"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Naaimachine lamp

Naaimachine lampje: wanneer vervangen?

Hedendaagse naaimachines zijn vaak technisch geavanceerde machines. Naast de motor bevat de naaimachine nog diverse andere belangrijke onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan de steekplaat, de aandrijfriem, de draadinsteker, klospen en het spoeltje. Deze worden ingesteld en soms zelfs “bestuurd” met diverse knoppen en hendels. Vaak zit er ook een stuk slimme elektronica in die dit werk voor een deel overneemt. Kortom: de naaimachine is een uitgebreid apparaat dat alleen goed werkt wanneer alle onderdelen goed functioneren. Zo is het erg vervelend wanneer het naaimachine lichtje plotseling kapot gaat. Dit maakt het meestal onmogelijk om nog naaiwerk te verrichten, zeker ‘s avonds. In dat geval is het een goed idee om zo snel mogelijk een nieuw naaimachine lampje te kopen.

LED naaimachine lampje

Werken met een naaimachine is al vele jaren een klus waar veel precisie, aandacht en handigheid voor nodig is. In de loop van de tijd is er hierbij het een en ander veranderd. Niet alleen qua bedieningsgemak zijn er veel verbeteringen doorgevoerd. Zo is het tegenwoordig ook mogelijk om LED naaimachine lampjes aan te schaffen. Deze vorm van verlichting is de afgelopen jaren zeer populair geworden omdat het duurzame technologieën gebruikt. Zo gaat het naaimachine lampje met LED veel langer mee omdat het minder snel warm wordt. Dit verlaagt het risico op schroeien, iets dat niet handig is met stof in de buurt. U kunt het naaimachine lampje gerust een tijdje aan laten staan zonder kans op oververhitting. Hoewel LED-lampjes iets duurder dan standaard gloeilampjes zijn, gaan LED lampjes langer mee waardoor u minder vaak nieuwe lampjes hoeft aan te schaffen.

Naaimachine lampje: kies de juiste fitting

Er bestaan veel verschillende soorten fittingen die in een naaimachine worden gebruikt. Standaard werden vroeger bajonetfittingen, ook wel bajonetsluitingen genoemd, ingebouwd. U komt ze tegenwoordig nog steeds tegen. Deze constructie gebruikt pennen of nokken die worden vastgedraaid nadat het naaimachine lampje in de fitting is gestoken. Er zijn meerdere types bajonetsluitingen en dus ook meerdere naaimachine lampjes met bajonetfitting. Veel gebruikt zijn de BA9S fitting en de BA15D fitting. U vindt deze uiteraard in ons assortiment terug. Let overigens op bij het losmaken van een naaimachine lampje met bajonetsluiting. Soms moet er een ontgrendelknop worden ingedrukt.

LED of bajonet?

De meeste nieuwe naaimachines maken standaard gebruik van een fitting die geschikt is voor een LED naaimachine lampje. Vrijwel steeds is dat een E14 fitting, een enkele keer komt u een E27 tegen. Wilt u toch per se het gemak van een E27 LED, de grote lamp dus, dan komt u er bijna niet onderuit om een aparte lamp aan te schaffen. U maakt dan zowel gebruik van het ingebouwde naaimachine lampje en daarnaast zorgt u voor voldoende licht door een extra lamp. Veel mensen vinden dat echter niet al te praktisch, onder meer omdat er dan vanuit diverse hoeken schaduwen vallen op uw werkstuk. Als u dit niet wil en u wil toch geen gebruikmaken van uw oud naaimachine lampje met bajonetfitting, kunt u die fitting ook vervangen.

Naaimachine lampje fitting vervangen

Misschien gebruikt u (nog) een naaimachine met bajonetaansluiting. Deze aansluiting wordt tegenwoordig steeds vaker vervangen door een E14 of E27 fitting, omdat LED-lampjes daar beter in passen. Het vervangen van een bajonet fitting voor een E14 of E27 fitting is goed te doen. Ten eerste dient u de bajonet fitting zonder beschadigingen te verwijderen. Laat daarbij het stukje schroefdraad aan de onderzijde zitten. Draai vervolgens het brede deel van het verloopstukje over het schroefdraadje heen. Bevestig vervolgens de E14 of E27 fitting op het schroefdraad. Beide naaimachine lampjes geven ondanks hun kleine omvang altijd een zeer helder licht. Daardoor is het ook mogelijk om ’s avonds achter de naaimachine te gaan zitten.

Naaimachine lampje afstemmen op de naaimachine

Er bestaan zowel lichte als zware naaimachines. Een zware naaimachine is niet praktisch wanneer u vaak op pad bent en het meeneemt. Een paar kilo meer of minder maakt echter niet uit wanneer u de naaimachine thuis op tafel hebt staan Bedenk ook of u een ingebouwd naaimachine lampje wilt of dat u de voorkeur geeft aan een tafellamp of klemspotje. Een naaimachine die al een lampje heeft, scheelt bij het aanschaffen van een lampje. Aan de andere kant is het licht van een tafellamp of klemspotje erg helder. Zet de plus- en minpunten van diverse soorten naaimachines naast elkaar en maak aan de hand daarvan een keuze voor het gewenste licht tijdens uw klussen.