"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Blusdeken

Blusdeken - Alecto
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 13,79
Blusdeken - AngelEye
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 17,99

Wanneer gebruikt u een blusdeken?

Een blusdeken is geschikt voor beginnende, kleine branden. De minimale afmetingen zijn 1 bij 1 meter, maar er zijn ook grotere doeken. Bevindt u zich in een gebouw, dan sluit de ramen en deuren zodat de brand geen extra zuurstof krijgt. Bij een grotere brand kunt u niet voldoende afstand houden en brengt u uw eigen veiligheid en die van anderen in gevaar. Twijfelt u, alarmeer altijd de brandweer.

Soorten blusdeken

Veel types kunnen branden door vet en olie kunnen bestrijden. Dat is ook onderdeel van de NEN-EN 1869 norm. Toch is het beter om voor aanschaf te controleren of dit inderdaad het geval is. Verder verschillen de afmetingen natuurlijk, hoewel de vorm verplicht vierkant of rechthoekig moet zijn. Het maximale gewicht van het doek is 4,5 kilogram. Verder moeten er duidelijke instructies zijn, bijvoorbeeld op de verpakking, over het gebruik van de blusdeken.

Gebruik

De constructie van een blusdeken is vrijwel steeds hetzelfde. U trekt aan de 2 zwarte linten, waarna het doek in een keer volledig openklapt. De tijd die hiervoor maximaal gebruikt mag worden is 4 seconden, anders voldoet de deken niet aan de wettelijke norm. Houd het doek hoog genoeg. Als het doek over het vuur heen ligt, duurt het zo’n 30 minuten voordat de brand gedoofd is. Haal deze niet eerder weg, een smeulend vuurtje kan immers gemakkelijk weer oplaaien. Houd er rekening mee dat uw handen beschermd zijn wanneer u de deken over het vuur heen legt. U kunt bijvoorbeeld een deel van de brandwerende deken om uw handen slaan.

Opbergen

Plaats de deken altijd in de buurt van een risicoruimte. Dat zijn in een woning bij uitstek de garage, de keuken en de hobbyruimte. In de garage en de hobbyruimte hangt u de deken aan een muur zodat u er snel bij kunt. In een keuken ligt dat niet voor de hand, maar plaats de deken toch zo dat u er snel bij kunt. Hang hem zeker niet te hoog. Het bezit van een blusdeken is voor particulieren overigens niet verplicht. Steeds meer mensen nemen echter het zekere voor het onzekere en hebben er een of meer achter de hand.