Overige Producten 
Kabels 
Account  

Lassen

Sorry, de pagina die je zoekt kan helaas niet gevonden worden.

 
 

Door deze ontbrekende pagina te melden kun je ons helpen om de gebruikerservaring van Allekabels.nl nog verder te optimaliseren.

Wellicht is de informatie die u zoekt te vinden op een van de volgende pagina's

Allekabels, veel meer dan alleen kabels!

Verschillende lastechnieken en toepassingen: BMBE

Booglassen kan met een beklede laselektrode en wordt dan aangeduid als BMBE, oftewel “Booglassen Met Beklede Elektrode” voor de stroomgeleiding met een constante stroomtoevoer, daarom ook wel elektrisch lassen genoemd. Bij BMBE ontstaat een elektrische boog tussen materiaal en elektrode. Daardoor gaan de elektrodebekleding en elektrodekerndraad smelten. De elektrodekerndraad vormt dan de eigenlijke las en de bekleding de zogenaamde slak, een laag materiaal over de las heen ter bescherming ervan. Deze slak wordt dan vervolgens verwijderd, oftewel weggebikt, met een lashamer. Dit is de meest favoriete lasmethode bij doe-het-zelvers. Het is een vrij goedkope en eenvoudige methode die echter veel stroom gebruikt. Daarentegen is het wel een trage, tijd consumerende methode, alleen al vanwege het wegbikken van de slak.

MIG/MAG lassen

De tweede populaire variant is MIG/MAG lassen. De afkorting staat voor Metal Inert Gas/Metal Active Gas. Ondanks de naam gaat het hier niet om gaslassen maar elektrisch lassen. Bij deze lastechniek wordt een constante elektrische spanning in Volt gebruikt. Bij BMBE werd juist een constante elektrische stroom in Ampère gebruikt! Er ontstaat een plasmaboog waarbij de draad, die tevens als elektrode dienst doet, afsmelt. Het voordeel van deze methode is dat het een goedkope lastechniek is die een goede laskwaliteit oplevert. Met deze methode kan men snel lassen. Nadeel vormt echter de omvang van de gebruikte middelen als onder andere de grote zware gasflessen en de flinke lastransformator van meerdere kilo’s.

TIG lassen

Dit is net als de voorgaande twee methoden een vorm van elektrisch booglassen, waarbij nu een niet-afsmeltende elektrode wordt gebruikt. TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Tungsten is Engels voor wolfraam. De wolfraam-elektrode wordt louter voor een constante stroomtoevoer in Ampère gebruikt. Er ontstaat een plasmaboog of kortsluitingsboog tussen elektrode en het te lassen materiaal, maar de elektrode raakt het materiaal niet. Deze methode is zowel met gelijkstroom als wisselstroom bruikbaar. Het wordt vooral toegepast op roestvrij staal oftewel RVS en aluminium. Voordelen zijn de hoge laskwaliteit en het is een vrij schone lasmethode. Nadeel is echter dat het ervaring eist om kromtrekken van het te lassen materiaal te voorkomen. Het is relatief duur en het lasproces is traag.

Puntlassen

Puntlassen is een vorm van elektrisch weerstandslassen. Er wordt een puntvormige las verkregen met behulp van een hoge elektrische stroom, waarmee het materiaal tot smelten wordt gebracht op de plek waar de stroom door het materiaal gaat. Op die plek is het materiaal tussen twee elektroden ingeklemd. Deze techniek wordt uitsluitend toepast bij dunne materialen, veelal stalen of roestvrijstalen platen of zelfs aluminiumplaten. Er wordt hier geen materiaal toegevoegd, zoals bij de voorgaande lasmethoden. Voordeel van deze techniek is de eenvoudige handzaamheid. Nadeel is echter wel dat alleen platen tussen 0,5 mm en 3 mm te lassen zijn, dat bovendien er maar weinig verschil mag zijn in de dikten tussen beide platen en een puntvormige las natuurlijk niet zo sterk is als een naad-las. Met name voor het vastlassen van een deels losgeraakte bodemplaat bij de auto wordt deze techniek nogal graag toegepast.

