Kabels 
Overige Producten 
Account  

CI Module

Wat is een CI module?

Een CI module is de compacte uitkomst voor het kijken van digitale televisie. Bijna alle moderne televisies hebben een ingebouwde digitale decoder, ook wel DVB-C-tuner genoemd. Zo’n digitale decoder heeft een CI sleuf aan de achterkant of aan de zijkant van de TV. CI staat voor Common Interface en in de CI sleuf kan een CI+ module, ook wel eens CAM (Conditional Access Mode) module genoemd, worden geplaatst. CI+ is de nieuwste variant van de CI sleuf en is zwaarder beveiligd dan zijn voorganger. Bijna alle aanbieders van digitale televisie leveren hun signaal tegenwoordig versleuteld aan, waardoor een CI+ module nodig is om het signaal te “ontgrendelen”. In de CI module plaatst u de Smartcard van uw televisieprovider en zo kunt u digitale televisie ontvangen via de ingebouwde decoder.

Digitaal of interactief, wat is het verschil?

Interactieve televisie is ook digitale televisie, maar andersom geldt dit niet. Onder digitale TV verstaan we TV- en radiozenders die worden aangeboden via een digitaal signaal, in tegenstelling tot het vroegere analoge signaal. Digitaal TV kijken kan via glasvezel, ether of coax kabel en kent vele voordelen ten opzichte van analoge TV, bijvoorbeeld betere geluidskwaliteit en beter beeld, meer zendercapaciteit en minder ruisgevoelig. Interactieve TV is ook een vorm van digitale TV, maar dan met extra interactieve mogelijkheden. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan films on demand, uitzending gemist en de optie om programma’s op te nemen, te pauzeren en weer af te spelen. In feite is interactieve TV dus gewoon digitale TV met extra interactieve opties. Of u ook gebruik kunt maken van interactieve TV is afhankelijk van uw TV provider, abonnement en televisietoestel.

Waar kan ik gebruik van maken?

Alle CI modules ondersteunen digitale TV, maar niet alle ondersteunen daarbij ook interactieve televisie. Let hier dus goed op bij de aanschaf van uw CI module. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat zowel uw televisie als uw provider digitale en/of interactieve televisie ondersteunt. Bij onze CI modules vermelden wij uiteraard voor welke provider deze geschikt zijn. Elke tv provider versleutelt zijn digitale signaal namelijk ook weer anders, waardoor niet elke CI+ module geschikt is voor gebruik bij elke provider. Daarnaast is het ook van belang dat uw televisietoestel digitale of interactieve TV ondersteunt. Mocht u twijfelen of uw televisietoestel geschikt is, kijk dan voor de zekerheid even in de handleiding of de televisie geschikt is voor het gebruik van CI modules. Vaak wordt op de website van uw provider ook al aangegeven op welke TV types zij digitale of interactieve TV ondersteunen.

Het installeren van uw CI module: voorbereiding

Het installeren van een CI module is per merk verschillend en wordt vaak ook uitgelegd op de website van uw TV provider. Voor @Smit, het merk dat u in ons assortiment CI modules vindt, zullen we het installeren echter al kort toelichten. Zorg dat u voor het installeren de CI module, uw smartcard, de afstandsbediening en handleiding van de TV en een coax kabel bij de hand heeft. Heeft u geen coax kabel, dan vindt u deze uiteraard ook bij Allekabels. Maakt u gebruik van Ziggo als TV provider, dan zal de coaxkabel een kabel met Kabelkeur logo moeten zijn. Er zijn ook speciale kabels met een Ziggo Geschikt logo, die uiteraard geschikt zijn voor gebruik bij Ziggo. Om digitale TV te kunnen kijken is het daarnaast van belang dat de software van uw televisie up to date is. Hoe u dit kunt controleren, staat vermeld in de handleiding van uw TV. Zorg voordat u begint met het installeren van de CI module dat u de CI module nog niet in de CI sleuf steekt.

De installatie

Verbind eerst de televisie met het aansluitpunt in huis door middel van de coax kabel. Vervolgens schakelt u de televisie in en opent u met de afstandsbediening het instellingenmenu van de TV. Kies voor de optie “Zenders zoeken” of een benaming die daarop lijkt, dit kan per merk verschillend zijn. Kies voor het zoeken van digitale zenders via kabel. Het kan zijn dat u hier nog netwerkgegevens van uw TV provider moet invullen, deze kunt u op de website van uw provider vinden of bij hen opvragen. Hierna gaat de TV de zenders programmeren, wat ongeveer 15 minuten kan duren. Na het programmeren van de digitale zenders kan de CI module geplaatst worden. Zorg er eerst voor dat de smartcard op de juiste manier in de CI module is geplaatst. Plaats vervolgens de CI module inclusief smartcard in de sleuf in de TV, de CI module hoort een stukje uit te steken. Zet de TV op kanaal 1 met de afstandsbediening. De CI module zal zichzelf automatisch activeren voor de zenders die bij uw abonnement horen. Dit kan wederom ongeveer 15 minuten duren. Zodra dit voltooid is, is de CI module geïnstalleerd en kunt u digitale TV kijken.

Uw CI module online kopen

Een CI module koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een product of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie