftewel blik. Daarom ook de gebruikelijke naam plaatschaar. Kenmerkend hieraan zijn de lange handvaten en de brede vismondvormige bek van gehard staal. Bij gereedschapsscharen wordt meestal gebruik gemaakt van de hefboomwerking en in dat geval zijn de handvaten standaard lang, meer dan 30 cm. Een heggenschaar is daar een sprekend voorbeeld van. Al helemaal de takkenschaar voor het snoeien van dikke takken. Voor kleinere takken kunnen we volstaan met de snoeischaar die eerder tot het kleine gereedschap gerekend kan worden. Ze wordt gebruikt voor het snoeien van dunnere takken en struiken. Het opvallende is dat handvaten gebogen zijn en vooral markant is de spiraalveer tussen de handvaten, waardoor de bekken weer automatisch openspringen. Hierdoor is een enkelvoudige handbeweging voldoende in tegenstelling tot een dubbele beweging bij het gewone model. Ook deze handscharen, net als conventionele uitvoeringen, zijn in links- en rechtshandige uitvoering verkrijgbaar.

Multifunctionele schaar

We hebben een aantal huishoudelijke scharen die uitzien als papierscharen, maar toch ruimer gebruikt kunnen worden. Ze zijn er in de maten variƫrend van 14 tot en met 27,5 cm. Ze hebben allemaal soft-grip kunststof handgrepen en rvs snijbladen. De diktes van de snijbladen zijn 2.0 mm, 2.5 mm en 3.0 mm. Ook zijn er volledig metalen rvs-uitvoeringen met lengtes van 10 tot 15 cm beschikbaar, die demontabel zijn om de snijbladen makkelijk afzonderlijk te kunnen slijpen. Stelschroef losdraaien is voldoende. Naast deze losse hobbyscharen kunt u ook kiezen uit de sets die we in het aanbod hebben. Daarnaast is er de 3-in-1 schaar met tevens nog een notenkraker en vis ontschubber voor het verwijderen van de schubben van de vis. Andere multifunctionele uitvoeringen hebben een blokkeersysteem voor de veiligheid: in de ruststand kan de schaar niet openklappen. Ze kunnen worden gebruikt voor het knippen van kabels, stof, tapijt, leer, karton etc. Tot de categorie fijnere uitvoeringen behoren de nagelschaar en borduurschaar, deels demonteerbaar. Ook kappersscharen zijn in ons assortiment aanwezig.

Speciale uitvoeringen

Voor behang kunt u de decorateursschaar of behangschaar nemen met speciaal handvat voor zwaar veelvuldig knipwerk. Voor het knippen van stof heeft u diverse keuzes. U kunt kiezen voor de naai- oftewel stofscharen. Ze worden ook wel textielschaar genoemd. Of u kunt de kleermakersschaar verkiezen. Deze kunt u gebruiken voor het grovere textielwerk: vloerbedekking, zeil, vilt en zelfs touw, plastic, fijn gaas, papier en karton bijvoorbeeld. Voor metaalwerkzaamheden hebben we de handzame blikschaar, de exotisch aandoende knabbelschaar voer het vervormingsvrij knippen van staal of aluminium. Met de kabelschaar met een lengte van 45 cm wordt het knippen van kabels kinderspel. En voor staaldraad kunt u onze staaldraadschaar gebruiken. Voor het lichtere metaalwerk zijn er de metaalscharen in lengtes tussen 20 en 30 cm. Het zwaarste model dat we voor u hebben, is toch wel de bouten- oftewel betonschaar. In lengtes van 45 cm tot meer dan 1 meter, met een mini-uitvoering van 20 cm, zijn deze zware uitvoeringen met een enorme knipkracht bij ons verkrijgbaar. Zeer geschikt voor het knippen van betonijzer, boutstelen en stalen kettingen.

Onderhoud van een schaar

Qua onderhoud is een rvs-schaar vrij rechtlijnig: in principe niet, soms na langere tijd een druppeltje olie op het scharnierpunt en dat is het dan. De gewone stalen budgetuitvoeringen gaan na een tijd roesten, zeker wanneer veel vochtige materialen in de keuken geknipt worden. Voor de knipkracht maakt dit weliswaar niet uit, maar de afzet van roest op het geknipte materiaal maakt het toch onpraktisch. Het enige dat nodig kan zijn, al naar gelang de frequentie waarmee de schaar wordt gebruikt, is dat die van tijd tot tijd geslepen moet worden. Dit kan met specifieke slijpers die reeds voor een paar euro in de handel verkrijgbaar zijn en die twee slijpstenen hebben waar tussendoor de schaar in enkele richting bewogen wordt. Een andere mogelijkheid is om een stuk schuurpapier met een korrelgrootte van 150-200 of nog grotere korrelgrootte, oftewel fijner schuurpapier, te knippen. Dit doet u dan door het schuurpapier dubbel te vouwen met de ruwe kant naar buiten. Vervolgens meerdere malen lange stroken afknippen of doorknippen. Een variant is het gebruik van staalwol of schuurlinnen, waar u doorheen geknipt. Met een vochtig stuk keukenpapier kunt u de schuurpapierrestjes op de schaar afvegen. Ook dik opgevouwen aluminiumfolie is in plaats van schuurpapier te gebruiken.