Autogeen lassen

Deze lastechniek wordt ook aangeduid als gassmeltlassen of zuurstof-acetyleenlassen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een speciale brander en een staaf vulmiddel. De vlam die gebruikt wordt kan op drie manieren verkregen worden:
  • carburerende vlam: een lange gele pluim;
  • neutrale vlam: grote vlamkegel zonder pluim;
  • oxiderende vlam: een kleine kegel oftewel een scherpe punt.
Deze laatste methode lijkt erg veel op snijbranden: materiaal snijden met een las-vlam. Tevens kan met autogeen lassen ook gesoldeerd worden. Voordeel: het is vrij goedkoop. Omdat geen elektriciteit nodig is kan ook slecht of niet elektrisch geleidend materiaal gelast worden. Nadelen: de zware gasfles, explosiegevaar en er is ervaring vereist. Bovendien is er sprake van een grote hitte-ontwikkeling, dus niet echt geschikt voor kleine ruimten.

Las-accessoires

Allekabels.nl beschikt over een ruim assortiment accessoires voor het lassen. Zo bieden we lasklemmen in de catalogus aan. Ook laselektroden, waarvoor de eenvoudige vuistregel geldt: 40 A per mm elektrodedikte. Voorbeeld: voor een 2 mm dikke elektrode neemt men een stroomsterkte van 80 A. Ons aanbod bevat verder lasdraad van inox, aluminium of ijzer. Daarnaast ook hardsoldeer gebaseerd op fosfor en tin, soldeerdraad met zilver omhuld plus koper soldeerstiften. Ook losse lasmondstukken zijn verkrijgbaar. Met betrekking tot het gas hebben we diverse soorten gasflessen, met de opmerking dat argon wordt gebruikt als beschermgas bij alle hier besproken lastechnieken om de las te beschermen. Verder leveren wij losse gaskabels, slangnippels en gasmondstukken. Maar ook reduceerventielen, waarmee u de gastoevoer vanuit de gasflessen kunt regelen. De termen micro en mignon slaan daarbij op het soort reduceerventiel, waarmee de flessen gebruikt kunnen worden. Een lasapparaat maakt ons aanbod volledig.

Veiligheid

Bij het lassen is het zeer aanbevelenswaardig om een gezichtsbeschermkap/lasmasker oftewel las-helm te gebruiken of op zijn minst een lasbril ter vermijding van lasogen en blindheid. Lasogen ontstaan door beschadiging van het hoornvlies ten gevolge van blootstelling aan een hoge dosis ultraviolet licht als gevolg van de verbranding. Enkele seconden onbeschermd in de lichtboog kijken is al voldoende! Infraroodlicht in de vlam aanwezig, veroorzaakt staar oftewel vertroebeling van de ooglens of verhoogde druk van het vocht in de oogbol, en in een later stadium zelfs blindheid. Verder verdient het aanbeveling om altijd speciale las-handschoenen te gebruiken en brandbestendige werkkleding met lange mouwen/broekspijpen, anders verbrandt uw huid! Geen nylonkleding! Allekabels.nl heeft een lasschort en lasbril in het assortiment. Daarnaast moet u letten op de brandveiligheid: zorg altijd voor brandwerende kleding en houd brandblusser, branddeken en EHBO-set in de buurt. Zorg voor goede ventilatie gezien de warmteontwikkeling en las-rook bij de las-boog. Het probleem van las-rook kan ook opgevangen worden door deze af te zuigen. In geval van elektrisch lassen, ben u ervan bewust dat de elektrode na inschakeling van de apparatuur onder spanning staat. Gelaste onderdelen zijn nog geruime tijd na het lassen heet!

Uw lasbenodigdheden online kopen

Lasbenodigdheden koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over lasbenodigdheden of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie