Andere artikelen van MR16 Lamp

Kenmerken van de MR16 led lamp

Kenmerkend aan de MR16 led lamp zijn twee in het oog springende zaken: het voetje en de binnenkant van de behuizing. De fitting wordt aangeduid als GU5.3. GU staat voor General Use en het getal 5.3 geeft de afstand tussen de pinnen weer. Deze bedraagt 5,3 mm. De dikte van de pinnen is 1,5 mm. Het is een steekfitting, daarom ook vrij populair vanwege de makkelijke vervangbaarheid. Ook de binnenkant van de behuizing valt direct op bij de MR16 led lamp. Die is, zoals de afkorting "MR" al aangeeft reflecterend (multifaceted reflector). Op die wijze wordt het licht gebundeld en is de lichtopbrengst meer met hetzelfde aantal leds in de behuizing. Het verschil tussen sfeerverlichting en werkverlichting zit daarbij niet in de hoeveelheid licht, maar in de kleurtemperatuur ervan. Wel is het zo dat u los hiervan verschillende wattages kunt krijgen en op die manier kunt bepalen hoe sterk de lichtbron straalt. Voorbeeld: we hebben diverse types van 350 lm, maar wel met verschillende wattages (6W en 1,25W). De diameter van de lichtbol is standaard 50 mm en er zit alleen nog verschil in de lengte van de pinnen.

Lumen, kleurtemperatuur en watts: het nut ervan

Lumen (lm) is technisch gesproken de totale hoeveelheid waargenomen licht waarmee de lichtbron, hier de MR16 led lamp, naar alle kanten uitstraalt. Daar kunt u in de praktijk niet veel mee, daarom wordt vaak de vergelijking gemaakt met de gloei- of halogeenlamp. Voor een idee: een 6 W uitvoering heeft een lichtopbrengst van 400 lm (en dat was vroeger een 40 W gloei- of een iets meer dan 28 W halogeentype). De “sfeer” van het uitgestraalde licht wordt weergeven als kleurtemperatuur en uitgedrukt in K(elvin). Deze bestrijkt bij MR16 led lampen een gebied van pakweg 1200 K tot circa 16000 K. Hoe hoger het getal hoe koeler het licht wordt waargenomen (hoe blauwer ook). Een lager getal geeft een warmer licht (roder). Daarom wordt naast de door de fabrikanten opgegeven kleurtemperatuur tevens het meer tot de verbeelding sprekende ‘warm’, ‘koud’ of ‘neutraal’ vermeld, zoals bijvoorbeeld warm wit (sfeervol wit). ‘Neutraal’ zit overigens ergens rond de 4000 K. Het spectrum van de MR16 led lamp omvat het bereik tussen 2700 K en 7000 K.

De noodzaak van een driver

Voor een MR16 led lamp met GU5.3 fitting heeft u een led driver nodig (een gewone halogeen trafo is hiervoor niet geschikt!). Dit is een apparaatje, met hier de vorm van een rechthoekig blokje, dat ervoor zorgt dat de 230V netspanning wordt omgezet naar een lage spanning van 12V, maar tevens dat de uitgangsspanning of stroom constant blijft. En dat is dan ook meteen een aandachtspunt. Daarbij moet u opletten of die stroom- of spanninggestuurd is, afhankelijk van het overeenkomstige type MR16 led lamp (GU5.3). In het eerste geval is de stroomsterkte constant, in het tweede geval de spanning. Dit is belangrijk, want bij een verkeerde driver werkt de MR16 led lamp niet. Er zijn gelukkig ook combidrivers verkrijgbaar die dit probleem voor u oplossen. Daarnaast is het bij een dergelijke driver oppassen dat u niet teveel verlichting aansluit. Als vuistregel kunt u aanhouden dat u maar 80% van het uitgangsvermogen aan verlichting kunt nemen. Voorbeeld: driver heeft een uitgangsvermogen van 18W, dan kunt u er maximaal 14,4 W aanhangen, (altijd) naar beneden afgerond 14W. Dat zouden dan twee MR16’s (GU5.3) van 7 W zijn of bijvoorbeeld twee van 5,5 W.

Uw MR16 led lamp online kopen

Een MR16 led lamp koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over het product of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.