Kabels 
Overige Producten 
Account  

Luidspreker stekkers

Luidspreker stekkers gebruikt u aan de uiteinden van een kabel om speakers aan te sluiten op uw versterker. Ze zijn er in vele uitvoeringen, die allemaal niet met elkaar compatibel zijn. Er zijn meerdere stekkertechnieken, elk met eigen afmetingen. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld steekuitvoeringen, maar ook schroefaansluitingen. Het is dus slim om meteen de juiste plug te kiezen, zodat u niet naderhand uw kabels opnieuw moet samenstellen of verlooppluggen moet kopen. We leggen hierna de meest gebruikte types luidspreker stekker uit. Lees meer

Speakon en XLR/Cannon

Speakon en XLR/Cannon worden nog wel eens met elkaar verwisseld, wellicht omdat het beide forse pluggen zijn. U ziet deze dan ook allebei vaak op professionele apparatuur terug. XLR/Cannon pluggen komen in versies voor van 2 tot en met 7 pinnen, waarbij de 3-pins versie als luidspreker stekker wordt gebruikt. Let wel op of de pinnen bij versterker en speaker hetzelfde zijn verbonden, anders werkt de verbinding niet of fout. Deze plug wordt steeds minder gebruikt bij speakers en is veelal vervangen door de speakon luidspreker stekker. Deze kent een kliksysteem, waarbij de connector na het inpluggen een kwartslag gedraaid moet worden. Er zijn 2- en 4-polige varianten, die op elkaar aangesloten kunnen worden. Let ook hier op of de verbinding bij speaker, kabel en versterker identiek is.

DIN, banaan en vork

Bij niet-professionele systemen waren (en zijn) deze types luidspreker stekker de standaard. DIN kent zeer vele uitvoeringen, voor speakers heeft u de DIN luidspreker stekker nodig met het typische duo van 1 platte en 1 ronde pin (DIN 41529). Rond is positief (of rood), plat is negatief (zwart). Deze dubbele verbinding is door vele fabrikanten vervangen door de vorkaansluiting, waarbij de weerstand verder geminimaliseerd is. Een derde variant “uit de oude doos” is de banaanstekker. Dit is een metalen plug die in de lengterichting veren heeft die bij het inpluggen samengedrukt worden. Bij consumentenproducten worden ze bij voorkeur niet meer gebruikt, omdat ze helaas ook probleemloos in de wandcontactdoos passen. Ze worden vaak in testopstellingen gebruikt omdat ze snel en stevig te pluggen zijn.

Tulp/cinch/RCA

Drie benamingen voor exact dezelfde coaxiale plug die voor alle mogelijke audio- en videoverbindingen wordt gebruikt. Er bestaat hiervoor slechts 1 maat, het betreft altijd een vrij kleine pinaansluiting voorzien van een kleurcodering. Bij een stereoverkabeling wordt rood gebruikt voor rechts, voor links wit dan wel zwart. Er is wel verschil voor wat betreft de kwaliteit van de cinchverbinding. Vaak wordt gekozen voor een goedkope kunststof variant als de audioverbinding niet aan de hoogste standaard hoeft te voldoen. Zoekt u de beste kwaliteit, dan is een vergulde tulp luidspreker stekker een goede keuze. Deze stekker wordt niet vaak (meer) gebruikt voor luidsprekers, omdat veel audioapparatuur dit connectortype ook gebruikt voor inputs/outputs van randapparatuur. Verwisseling ligt derhalve voor de hand.

Jack

Kent de cinchplug slechts een formaat, de jack (of klink) plug komt in vele varianten. Er zijn twee-, drie- en vierpolige uitvoeringen en 5 verschillende diameters, plus alle mogelijke combinaties hiervan. Het voordeel hiervan is dat de diameter van de plug aangepast kan worden aan de benodigde toepassing en beschikbare ruimte van een apparaat. Ook kunnen met een en dezelfde kabel met plug meerdere kanalen worden doorgegeven. De 3,5 mm variant (minijack) wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt bij mobiele audioapparatuur omdat hij zo klein is en omdat hij in staat is stereosignalen door te geven. Als losse luidspreker stekker wordt de 6,3 mm mono jack het meest gebruikt.

Luidspreker kabel

Klantenservice & Informatie