Overige Producten 
Kabels 
Account  

CEE Wandcontactdoos

Wat is een CEE wandcontactdoos?

De letters CEE geven de standaardisatienorm aan van stekkers, contrastekkers en wandcontactdozen. De aanduiding CEE wandcontactdoos wordt in de praktijk veel gebruikt voor driefasenkrachtstroomaansluitingen. Een moderne en preciezere aanduiding voor een krachtstroomaansluiting is IEC 60309. In de praktijk komt u ook de oudere aanduidingen IEC 309 en CEE 17 tegen. Zoals hierboven al beschreven, worden er in de praktijk driefasenaansluitingen met en zonder nul gebruikt. Bij een driefasenaansluiting moet uit veiligheidsoverwegingen altijd een aardedraad aanwezig zijn. Bij een aansluiting zonder nuldraad heeft een CEE wandcontactdoos vier aansluitingen waarvan drie voor de fasenaansluitingen die worden aangeven met de letters R, S en T. Bij een aansluiting met nul heeft een CEE wandcontactdoos vijf aansluitingen. De nuldraad heeft de aanduiding N. Om vergissingen te voorkomen, is de aardepen dikker dan de andere pennen. Daarnaast heeft elke stekker een nok en elke contrastekker een uitsparing waar deze nok invalt, zodat het verkeerd paren van stekker en contrastekker onmogelijk is. De CEE wandcontactdoos en stekkers worden geleverd in verschillende uitvoeringen. Afhankelijk van de uitvoering is de maximale stroom die per fase afgenomen kan worden 16, 32, 63 of 125 ampère.

Welke CEE wandcontactdoos kopen?

Elke type CEE wandcontactdoos en stekker heeft zijn eigen pendiameter die bij een hogere maximale stroom dikker is. Bij een hogere maximale stroom wordt daardoor de stekker ook groter. Stekkers en wandcontactdozen met een verschillende maximale stroom passen dus niet op elkaar. De driefasen wandcontactdozen en (contra)stekkers die u op deze pagina vindt, zijn allemaal geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Het gebruik wordt ook aangegeven door de beschermklasse die wordt aangeduid met de IP-markering (International Protection Rating). U heeft de keuze uit IP44 en IP67. Hierbij betekent IP44 spatwaterdicht. De openingen tussen de stekker en wandcontactdoos is kleiner dan één millimeter. IP67 is stof- en waterdicht met een geteste onderdompeldiepte van 1 meter. Een CEE wandcontactdoos met beschermklasse IP44 heeft een scharnierende deksel. Wordt er een stekker in de wandcontactdoos gestoken, dan valt de deksel over een nok van de stekker waardoor deze vergrendeld zit. Bij IP67 wordt gebruikgemaakt van een vergrendelingsring die voor de waterdichte afsluiting zorgt. Om een waterdichte afsluiting te verkrijgen, moeten zowel wandcontactdoos als stekker aan de IP67 norm voldoen. Let bij het bestellen kortom goed op het volgende:

  • aantal pennen: vier pennen of vijf pennen (zonder of met nul);
  • maximale stroom en bijbehorende stekkerdiameter (16, 32. 63 of 125 ampère);
  • beschermklasse (IP44 of IP67)

Krachtstroom en driefasenaansluiting, uitleg

In onze huizen en kantoren zijn we gewend aan de 230-volt netspanningsaansluiting. Deze aansluiting kan maximaal 16 ampère leveren voordat de zekering of maximaalautomaat de stroom onderbreekt. Dit is voor alle huis-, tuin- en keukentoepassingen ruim voldoende. Voor bouwplaatsen, werkplaatsen, evenementen en andere plaatsen waar het stroomverbruik van machines hoger is, is 16 ampère vaak te weinig. Op deze plaatsen worden driefasenaansluitingen gebruikt die ook bekend staan als krachtstroomaansluitingen. Bij een driefasensysteem wordt er niet één fasedraad, maar drie fasedraden gebruikt voor het energietransport. Net als bij het standaard stopcontact bij u thuis levert deze aansluiting een sinusvormige wisselspanning. Bij een driefasenaansluiting zijn de sinusvormige wisselspanningen van elke fase niet gelijk, maar de toppen van de sinus zijn onderling in tijd verschoven. Worden deze driefases op drie magneetspoelen aangesloten die 180 graden ten opzichte van elkaar gedraaid in een cirkel staan, dan ontstaat er een cirkelvormig draaiend magnetisch veld. Wordt er een magneet op een as in dit veld geplaatst, dan wordt de magneet in dit veld rondgedraaid. Dit is de basis van elke draaistroom- of driefasenmotor.

Toepassing van driefasenaansluiting

Het is goed mogelijk om kleine en efficiënte elektrische motoren te bouwen die op slechts één fase werken. Voor zwaardere machines, zoals in de bouw en in bedrijfsmatige omgevingen wordt overgestapt naar zwaardere elektromotoren. De meest efficiënte manier om een zwaardere machine van elektrische energie te voorzien, is via een driefasenaansluiting. Voor een driefasenaansluiting zijn drie fasedraden nodig. Voor de veiligheid is bij een driefasenaansluiting een aarde-aansluiting verplicht, waardoor het totaal op vier draden komt. Worden alle driefasen gelijkmatig belast door bijvoorbeeld een driefasenmotor, dan is er geen nuldraad nodig. Tussen de fasen onderling staat een effectieve spanning van 400 volt. In de praktijk komt u daarom ook de term 400-voltaansluiting tegen. Heeft u de mogelijkheid nodig om ook standaard 230-voltapparatuur aan te sluiten zoals op een bouwplaats gebruikelijk is met elektrisch handgereedschap, dan heeft u naast de driefasenaardeaansluiting ook een nulaansluiting nodig. Tussen elke fase en de nul staat er een effectieve spanning van 230 volt. Het maakt daarom niet uit welke fase gebruikt wordt, als maar één fase en de nuldraad gebruikt wordt voor de 230-voltaansluiting.