Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Computerbehuizing

Welke computerbehuizing kiezen?

Er zijn veel verschillende formaten behuizingen. Dit formaat heeft rechtstreeks invloed op de plek waar de computerbehuizing het beste op te stellen is. Wilt u uw pc op uw werktafel of bureau opstellen dan is het handig om voor een desktop behuizing te kiezen. Deze behuizing is op twee manieren op u werktafel of bureau te plaatsen. U kunt deze behuizing horizontaal plaatsen en uw monitor op de kast plaatsen. Hierdoor spaart u ruimte uit. Wilt u de kast niet onder uw monitor plaatsen, dan kunt u een desktop kast ook verticaal opstellen. Wilt u van deze optie gebruikmaken, kies dan een model met speciale steunen zodat de kast stabiel staat en niet kan omvallen. Als u een computerbehuizing uitzoekt, is het belangrijk dat het moederbord eenvoudig in de behuizing is te plaatsen. Gelukkig zijn de formaten van moederborden gestandaardiseerd, waardoor er een beperkt aantal formaten moederborden op de markt zijn. Niet elk formaat past in elke kast, daarom is het belangrijk om eerst een moederbord te kiezen voordat u een kast kiest. Heeft u eenmaal een moederbord naar uw wensen gekozen, noteer dan het formaat van het moederbord.

Voordelen van de tower computerbehuizing

De desktopkast die op zijn kant staat, bespaart een hoop ruimte. Dit principe is de inspiratie geweest voor de towerbehuizing. De towerbehuizing is zo ontworpen dat deze standaard op een der korte zijden staat. Een groot voordeel van een towerbehuizing is de toegankelijkheid van de behuizing. Het zijpaneel kan eenvoudig verwijderd worden zonder dat de tower van zijn plaats gehaald hoeft te worden. Alle bekabeling kan dus gewoon aangesloten blijven. Veel gebruikers die voor een tower kiezen, plaatsen deze niet op maar onder hun werktafel of bureau. Hierdoor bespaart u veel ruimte en is ook aan een kleine werktafel of bureau prettig werken. Een bijkomende voordeel van plaatsing onder uw werktafel of bureau is de reductie in ventilatorgeruis. Zorg bij plaatsing onder een werktafel of bureau er wel voor dat de lucht in- en uitgangen niet afgedekt raken. Vaak wordt aanbevolen om rondom de luchtopeningen een open ruimte van minimaal tien centimeter voor een goede luchtcirculatie aan te houden. Een towerbehuizing is in verschillende afmetingen te bestellen. Daarom hebben wij ons assortiment ingedeeld in mini, midi en normale towerbehuizingen.

Moederbordformaat

De naamgeving van de verschillende formaten is gebaseerd op een standaard die in 1995 door de chipfabrikant Intel is ontwikkeld. Volgens deze standaard krijgt het standaard moederbord de naam Standaard ATX, wat in de praktijk afgekort wordt tot ATX. De moederborden die kleiner zijn dan het ATX moederbord krijgen - naar het steeds kleiner wordende formaat - de namen Micro ATX, Mini ATX, Nano ATX en Pico ATX. Er zijn ook enkele minder gangbare maten moederbord die groter zijn dan het standaard ATX model. Dit zijn de Extended ATX of EATX en het Workstation ATX of WATX formaat en XL-ATX. Elke formaat moederbord heeft zijn eigen set montagegaten en aansluitingen. Veel types computerbehuizing zijn geschikt voor meerdere afmetingen moederborden. Maar let goed op dat uw formaat moederbord in de beschrijving van de behuizing genoemd wordt. Het is dus niet gegarandeerd dat elk klein moederbord netjes in een kast is te monteren die geschikt is voor een groot moederbord. Om de keuze voor een computerbehuizing eenvoudig te maken, kunt u via het filtermenu eenvoudig uw maat moederbord kiezen. Daarna verschijnen alle behuizingen die voor dit formaat geschikt zijn.

Uitbreidingslots

Het aantal uitbreidingsmogelijkheden binnen een computerbehuizing is een belangrijk selectiecriterium. Het gaat hier met name om het aantal slots waar u opslagmedia zoals een harde schijf of SSD flash drive in kunt plaatsen. Er zijn interne slots die alleen gebruikt kunnen worden voor harde schijven en niet toegankelijk zijn van buitenaf. Interne slots bestaan in drie afmetingen 2,5, 3,5 of 5,25 inch. Er zijn externe slots die ook van buitenaf toegankelijk zijn en gebruikt kunnen worden voor verwisselbare harde schijven die in zogenoemde bays worden geplaatst en voor optische drives zoals een dvd en blu-ray drive. Deze hebben een uitschuifbare tray of een slot voor het laden van een optische schijf. Wilt u vooruit plannen en genoeg ruimte hebben om de opslagcapaciteit van uw zelfbouw pc fors uit te kunnen breiden, dan is het belangrijk om een computerbehuizing met veel slots of sleuven te kiezen. Naast bovengenoemde specificaties en opties zijn er ook nog enkele andere opties interessant:

  • ondersteuning voor het inbouwen van radiator van waterkoeling;
  • ingebouwde ventilator hub;
  • luchtfilters waardoor geen stof de computerbehuizing in wordt gezogen en uw pc van binnen netjes schoon blijft.