Kabels 
Overige Producten 
Account  

DVB-T / Digitenne

Waarom digitale televisie?

De digitenne zenders zenden tegenwoordig beelden uit van uitstekende kwaliteit, die gewoonlijk wordt uitgedrukt in resolutie, het aantal puntjes oftewel pixels op het beeldscherm. Dit wordt meestal in het Engels aangeduid, als high definition, beter bekend als HD. 1280x720 en 1920x1080 pixels zijn gangbare waarden. Hoe meer van die puntjes op een beeldscherm hoe scherper, met meer detail, het digitenne beeld kan worden weergegeven. Bij weinig puntjes zou het digitale beeld uitzien als mozaïek. U kunt van die digitenne beelden alleen genieten als ook uw TV ervoor geschikt is. Moderne televisies voldoen eraan en hebben een ingebouwde digitenne decoder. Ze hebben bovendien ook de vereiste beeldscherm-resolutie. Maar als u nog een oude TV heeft, dan kunt u daar helaas geen digitenne televisie mee kijken. Het aanschaffen van een digitenne ontvanger haalt dan ook niets uit! U heeft niet per se een provider nodig voor digitenne ontvangst, u kunt dan alleen de reguliere zenders van Nederland en omringende landen ontvangen. Wenst u ook commerciële zenders te ontvangen dan is altijd een digitenne decoder nodig, al dan niet via een provider.

Wat is er nodig voor DVB-T/digitenne ontvangst?

Bij ontvangst van dergelijke uitzendingen moet u er wel rekening mee houden dat er helaas een nadeel aan kleeft: bij slechte weersomstandigheden kan het beeld geblokt of zelfs zwart zijn. U kunt dat gelukkig eventueel opvangen door een bijbehorende antenneversterker tussen de antenne en televisie of computer te zetten. U kunt betaald digitenne kijken via een provider of gratis met een eigen ontvanger. Daarnaast kunt u ook via uw smartphone of tablet digitale televisie kijken. In dat geval heeft u alleen maar een digitenne mini-ontvanger nodig. Moderne televisies zijn al voorzien van een decoder, dus dan is alleen nog een antennekabel en digitenne buitenantenne of de binnen-uitvoering nodig. Wilt u via de computer genieten van het digitenne zenderaanbod dan heeft u antennekabel, ‘digitale’ antenne, ‘digitale’ ontvanger en bijgeleverde software nodig. Er is ook legale gratis software verkrijgbaar zoals de open source programma’s ProgDVB of SmartDVB. In beide situaties, televisietoestel of computer, geldt dat u eventueel afhankelijk van de ontvangststerkte van het antennesignaal nog een antenneversterker nodig heeft. Bij smartphone of tablet is dit niet nodig.

Welke DVB-T antenne heb ik nodig?

Om te beginnen kunt u kiezen tussen een digitenne buitenantenne of voor een binnen-model. De antenne voor buitengebruik is weersbestendig, maar moet wel nog gemonteerd worden tegen de muur of op het dak, naar uw eigen voorkeur. U heeft hierbij een lange antennekabel nodig. Een antenne voor gebruik binnen heeft het voordeel dat u die gewoon kunt neerzetten. Wel is het zo dat u die antenne voor een optimale ontvangst zo dicht mogelijk bij het raam moet plaatsen. De beeldkwaliteit is immers sowieso al niet gegarandeerd in verband met de weersinvloeden. Er zijn passieve en actieve DVB-T antennes voor binnen- en voor buiten. Voor beide toepassingen geldt dat de passieve uitvoeringen niet versterken en de actieve wel. De laatstgenoemde categorie heeft dus al een interne antenneversterker aan boord. Het voordeel hiervan is dat u dan geen aparte antenneversterker nodig heeft, wanneer de ontvangst niet optimaal zou zijn. Wanneer u beslist, mogelijk uit kostenoogpunt, een passieve antenne te nemen dan kunt u het beste een dikke lange staafantenne kiezen met een betere ontvangst.

