Overige Producten 
Kabels 
Account  

Drone

Drones in de praktijk

De eerste kennismaking die het grote publiek had met onbemande vliegtuigjes oftewel drones, was tijdens de verslaggeving van diverse oorlogen aan het begin van deze eeuw. De militairen zetten toen drones in om doelen te bombarderen zonder daarbij mensenlevens op het spel te zetten. Nu, vele jaren later, zijn deze vliegtuigjes of drones als vredelievende varianten in miniformaat beschikbaar voor de consument. Een populaire uitvoering van de drone is de quadcopter. Ze worden door tal van bedrijven en overheden reeds ingezet. De brandweer zet quadcopters of drones in bij brandpreventie, postbezorgingsdiensten om pakketten af te leveren, de landbouw om velden te besproeien, gemeenten om lokale bezienswaardigheden driedimensionaal in kaart te brengen en zo kan de lijst nog lang doorgaan. Maar ze zijn ook ideaal voor recreatieve en serieuze privédoeleinden. Ze zijn bijvoorbeeld veel dynamischer dan bewakingssystemen. Of wat dacht u het besproeien van uw grote tuin? Maar ook voor natuur-, architectuurliefhebbers biedt het letterlijk nieuwe perspectieven. Er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld zeer robuuste exemplaren op de markt die nog steeds beneden de honderd euro liggen. Die ondervinden nauwelijks schade als ze ergens per ongeluk tegenaan knallen of op de grond donderen. Interessant feitje: ‘drone’ is Engels voor ‘dar’, de mannetjesbij.

Quadcopters en drones - techniek

Een quadcopter of drone is opgebouwd uit een frame met vier stangen, met aan alle uiteinden propellers. Deze vier propellers, waarvan twee rechtsom draaien en twee linksom, worden aangedreven door vier elektrische koolborstelloze motortjes. Vier electronic speed controllers, oftewel ESCs, zorgen voor het vermogen aan de vier motortjes. Hiermee kan ook de snelheid van de motoren bepaald worden om de drone hoger of lager te laten vliegen. In het midden bevindt zich een stabiliseringseenheid die werkt volgens het gyroscopisch principe. Een gyroscoop is eenvoudig gezegd een tol. Ook de aarde is een gyroscoop, hij blijft rond zijn eigen as draaien zonder te kantelen. Dat zou ook niet echt wenselijk zijn, stel je voor! De kern van het gyroscopisch principe is dat de gyroscoop zich altijd zal verzetten tegen een verandering van de stand van zijn draai-as en dus niet zal omvallen. In de film- en televisiewereld wordt dit principe bijvoorbeeld in camera’s toegepast om ongewenste bewegingen te compenseren. Dat wordt ‘stabilisatie’ genoemd. Ook drones worden zo stabiel en in balans in de lucht gehouden. Door het besturen van de vier motoren via een 4-kanaals afstandsbediening kun je de drone verschillende bewegingen laten uitvoeren, zoals:
  • Verticaal rond de eigen as laten draaien oftewel turns;
  • Horizontaal rond de eigen as laten draaien oftewel rollings;
  • Lusvormige bewegingen laten maken oftewel loopings.

De LiPo accu/batterij

De voor quadcopters of drones gebruikelijke accu’s zijn van het lithium-ion-polymeer type en worden kortweg aangeduid als LiPo accu/batterij. Dit is een oplaadbare accu, waarvan de capaciteit wordt uitgedrukt in mAh. Dat is een maat voor wat een accu in totaal kan leveren bij voortdurende belasting. Een 600 mAh accu kan bijvoorbeeld 1 uur lang continu maximaal 600 mA leveren. De accu is opgebouwd uit cellen. Iedere LiPo-cel heeft een celspanning van gemiddeld 3,7 Volt en in volgeladen toestand 4,2 Volt. Wanneer de spanningswaarde tijdens het vliegen van de drone daalt tussen 3,6 Volt bij een lage stroom en 3,2 V bij een hoge stroom, stop dan meteen met vliegen, omdat anders de LiPo-accu defect raakt. De spanning van 3,7 V wordt aangeduid als 1S. Door cellen achter elkaar te schakelen ontstaan battery packs met spanningen van 7,4 V oftewel 2S, 11,1 V oftewel 3S etc. Naast de spanning en capaciteit is de stroom belangrijk. De maximale stroom die een LiPo-accu kan leveren wordt weergegeven met het C-getal. Dit is het aantal keer de capaciteit. Voorbeeld: een LiPo accu van 600 mAh en 3C kan continu maximaal 1800 mA leveren. Voor LiPo accu’s is een speciale acculader nodig!

Vliegtijd en laadtijd

Bij alle quadcopters en drones ziet u een maximale vliegtijd staan. De gemiddelde vluchttijd ligt tussen de vijf en de tien minuten, uitschieters daargelaten. Hoe lang je uiteindelijk daadwerkelijk kunt vliegen, hangt af van wat je precies doet met je drone. Ga je onderweg filmen of foto’s maken? Dat verbruikt meer accu dan enkel vliegen. Ook het hebben van de camera zelf zorgt voor meer gewicht, dus ook meer accuverbruik van de drone. Een lege accu moet eerst weer opgeladen worden, dus als je een middagje wilt gaan vliegen dan is het aan te raden om meerdere accu’s mee te nemen. Ook is vliegen met wind of regen zwaarder dan bij een windstille zonnige lentedag. Naast je eigen gedrag, is het design van de drone ook aan te passen om langer met een accu te kunnen. Plak er geen onnodige versieringen op zoals stickers. Laad de accu niet te lang van tevoren op; als je hem een paar dagen laat liggen gaat hij minder lang mee dan wanneer hij dezelfde dag nog was opgeladen. Uiteraard kun je ook de accu zelf vervangen, en eens experimenteren met propellers.

Aandachtspunten

Niet alle quadcopters/drones zijn kant-en-klaar, soms moet u ze zelf nog in elkaar zetten. Als dat zo is staat het er expliciet bij. Er zijn modellen die reeds een geïntegreerde camera hebben, bij andere kunt u die nog los aanschaffen. Er zitten verschillen in de schermresoluties, oftewel de beeldkwaliteit, van de camera’s. Die resolutie wordt uitgedrukt in pixels. Dat is het aantal puntjes in breedte- en hoogterichting. Zo is 2MP oftewel 2 Megapixels gelijk aan 1920 x 1080 pixels, 3MP gelijk aan 2048 x 1536 pixels etc. Hoe groter de resolutie, hoe gedetailleerder de beelden, maar ook hoe groter de fotobestanden. Naast technische aandachtspunten zijn er ook wettelijke. U mag niet in de buurt van vliegvelden en militaire gebieden vliegen met een quadcopter of drone. Maar ook niet in bebouwde omgevingen! Evenmin mag u op een hoogte van 120 meter vliegen. Ook niet boven mensenmassa’s, wegen, spoorlijnen, havens en industriegebieden. Een drone mag, inclusief wat u er verder aan hangt, in totaal niet meer dan 4 kilo wegen. Ook mogen drones door kinderen alleen onder toezicht worden gebruikt. Check ook van tevoren of eventuele schade die u met uw drone veroorzaakt, is afgedekt door uw wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Uw quadcopter of drone online kopen

Een quadcopter of drone koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een van onze producten of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie