Overige Producten 
Kabels 
Account  

Sleepkabel

Waar moet ik op letten bij een sleepkabel kopen?

Een sleepkabel krijgt nogal wat te verduren. De meeste sleepkabels zijn gemaakt van nylon en hebben een maximale sleepcapaciteit. Zorg ervoor dat het gewicht van uw voertuig niet hoger is dan die sleepcapaciteit. Dit kan namelijk zowel de kabel als het voertuig beschadigen en voor gevaarlijke situaties zorgen. De afstand tussen de sleepauto en de gesleepte auto mag overigens maximaal 5 meter zijn. Daarnaast is het voor uw eigen gemoedsrust beter een sleepkabel met veiligheidssluiting te kiezen. Deze kan niet losschieten tijdens het slepen. Bevestig de haken van de sleepkabel nooit zomaar aan de bumper, maar gebruik de sleepogen van het voertuig. Twijfelt u over de sleepogen van een wagen, zoek het dan even op in het instructieboekje.

Slepen uit de modder

Heeft u een sleepkabel nodig om een voertuig los te trekken, nadat deze is vastgelopen in modder of sneeuw? Maak gebruik van de sleepkabel en kies een type waar rek in zit. Sleeplinten zijn voor dit soort klussen vaak niet geschikt, omdat hier weinig elasticiteit in zit. Om een auto los te trekken uit de modder is het nodig om een “aanloop” te nemen voor het slepen. Een kabel met te weinig rek kan een enorme klap veroorzaken, waardoor de sleepogen van uw auto kunnen afbreken of zelfs uit het chassis kunnen scheuren.

Hoe kan ik veilig mijn wagen laten wegslepen?

Een wagen wegslepen klinkt niet spannend, maar toch bent u blij als u heelhuids bij uw garage aankomt. Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten. Zorg dat tijdens het slepen de sleutel in het contact zit en omgedraaid is, zonder de auto te starten. Hierdoor wordt het stuurslot ontgrendeld. Dit is van belang omdat u toch mee zult moeten sturen en remmen tijdens het verslepen van de wagen. Houd er daarbij rekening mee dat stuur- en rembekrachtiging niet werken. Sturen en remmen is dus zwaarder dan u gewend bent. Zorg er verder voor dat de alarmlichten van beide auto’s aanstaan en u goede afspraken heeft gemaakt met de bestuurder van de slepende auto. Zo komt u zonder kleerscheuren of deuken aan op de plaats van bestemming.

Extra veiligheid langs de snelweg

Staat u stil langs de snelweg, dan raast de rest van het verkeer langs u af. Allekabels heeft naast sleepkabels verschillende andere producten voor veiligheid op de weg. Een gevarendriehoek plaatst u achter het voertuig tijdens het wachten op de persoon die u komt slepen. Zo zien andere weggebruikers dat u stilstaat langs de kant. Om het voor uzelf nog veiliger te maken, met name tijdens het bevestigen van de sleepkabel, is een veiligheidsvest ook verstandig. Zo bent u zelf ook te allen tijde goed zichtbaar.