Kabels 
Overige Producten 
Account  

Werkgeheugen

Waarom werkgeheugen uitbreiden?

Trage laptop of pc? Als uw pc of laptop traag wordt bij het opstarten van programma’s, dan kunt u deze vaak een boost geven door het geheugen uit te breiden. Bij het opstarten van zware programma’s moet uw laptop of pc ruimte voor deze programma’s reserveren in het werkgeheugen. Als er niet meer voldoende vrij werkgeheugen aanwezig is, dan zorgt uw operating systeem ervoor dat delen van andere programma’s die tijdelijk niet gebruikt worden naar de harde schijf geschreven worden. Dit kan de nodige tijd in beslag nemen waardoor een groot programma traag opstart. Werkt een groot programma zoals een game traag of staat het regelmatig even stil? Dit kan veroorzaakt worden door een te klein werkgeheugen. Uw operating systeem is tijdens het uitvoeren van het programma steeds bezig om bepaalde delen van het programma naar de harde schijf weg te schrijven en nieuwe delen weer op te halen. Dit fenomeen wordt swappen genoemd. Door een groter werkgeheugen in uw pc of laptop te installeren kunt u dit swappen tot een minimum beperken waardoor het programma weer vlot loopt.

Opties werkgeheugen

Als u het werkgeheugen van uw laptop of pc wilt uitbreiden, dan is het belangrijk dat u goed oplet welk type werkgeheugen uw computer gebruikt. Een van de eerste specificaties om naar te kijken is de hoeveelheid werkgeheugen die op dit moment in uw computer zit. Op een Apple computer kunt dit zien door links boven op het Apple symbool te klikken en in het uitklapmenu op ‘Over deze Mac’ In het scherm ziet u meteen de hoeveelheid en het type van het geheugen. De volgende specificatie om naar te kijken, is de maximale hoeveelheid werkgeheugen die uw computer aankan. U kunt dit opzoeken in de gebruiksaanwijzing van uw pc of laptop. Heeft u deze niet bij de hand, ga dan naar de website van de fabrikant en zoek daar op het type nummer van uw computer. Een derde belangrijke specificatie is het aantal geheugenslots dat uw computer heeft. Als u eenmaal weet hoeveel werkgeheugen uw computer aan boord heeft, tot hoever het werkgeheugen uit te breiden is en hoeveel geheugenslots bezet en vrij zijn, is het tijd om te bepalen hoeveel werkgeheugen u nodig heeft.

Hoeveel RAM heeft u nodig?

Veel programma’s en games geven aan hoeveel RAM geheugen ze minimaal nodig hebben en bij hoeveel RAM geheugen ze optimaal functioneren. Het laatste getal geeft u de informatie die u nodig heeft. Er zijn meerdere types RAM geheugen. Het meest gebruikte type is het werkgeheugen dat gebouwd is volgens de DDR norm. Voluit staat dit voor Double Data Rate Synchronous Dynamic Random-Access Memory. In de praktijk wordt dit altijd afgekort tot DDR. Double Data Rate is een principe waarbij dataoverdracht plaatsvindt op zowel de stijgende flank als de dalende flank van het kloksignaal. DDR RAM draagt 64 bit aan data gelijktijdig over, dit is gelijk aan 4 Byte. Door deze technieken kan vrij eenvoudig een hoge dataoverdrachtssnelheid worden gehaald. De snelheid van het geheugen is bepalend voor de snelheid waarmee data opgehaald en weggeschreven kan worden. In de specificaties van uw laptop staat aangegeven wat de minimum snelheid van het RAM geheugen moet zijn. U mag chips kiezen die op een hogere snelheid kunnen werken. De snelheid wordt aangegeven in MHz. Hoe hoger de datasnelheid waarmee data opgehaald kan worden, hoe sneller uw processor de data kan verwerken.

Welk type RAM geheugen?

Er zijn verschillende generaties DDR geheugen. Op dit moment worden voornamelijk DDR 3 en DDR 4 gebruikt. Het is belangrijk om, voordat u geheugen bestelt, na te gaan welk type DDR geheugen in uw computer past. DDR 3 en DDR 4 zijn onderling niet uitwisselbaar omdat beide versie verschillende voedingsspanningen gebruiken, daarnaast heeft een DDR 4 module 288 aansluitingen en DDR 3 module 240 aansluitingen. Door een uitsparing die bij iedere versie op een andere plaats zit is het niet mogelijk om de verkeerde versie in uw computer te plaatsen. Voor laptops is een miniatuur RAM module ontwikkeld. Deze wordt aangeduid met de naam SO DIMM, wat een acroniem is van Small Outline Dual In-line Memory Module. Bij SO DIMM wordt de generatie net als bij pc geheugen aangegeven met de DDR versie. Ook hier geldt dat de verschillende DDR generaties niet uitwisselbaar zijn. Er zijn veel types pc moederborden die dual channel RAM acces ondersteunen. Hierbij kan de memory controller twee geheugenmodules gelijktijdig schrijven of uitlezen, iets dat de data transfer tussen de processor en het geheugen verdubbelt. Om maximaal van dual channel mode te profiteren wordt aangeraden om een set van twee gelijke DIM modules te kopen.

Klantenservice & Informatie