Overige Producten 
Kabels 
Account  

Discolamp

Verschillende discolampen, verschillende effecten

Een discolamp is verkrijgbaar in verschillende modellen. De ene discolamp creëert met zijn eigen lichtshow ook een eigen sfeer. De meeste discolampen hebben de gezamenlijke eigenschap van verschillende felle kleuren. Over het algemeen zijn dat de basiskleuren rood, geel, blauw en groen. Vaak heeft een discolamp zelf al een bepaalde kleur, maar er zijn ook discolampen die gebruik maken van kleurfilters die voor een neutrale lamp worden geplaatst en ronddraaien. Door de felle kleuren raken mensen vrolijk gestemd en krijgen dan zin om te feesten. Daarnaast is er ook een kleurloze LED-discolamp met regelbare flitsfrequentie: de stroboscoop. Het effect is doorgaans hypnotiserend en wordt vaker gebruikt bij housemuziek. Met de stroboscoop ontstaan er vaak mysterieuze sfeermomenten.

Meerwaarde van een discolamp

Bent u wel eens op een feest geweest waar alle standaard verlichting gewoon continu aan stond? Om de locatie een beetje feestelijk aan te kleden wordt er vaak nog wel gekleurde slingers of ballonnen opgehangen. In ons assortiment vindt u dit bijvoorbeeld terug bij de slingers feestverlichting met prikkabel. De ruimte heeft dan direct meer sfeer. Zo’n feestje kan best gezellig zijn. Vaak is er dan voldoende gelegenheid om te staan of te zitten. U kunt dan gezellig een praatje maken met andere mensen. Niets mis mee. Maar beleeft u dan ook het feest of bent u dan alleen maar toeschouwer? Wilt u mensen aan het dansen krijgen op een feest? Dan zijn discolampen onmisbaar.

Introductie van de discolamp

In de tijd van La Discothèque werd er nog niet direct gedacht aan een discolamp, met het daarbij bijbehorende lichteffect en beleving in de discotheek. Dit idee kwam pas naar voren in 1947 door nachtclub Whisky à Gogo in Parijs. Deze club bracht een vernieuwde dansvloer aan waarin veel gekleurd licht was verwerkt. En hiermee was het begin van de discolamp geboren. Na de Tweede Wereldoorlog was er de recessie en hierdoor niet veel geld om grote livebands te huren. Zoals ze reeds deed bleef de nachtclub gebruikmaken van langspeelplaten. Dit concept sloeg aan bij andere grote clubs en werd via London uiteindelijk ook in New York geïntroduceerd. Toch kwam in New York het discoconcept pas echt tot bloei aan het begin van het discotijdperk in de jaren ’70. In 1965 werd daar de eerste discotheek geopend: The Arthur. Dit was jarenlang de drukbezochtste en beroemdste discotheek van New York.

Hedendaagse discotheek

De discotheek heeft haar laatste hoogtijdagen gekend in de jaren ’90. Na die tijd verschoof de interesse naar organisaties die diverse locaties afgingen om feesten te houden. Er kwam ook meer concurrentie van muziekfestivals en de transformatie van uitgaansavonden in de horeca. Door het rookverbod, de economische crisis en strengere regels omtrent de studiefinanciering liep het bezoekersaantal nog verder terug. Uiteraard is er nog altijd een aantal grote discotheken die goede zaken doet. Dit heeft toch te maken met de aantrekkingskracht van discolampen en het geven van een goede lichtshow. Een discolamp bestaat niet meer uit een set van diverse lichteffecten die vanuit de vloer oplichten of die van bovenaf op de dansvloer gericht zijn. Het zijn complete wanden die gevuld zijn met discolampen en hiermee een lichtspektakel geven, geassisteerd door een bundel laserstralen die complete lasershows weergeven.

Geschiedenis discotheek

Wellicht heeft u in gedachten dat de discotheek is ontstaan toen in de jaren ’70 de discomuziek tot bloei kwam. Echter werd deze een flink aantal jaren eerder geïntroduceerd. Dat was namelijk al in 1941 terwijl Frankrijk bezet was door de Duitsers. De naam werd als eerste gebruikt als naam van de uitgaansgelegenheid La Discothèque aan de Rue de la Huchette in Parijs. Bijzonder was dat er in die periode niet door bands livemuziek werd gespeeld voor op te dansen, maar dat er toen gebruik werd gemaakt van langspeelplaten. Livemuziek in het genre jazz en bebop uit Amerika waren namelijk verboden tijdens de bezetting. Het woord vindt zijn oorsprong dan ook in het Oud Grieks: ‘discos’ betekent plaat of schijf en ‘theke’ betekent (bewaar)plaats.