Overige Producten 
Kabels 
Account  

Openhaard

De open haard in actie

De kern van een open haard is het vuur dat door verbranding van hout, olie of gas wordt verkregen. De warmte van dit vuur gaat grotendeels verloren via de schoorsteen, maar er blijft nog genoeg over voor de kamer. Dit wordt uitgedrukt in het rendement van een haard. Het rendement is pakweg 15% oftewel dit is het deel dat ten goede komt aan de kamer. De resterende circa 85% gaan verloren via de schoorsteen. Daarom is achter het vuur in de haard een haardplaat aanwezig. Deze neemt de warmte op en straalt die weer uit. Daarmee kan het rendement met de helft worden opgekrikt. Omdat de haard niet dient als het centrale verwarmingselement in de woning, maar als aanvulling op de centrale verwarming, is dit lage rendement desondanks acceptabel. Boven de haard bevindt zich de schouw waarin het vuur gekanaliseerd wordt en via welke tevens de warmte verspreid wordt door de ruimte. Daarnaast hebben we nog de kachel. Vroeger synoniem voor kookfornuis, tegenwoordig een tegenhanger van de haard. De houtkachels in ons assortiment hebben een hoog rendement van zelfs 80%. Een houtkachel heeft 15 maal minder koolmonoxide-uitstoot en 50 maal minder fijnstof-uitstoot dan een haard!

Vergelijk open haard en houtkachel

We zagen al dat een houtkachel beduidend meer rendement heeft dan een haard. Dit komt door het vuur dat bij een houtkachel een hogere temperatuur bereikt dan een haard. Een ander voordeel ten opzichte van de haard is, dat bij een houtkachel veel minder hout nodig is. Het verschil tussen beiden is maar liefst een factor vijf! Dus een houtkachel heeft vijf keer minder hout nodig dan een haard. Bij een houtkachel kunt u nog de luchttoevoer regelen, bij een haard alleen door minder hout te gebruiken. Maar dan loopt u het risico dat het te weinig hout is en de haard dooft. Minder hout op hogere temperatuur stoken, zoals bij de houtkachel, heeft het voordeel dat er minder CO oftewel koolmonoxide en PAKs worden geproduceerd. PAK is de verzamelnaam voor eenvoudig gezegd: teerachtige stoffen. Bij een haard, waarvoor wij tal van open haard accessoires hebben, komt de stralingswarmte van voren, terwijl bij een houtkachel naast stralingswarmte ook nog convectiewarmte wordt afgegeven. Dit laatste wil zeggen dat de gehele ruimte gelijkmatig wordt verwarmd. Tegenover de nadelen bij open haarden staat wel dat ze wat meer sfeer brengen dan een houtkachel, ook al is dat weer een smaakkwestie.

Veiligheid

Bij een open haard kunnen vonken de kamer in springen, zeker bij zacht hout met hars erin, daarom is ons open haard accessoire vonkenscherm aan te bevelen. Bovendien moet een haard eigenlijk steeds in het oog gehouden worden, zeker is zeker. Met kinderen in de buurt is een haard absoluut af te raden. Deze nadelen heeft een houtkachel niet. Bij een haard is bovendien nog ventilatie via deuren en ramen nodig, waardoor het rendement van de haard verder afneemt. Doet u dat niet, dan kan er onderdruk in de kamer ontstaan waardoor schadelijke stoffen niet worden afgevoerd via de schoorsteen, maar juist de kamer in! Laat jaarlijks een erkende schoorsteenveger de schoorsteen vegen! Mocht er onverhoopt schoorsteenbrand uitbreken, kunt u zelf het vuur met zand doven en bel de brandweer. Brand alleen droog hout. Hout waar nog vocht in zit brandt minder efficiënt en produceert meer rook. Zeker geen geverfd en evenmin geïmpregneerd hout verbranden, die produceren namelijk rook met schadelijke stoffen. Gebruik ook geen briketten met paraffine of bruinkoolbriketten om dezelfde reden als hiervoor. Witte as na verbranding duidt op een zogenaamde schone, vrij van schadelijke stoffen, optimale verbranding.

Aanbevelingen

Let bij een houtkachel op de volgende punten; wat is de grootte van de te verwarmen ruimte, de plaats van de houtkachel en het draagvermogen van de vloer in verband met het grote gewicht. Mocht u een haard hebben is het misschien toch verstandiger om over te stappen op een houtkachel. Een houtkachel laat zich gemakkelijker vervangen dan een haard, als u uw huiskamer van tijd tot tijd restyled. Neem niet onnodig een houtkachel met te hoge capaciteit, want dan loopt u het risico dat het al gauw te warm wordt in de ruimte. Bovendien wordt het hout bij een kleinere capaciteitskachel sowieso ook heter en efficiënter verbrand. En denk eraan dat ondanks de idylle van kachel of haard toch de veiligheid en het onderhoud niet moeten worden onderschat. U wilt iets bijzonders, dan zou het u ook wat waard moeten zijn. Met onze open haard accessoires bent u in ieder geval goed voorbereid. U zult veel plezier beleven van uw haard of kachel wanneer u onze aanbevelingen en onze open haard accessoires ter harte neemt. In de volgende alinea stellen we de open haard accessoires aan u voor en geven tevens hier en daar nog toelichting.

Open haard accessoires

Om een bijdrage te leveren aan uw open haard en houtkachel genot kunt u bij ons terecht voor tal van open haard accessoires. Gangbare open haard accessoires zijn de blaasbalg, kolenkit, etc. Daarnaast hebben we de haardstellen, bestaande uit een combinatie van twee of meer van de volgende open haard accessoires: broom oftewel bezem, pook, houttang en een shovel oftewel schep plus een houder. Super handig is het open haard accessoire met de naam houtbeugel om op een gemakkelijke wijze hout te vervoeren. Wat luxere varianten ervan zijn de houtmand, houtbak en houtzak. We hebben deze open haard accessoires in allerlei soorten en maten. Veiligheid voor alles: bescherm u tegen opspattende vonkjes met één van onze open haard schermen. Onderhoud aan een open haard en houtkachel is helaas een noodzakelijk euvel om te kunnen blijven genieten van door deze apparaten gecreëerde nostalgische gezelligheid. Daartoe hebben we het open haard accessoire aszuiger met motor. We hebben ze ook zonder motor voor gebruik met een conventionele stofzuiger. Uiteraard mogen bij het onderhoud open haard accessoires als de schoorsteenveegset niet ontbreken en evenmin de schoorsteenborstel.

Ons open haard accessoire: aszuiger

Het open haard accessoire aszuiger willen we nog even wat nader toelichten. Voor dit open haard accessoire is het belangrijk rekening te houden met het vermogen. Hoe meer wattage hoe krachtiger de aszuiger kan werken. We hebben aszuigers van 800 Watt. Heeft u nog meer vermogen nodig dan kunt u het aparte open haard accessoire nemen dat u gebruikt in combinatie met een gewone stofzuiger. Ook de inhoud van dit open haard accessoire aszuiger is vrijwel gelijk 18 liter en 20 liter. We hebben zelfs een model waarmee u niet alleen kunt zuigen, maar tevens kunt blazen. Zoals ook bij luchtfilters gebruikelijk is ook bij dit open haard accessoire aszuiger een filter aanwezig. Dat het een hepa filter. Dat is het acroniem voor high efficiency particulate air. Hiermee wordt het fijnstof uitgefilterd. Bij het aszuiger open haard accessoire wordt soms ook de druk vermeld in kPa oftewel kilopascal. 100 kPa = 1 bar. En dat is gelijk aan water met een gewicht van pakweg 1000 kg op een oppervlakte van 1 m². De druk van open haard accessoire aszuiger zit in de buurt van een druk die vergelijkbaar is met 160 kg watergewicht/m². Best krachtig!

Uw open haard accessoires kopen

Open haard accessoires koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over open haard accessoires of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie