Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Openhaard

Schoorsteenborstel - Toolland
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 17,99
Openhaardscherm - Toolland
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 41,99
Haardset - 4-delig - Toolland
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 37,99

Open haard accessoires, schoorsteenveegset

Voor uw houtkachel en open haard accessoires kunt u bij ons terecht. Gangbare open haard accessoires zijn de blaasbalg en borstel. De borstel tref je ook aan in een schoorsteenveegset. Daarnaast hebben we de haardstellen, bestaande uit een combinatie van twee of meer accessoires: broom oftewel bezem, pook, houttang en een schep plus een houder. Handig is het accessoire met de naam houtbeugel om op een gemakkelijke wijze hout te vervoeren. Wat luxere varianten ervan zijn de houtmand, houtbak en houtzak. We hebben deze open haard accessoires in allerlei soorten en maten.

Veiligheid

Bij een open haard kunnen vonken de kamer in springen, zeker bij zacht hout met hars erin. Daarom is ons vonkenscherm aan te bevelen. Bovendien moet elk vuur in principe steeds in het oog gehouden worden, zeker is zeker. Met kinderen in de buurt is vuur af te raden. Deze nadelen heeft een pelletkachel veel minder. Bij een haardinstallatie is bovendien nog ventilatie via deuren en ramen nodig, waardoor het rendement verder afneemt. Doet u dat niet, dan kan er onderdruk in de kamer ontstaan waardoor schadelijke stoffen niet worden afgevoerd via de schoorsteen, maar juist de kamer in. Gebruik regelmatig een schoorsteenveegset, maar laat ook jaarlijks een erkende schoorsteenveger de schoorsteen vegen. Mocht er onverhoopt schoorsteenbrand uitbreken, kunt u zelf het vuur met zand doven of bel direct de brandweer.

Gebruik

Gebruik alleen droog hout. Hout waar nog vocht in zit brandt minder efficiënt en produceert meer rook. Zeker geen geverfd en evenmin geïmpregneerd hout verbranden, die produceren namelijk rook met schadelijke stoffen. Gebruik ook geen briketten met paraffine of bruinkoolbriketten om dezelfde reden als hiervoor. Witte as na verbranding duidt op een zogenoemde schone, vrij van schadelijke stoffen, optimale verbranding. Gaat er toch eens iets mis en ligt er overal as, geen paniek. Daartoe hebben we in ons assortiment de aszuiger met motor. We hebben ze ook zonder motor voor gebruik met een conventionele stofzuiger. Uiteraard mogen bij het onderhoud open haard accessoires als de schoorsteenveegset niet ontbreken en evenmin de schoorsteenborstel.

Tips

Het gemiddeld rendement is pakweg 15%, dit is het deel dat ten goede komt aan de kamer. De resterende circa 85% gaan verloren via de schoorsteen. Daarom is achter het vuur een haardplaat aanwezig. Deze neemt de warmte op en straalt die weer uit. Daarmee kan het rendement met de helft worden opgekrikt. Omdat de open haard niet dient als het centrale verwarmingselement in de woning, maar als aanvulling op de centrale verwarming, is dit lage rendement desondanks acceptabel. Let bij een houtkachel op de volgende punten; wat is de grootte van de te verwarmen ruimte, de plaats van de houtkachel en het draagvermogen van de vloer in verband met het grote gewicht. Neem niet onnodig een houtkachel met te hoge capaciteit, want dan loopt u het risico dat het al gauw te warm wordt in de ruimte. Bovendien wordt het hout bij een kleinere capaciteitskachel sowieso ook heter en efficiënter verbrand. Denk eraan dat ondanks de idylle van kachel toch de veiligheid en het onderhoud niet moeten worden onderschat. Met onze open haard accessoires bent u in ieder geval goed voorbereid.

Duurzaamheid

Boven het vuur bevindt zich de schouw waarin rook gekanaliseerd wordt en via welke tevens de warmte verspreid wordt door de ruimte. De houtkachels in ons assortiment hebben een hoog rendement van zelfs 80%. Een houtkachel heeft 15 maal minder koolmonoxide-uitstoot en 50 maal minder fijnstof-uitstoot dan een haardinstallatie. Minder hout op hogere temperatuur stoken, zoals bij de houtkachel, heeft het voordeel dat er minder CO oftewel koolmonoxide en PAKs worden geproduceerd. PAK is de verzamelnaam voor eenvoudig gezegd: teerachtige stoffen. Bij een open haard komt de stralingswarmte van voren, terwijl bij een houtkachel naast stralingswarmte ook nog convectiewarmte wordt afgegeven. Dit laatste wil zeggen dat de gehele ruimte gelijkmatig wordt verwarmd. Tegenover de nadelen staat wel dat ze wat meer sfeer brengen dan een houtkachel, ook al is dat weer een smaakkwestie.