Kabels 
Overige Producten 
Account  

Portofoon

Gerelateerde Categorieën

Wat kan ik met een portofoon?

Met een portofoon kunt u communiceren met andere personen die via dezelfde frequentie luisteren en praten. Een portofoon werkt volgens een half-duplex principe. Dat wil zeggen dat er maar één persoon tegelijk kan praten, terwijl de rest luistert. De persoon die wil praten doet dit door de knop op het toestel in te drukken. Op dat moment is het voor de andere gebruikers niet mogelijk om tegelijk een signaal te verzenden. Een portofoon is in feite een draagbare zendinstallatie, daarom gelden er voor het gebruik bepaalde regels. Om gebruik te mogen maken van sommige frequentiebanden is een vergunning of zendmachtiging nodig. De meeste toestellen voor recreatief gebruik werken via de 466 Mhz band, daarvoor is geen vergunning nodig.

Voor- en nadelen

Een groot voordeel van het gebruik van een portofoon set is uiteraard dat u gemakkelijk met meerdere personen kunt communiceren. Ten opzichte van een mobiele telefoon is het daarbij nog een voordeel dat u voor het gebruik van een portofoon geen gesprekskosten hoeft te betalen. Doordat deze via een radiofrequentie werken en niet via het mobiele netwerk, zijn ze ook een uitkomst in noodsituaties wanneer er geen andere communicatiemiddelen beschikbaar zijn. Er zijn echter ook nadelen, bij eenvoudige portofoons is het namelijk niet gemakkelijk om uw gesprekken af te schermen zodat anderen niet kunnen inbreken in een gesprek. Wanneer meerdere mensen in de buurt zich op dezelfde frequentie bevinden kunnen deze elkaar namelijk horen en het gesprek onderbreken. Professionele portofoons bieden vaak wel de mogelijkheid om de frequentie te versleutelen zodat dit niet meer mogelijk is. Een ander nadeel is dat de afstand die u kunt overbruggen sterk beïnvloed wordt door materialen in de omgeving. Elk obstakel tussen de zender en de ontvanger heeft invloed op de afstand die u kunt overbruggen.

Professioneel of recreatief gebruik

Portofoons worden veel gebruikt als communicatiemiddelen binnen bedrijven, denk hierbij aan hulpdiensten, beveiliging of de bouw. Maar ook bij het organiseren van evenementen is dit toestel ideaal om contact te houden met het hele team. Tegenwoordig gebruiken ook veel supermarkten ze om medewerkers op te roepen, waardoor het niet meer nodig is om de hele winkel mee te laten luisteren. Recreatief worden portofoons ook veelvuldig gebruikt, met name tijdens het skiën of bij de tegenwoordig populaire hobby Airsoft. U kunt met dit apparaat tijdens uw buitenactiviteit met elkaar in contact blijven en elkaar gemakkelijk terugvinden, zonder gebruik te hoeven maken van mobiele telefoons. Gaat u een dag het water op met een boot, dan is er een maritiem alternatief: de marifoon. Deze wordt in de scheepsvaart gebruikt om onderling te communiceren, maar bijvoorbeeld ook met sluismeesters en havenmeesters. Op pleziervaartuigen is de marifoon niet verplicht, maar uiteraard wel ontzettend handig. Op het water bent u namelijk ook nooit gegarandeerd van een goede mobiele verbinding, de marifoon kan dan een goede uitkomst zijn.

Portofoon met oortjes

Een portofoon is handig in vele situaties, maar in veel van die situaties is het niet erg handig om dat toestel in uw hand te moeten houden en steeds op die knop te drukken. Gelukkig is het daarom ook mogelijk om portofoon oortjes of zelfs een headset aan te sluiten. Deze oortjes hebben vaak een zogeheten Push to Talk functie, waardoor u een knop op de oortjes of headset kunt gebruiken om te praten door de portofoon. Deze toepassing wordt veel gebruikt om te communiceren tijdens buitenactiviteiten, zoals skiën, paintballen of motorrijden in groepen. Ook bij motorrijlessen wordt een portofoon met oortje vaak gebruikt door de instructeur om met de leerling te kunnen communiceren.

Uw portofoon online kopen

Een portofoon koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een product of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie