Overige Producten 
Kabels 
Account  

Toslink Kabel

Toslink kabels: hoe werken ze?

Zoals gezegd werken Toslink kabels door middel van een optisch signaal. Dit is de meest moderne manier van digitale audio versturen. Waar digitaal coaxiale kabels nog met elektrische pulsen werkten, versturen Toslink kabels een signaal bestaand uit lichtpulsen door een lichtvezel kabel. Voor het overbrengen van dit digitale signaal zijn een lichtbron, een optische verbinding en een lichtgevoelige ontvanger nodig. De lichtbron is een LED die licht uitstraalt. Het audiosignaal zorgt ervoor dat de LED aan en uit gaat, waardoor er lichtpulsen via de Toslink kabel verstuurd worden. Aan de andere kant vangt een lichtgevoelige ontvanger de lichtpulsen op en zet deze weer terug om naar elektrische pulsen. Het apparaat kan het signaal dan lezen en de audio afspelen.

Toslink stekkers en accessoires

Het eind van de Toslink kabel is voorzien van een optische stekker. Deze wordt in de audiowereld ook wel Toslinkstekker genoemd. Dit is afgeleid van Toshiba en het woord “link”. Toshiba was namelijk de eerste die met een optische stekker, nu dus beter bekend als Toslink stekker, op de markt kwam. Helaas zijn nog niet alle apparaten geschikt om optische signalen te verwerken. Er zijn namelijk ook nog andere veelgebruikte aansluitingen. Denk bijvoorbeeld aan de andere digitale aansluiting, de digitaal coaxiale kabel. Of de oude vertrouwde analoge aansluiting, die gebruik maakt van tulpstekkers voor stereogeluid. Wilt u uw optische audiosignaal aansluiten op een apparaat met een andere aansluiting, dan heeft u een omvormer nodig, bijvoorbeeld Toslink naar Tulp. Ook deze zijn in verschillende vormen verkrijgbaar bij Allekabels. Daarnaast zijn er ook verloopstekkers verkrijgbaar in alle soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan een haakse verloopstekker, waarmee u uw Toslink kabel gemakkelijk kunt aansluiten wanneer er weinig ruimte is achter een apparaat.

De Toslink switch

Soms wilt u meer apparaten aansluiten dan dat u beschikbare aansluitingen heeft. In zo’n geval bent u op zoek naar een Toslink switch. Dit is een verdeelstation, waarop u meerdere Toslink kabels kunt aansluiten. Bij Allekabels vindt u optische schakelaars tot wel 4 aansluitingen. De schakelaar maakt het mogelijk om 4 audio-uitgangen aan te sluiten op 1 apparaat. Met de schakelaar kunt u switchen tussen de verschillende uitgangen. Er zijn verschillende soorten optische schakelaars: Directe schakelaars en schakelaars via een omzetter. Directe schakelaars gebruiken geen netvoeding, maar zijn minder geschikt voor het gebruik van lange kabels. Schakelaars met een omzetter hebben wel netvoeding nodig, maar zijn minder storingsgevoelig bij lange kabels.

Toslink splitters

Dan zijn er nog Toslink splitters, die doen weer iets anders. Een splitter zorgt er namelijk voor dat u een optisch signaal tegelijkertijd op meerdere apparaten kunt afspelen. In tegenstelling tot de schakelaar, waarmee u tussen apparaten kunt switchen, verdeelt de splitter het signaal over twee of meerdere Toslink kabels. Splitters zijn er in 2 vormen: De directe splitter en de elektrische splitter. De directe splitter verdeelt het signaal over meerdere uitgangen en heeft geen netvoeding nodig. Wel kan het signaal door de verdeling verzwakt worden, hierdoor is deze splitter minder geschikt voor gebruik van lange Toslink kabels. De elektrische splitter zet het signaal eerst om naar een elektrisch signaal, en vervolgens naar een optisch signaal. Hierdoor is er minder signaalverlies bij gebruik van lange Toslink kabels. Het nadeel van een elektrische splitter is dat deze wel een netvoeding nodig heeft.

Uw Toslink kabel online kopen

Een Toslink kabel en al uw accessoires koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een Toslink kabel of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie