Kabels 
Overige Producten 
Account  

Docking station

Docking station: meer functies dan enkel opladen

De naam docking station wordt in de praktijk gebruikt voor een hele serie uiteenlopende apparaten met verschillende functies, bijvoorbeeld voor het snel en eenvoudig aankoppelen van externe harde schijven. Op deze pagina echter is een docking staion een handig apparaat voor in de woonkamer of op het nachtkastje om een smartphone of tablet op te laden en tegelijkertijd muziek te draaien (op de modellen met ingebouwde speakers). Technisch gezien is het geen ingewikkeld verhaal. In plaats van het apparaat met de plug van je gewone oplaadkabel te verbinden, plaats je hem op (of beter over) de plug die in het docking station is gemonteerd. De oplaadfunctie wekt vervolgens exact hetzelfde. Via hetzelfde plugje kunnen ook andere functies worden gebruikt, zoals het afspelen van media. Zo wordt een docking station behalve een oplader ook een mediaplayer, videospeler en wekker.

Uw smartphone of tablet als mediaplayer

Het afspelen van media via een docking station heeft een aantal voordelen. Even een bestand afspelen met uw smartphone in de hand kan altijd natuurlijk. Maar soms is dat wat minder handig, bijvoorbeeld omdat het bestand wat langer duurt, omdat u een hele serie bestanden wilt afspelen of omdat u halverwege merkt dat de batterij opgeladen moet worden. In dat dat geval kunt u een docking station als mediaspeler gebruiken. In principe kan dat met elk docking station, maar als het apparaat voorzien is van speakers wordt het een stuk interessanter. De externe speakers geven per definitie het geluid beter weer dan de speaker in uw plat apparaat. Behalve een beter geluid kan het ook een stuk harder klinken, waardoor meer mensen in de ruimte van het geluid kunnen genieten. Is het scherm van uw apparaat groot genoeg, kunt u er op die manier zelfs kleine presentaties mee geven.

Docking station voor onderweg

Soms is het echter ook leuk om erop uit te gaan voor een wandeling, een bezoekje aan het strand of een picknick en een muziekje te draaien. Met een docking station met ingebouwde accu kunt u overal waar u wilt uw telefoon laden en muziek luisteren. Ook voor thuis is zo’n draadloze optie handig, omdat het niet altijd prettig is om afhankelijk te zijn van de locatie van het stopcontact, bijvoorbeeld als er bezoek is. Ook is het gewoon handig om al die kabels weggewerkt te hebben. Geen kabels meer die in de knoop raken of, erger nog, verwisseld worden of kwijt raken. Met een docking station op een vaste plek heeft u dit probleem niet meer.

Wakker worden met uw eigen muziek

Hoeveel mensen gebruiken tegenwoordig al hun smartphone als wekker? En hebben tegelijkertijd hun telefoon 's nachts aan de oplader? Dit is handig te combineren met elkaar. Plaats ’s avonds simpelweg de telefoon in een docking station met wekker en u wordt niet alleen wakker met uw eigen accu tijdens het slapen herladen, maar ook die van de smartphone. Ook kunt u kiezen voor een model met radio, zodat u altijd kunt luisteren naar uw favoriete radiozender. Sommige modellen worden geleverd met een handige afstandsbediening. Klinkt wellicht wat vreemd, telefoon met afstandsbediening, maar het vormt een ideale combi.

Docking station met USB aansluiting, werkt dat altijd?

Veel docking stations werken met een USB plug. U moet er wel even op letten of uw smartphone of tablet USB connector matcht met de connector die op het docking station zit. Er is verschil tussen een mini en een micro connector. Ook is er met de komst van USB 3.1 een nieuwe connector bij gekomen, de type C connector. Verder is er een verschil tussen USB 2, USB 3 en USB 3.1. Hoewel de connectoren weliswaar de verschillende USB versies aan kunnen, kan het zijn dat een USB 3 device minder snel werkt op een docking station met een USB 2 aansluiting. De snelheid van data overdracht is bij USB 3 tien maal sneller dan bij USB 2. Om precies te zijn kan USB 2 maximaal 48MB/s overdragen, iets dat bijvoorbeeld bij het afspelen van video een probleem kan zijn maar bij het afspelen van audio niet. Wanneer u het docking station gebruikt als mediaplayer, het beeld via uw device weergeeft maar audio via het docking station, zult u tussen USB 2 en USB 3 dan ook geen verschil merken.

Apple dock connector

Apparaten van Apple hebben geen micro USB-aansluiting, maar een eigen aansluiting. Afhankelijk van de leeftijd van het apparaat is dit een Lightning-connector of een 30-pins connector, ook wel Apple dock connector genoemd. Deze docking stations zijn dan ook enkel geschikt voor smartphones van Apple, zoals de iPhone 3 en 4. Veel docking stations zijn uitgerust met andere aansluitingen, zoals een 3.5 mm jack-aansluiting of een SD-kaartslot, zodat ook vanaf andere apparaten of geheugenkaarten muziek kan worden geluisterd. Zo heeft u altijd een handig speakertje in huis, waarvoor u niet per se een smartphone hoeft te gebruiken.