Welke DVB-T antenneversterker heb ik nodig?

Wanneer het ontvangen antennesignaal te zwak is en u eventueel ook nog een lange coaxkabel van de antenne naar de televisie of computer heeft, dan is een antenneversterker onvermijdelijk. Het enige om op te letten bij de aanschaf van een antenneversterker is de mate van versterking in decibel oftewel dB. Als u geen lange coaxkabel gebruikt, dan kunt u het beste een regelbare antenneversterker aanschaffen, waarmee u de versterking tussen 10 en 20 dB kunt regelen. Gebruikt u echter een lange coaxkabel, pakweg meer dan 5 meter, dan is dát vaak de grootste veroorzaker van verzwakking van het antennesignaal en dan kunt u de versterking uitrekenen met een eenvoudige vuistregel: per 5 meter kabel wordt de verzwakking 1 dB meer, dus moet de versterker het antennesignaal 1 dB meer oppeppen. Voorbeeld voor 15 meter kabel: 3 dB verzwakking ofwel halvering van het antennesignaal. Een ander selectiecriterium bij een digitenne versterker is het verbruikte vermogen, zeker als de versterker continu aanstaat. Er zijn eco-varianten met enkele Watt, maar ook low budget uitvoeringen met 10 Watt of meer.

De keus voor de DVB-T ontvanger of digitenne ontvanger

Als u digitenne uitzendingen via een provider wilt bekijken dan levert deze u alles wat u nodig heeft. Dat is dan een decoder, oftewel receiver of set-top box, maar daar zit dan een abonnement aan vast. Het kan ook gratis. Neemt u genoegen met de standaard nationale zenders van diverse landen, dan heeft u geen abonnement nodig en pikt u de zenders op uit de ether zonder decoder. Maar dan nog kunt u later toch een eigen ontvanger aanschaffen uit ons assortiment om meer dan de nationale zenders van diverse landen te ontvangen. In geval van televisie of computer moet u alleen naast de reeds besproken keuze voor de juiste antenne en eventuele antenneversterker nog de ontvanger kiezen. Deze zijn er in twee uitvoeringen, de USB stick voor computers en een gewoon kastje met SCART- en HDMI-aansluiting voor het televisietoestel. De USB stick is de uitkomst als u alleen de standaard nationale zenders voldoende vindt. Voor een wezenlijk uitgebreider zenderpakket neemt u een decoder. U kunt ook ‘digitale TV’ kijken op uw smartphone of tablet, volledig draadloos dus, ook daarvoor is er een oplossing in de vorm van een digitenne minireceiver.

Wanneer kiest u voor digitale televisie via de ether?

Er zijn vijf manieren om digitale televisie te ontvangen. Digitale televisie via de coaxkabel oftewel DVB-C, via een schotelantenne wat dan DVB-S genoemd wordt, via internetaansluiting oftewel IP-tv waarvoor een multimediamodem en decoder nodig is, streaming via internet op uw computer en de reeds besproken DVB-T met ontvangst via de ether. Het nadeel van DVB-C en IP-tv is dat er steeds een fysieke verbinding nodig is met een kabel. Wanneer u streaming gebruikt op uw laptop of smartphone, heeft u geen kabel nodig. Echter bij deze vorm van digitale televisie bent u wel gebonden aan aanbieders van internettelevisie. Eigenlijk kunt u stellen dat u ‘digitale TV’ gebruikt voor omstandigheden met bewegingsvrijheid, zoals caravan, auto, vakantiehuisje, campingtent en wanneer u niet te veel geld wilt uitgeven plus tevreden bent met een beperkter zenderaanbod. Dat aanbod wordt steeds bepaald door de locatie waar u zich bevindt.

Uw DVB-T antenne en overige gerelateerde producten online kopen

Een DVB-T product koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een product of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.