Overige Producten 
Kabels 
Account  

GST netsnoer

Sorry, de pagina die je zoekt kan helaas niet gevonden worden.

 
 

Door deze ontbrekende pagina te melden kun je ons helpen om de gebruikerservaring van Allekabels.nl nog verder te optimaliseren.

Wellicht is de informatie die u zoekt te vinden op een van de volgende pagina's

Allekabels, veel meer dan alleen kabels!

Voor 22u besteld, morgen in huis!
€ 22,99
€ 19,99
Voor 22u besteld, morgen in huis!

Wat is een GST netsnoer?

GST is een aansluitsysteem voor verlichting en stekkerdozen en wordt veel gebruikt in kantooromgevingen. Het heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van normale stekkers. De betreffende connector is een platte connector, waardoor deze ruimtebesparend is. Deze heeft zowel een male als een female chassisdeel, waardoor fabrikanten hun verlichtingen en stekkerdozen van zowel een female als een male connector kunnen voorzien. Hierdoor ontstaat een doorlussysteem waarbij zowel verlichting als stekkerdozen eenvoudig achter elkaar aangesloten kunnen worden. Door gebruik te maken van een schakelaar met GST aansluitingen ontstaat een volledig modulair, eenvoudig aan te leggen en te onderhouden systeem. Hierdoor kan er flink op kosten voor bekabeling worden bespaard. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor installatie van verlichting in systeemplafonds en voor het aansluiten van meerdere stekkerdozen in werkplaats of serverruimte. De meest gebruikte connector in dit systeem is een driepolige connector. Deze heeft een aarde, een nul en, afhankelijk van de toepassing, een fase- of schakeldraadaansluiting. Het driepolige GST netsnoer wordt ook veel gebruikt om stekkerdozen van netspanning te voorzien.

Meerpolige connector

Naast de driepolige connector zijn er vier, vijf en zes polige connectoren voor dit systeem leverbaar. Deze treft u vooral aan in de utiliteitsbouw waar deze connector gebruikt wordt voor het aansluiten van uitgebreide verlichtingssystemen. In grote projecten wordt er, om onderscheid te maken tussen verschillende toepassingen, de zogenaamde polarisatiesleutel gebruikt. Hierdoor passen alleen connectoren met dezelfde polarisatiesleutel op elkaar, waardoor er een duidelijk onderscheid ontstaat tussen bekabeling met verschillende toepassingen. Hiermee worden aansluitfouten voorkomen. Elke polarisatiesleutel heeft zijn eigen kleur, waardoor visueel ook snel te zien is welke connectoren bij elkaar horen. Hierbij wordt zwart gebruikt als basiskleur en andere kleuren zoals blauw voor connectoren met een afwijkende polarisatiesleutel. Zo kan verlichting en andere aansluitingen en functies in verschillende groepen worden verdeeld. Vaak wordt de vier-, vijf- en zespolige GST connector gebruikt om alle in de keten aangesloten verlichting continu van 230 volt netspanning en een aardeaansluiting te voorzien. De extra aansluitingen worden dan gebruikt voor een dimsignaal en voor het aansturen van de noodverlichting.

Het juiste snoer kiezen

Een GST netsnoer maakt gebruik van een driepolige connector. Bij een standaard GST netsnoer zit aan de ene zijde de female connector, aan de andere zijde van het snoer zit een standaard Schuko randaardestekker. Dit snoer wordt vooral gebruikt voor het aansluiten van stekkerdozen met GST aansluiting. Het is verkrijgbaar in verschillende lengtes van twee tot vijf meter. De aderdiameter van dit netsnoer is 1,5 mm2. Dit is voldoende voor het aansluiten van belastingen tot maximaal 16 ampère. Heeft u een GST netsnoer van meer dan 5 meter nodig? Bestel dan een GST netsnoer van 10 meter met open einde. Dit snoer heeft een aderdiameter van 2,5 mm2 waardoor de verliezen ook bij hoge belasting beperkt blijven. U kunt het snoer zelf tot de gewenste lengte inkorten en zelf een schuko randaardestekker monteren. De benodigde schukostekker en het montagegereedschap kunt u samen met een GST netsnoer bestellen. Zo bespaart u verzendkosten. Wilt u apparatuur voorzien van deze connectoren onderling verbinden? Bestel dan een GST koppelsnoer. Dit is aan de ene kant voorzien van een female connector en aan de andere kant van een male connector.

Aderdiameter

Veel mensen vragen zich af welke aderdiameter ze moeten kiezen. Bij het GST netsnoer heeft u de keus tussen een aderdiameter van 1,5 en 2,5 mm2. Wanneer kiest u voor 1,5 mm2 en wanneer voor 2,5 mm2? Deze keuze wordt bepaald door een aantal factoren. Dit zijn: belasting, lengte van de kabel en gevoeligheid van de verbruiker voor spanningsval. Bij een hogere belasting zal er bij dezelfde aderdiameter een hogere spanningsval optreden. Bij dezelfde belasting zal bij een grotere aderdiameter minder spanningsval optreden. De standaard gloei- en halogeenlamp zijn beiden gevoelig voor spanningsval. Het menselijk oog kan een spanningsval van meer dan 3% al waarnemen. Sluit u alleen verlichting en andere kleine apparaten aan, dan heeft u een lage belasting en kunt u volstaan met 1,5 mm2. Sluit u naast verlichting ook zware belastingen aan, zoals een elektrische kacheltje, dan zult u bij gebruik van 1,5 mm2 bij het in- en uitschakelen van de thermostaat van het kacheltje een fluctuatie in de lichtopbrengst van de lampen kunnen waarnemen. In deze situaties adviseren we om 2,5 mm2 kabel te gebruiken, waarmee de fluctuatie tot een minimum beperkt wordt.