Overige Producten 
Kabels 
Account  

Soldeer Producten

Spons Spons,
Merk: Weller.
€ 7,95

VorigeResultaten 1 tot 100 van totaal 183 productenVolgende

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een soldeerbout?

U kunt kiezen tussen een losse soldeerbout, een los soldeerpistool of een soldeerstation met bout. De goedkopere soldeerbouten bezitten een normale stroomstrekker van 230 Volt. Deze kunnen gewoon ingestoken worden op een wandstopcontact. Het voordeel van een losse bout is dat deze makkelijk te gebruiken is op lastige plekken. Hetzelfde geldt voor een soldeerpistool. Een soldeerstation is voornamelijk aan te raden wegens het gemak. U kunt met een soldeerstation de temperatuur gemakkelijk regelen en uw soldeerbout veilig opbergen na gebruik. De werking van een losse soldeerbout, los soldeerpistool en een soldeerstation is nagenoeg hetzelfde. Bij de aanschaf van een soldeerbout, soldeerpistool of soldeerstation moet u in ieder geval letten op de volgende punten: temperatuurregeling, wattage en voeding.

Temperatuurregeling voor een soldeerbout

Voor eenvoudige solderingen is een goedkopere bout zonder temperatuurregeling geschikt. Bent u van plan meer te solderen of wilt u verschillende zaken solderen? Dan raden wij een soldeerbout mét temperatuurregeling aan. Hiermee kunt u op een lagere temperatuur beginnen en vervolgens de temperatuur geleidelijk verhogen. U verkleint de kans op het verbranden van uw soldeertin. Als de tin is verbrand, kan de verbinding niet goed zijn en zal deze snel loslaten. Wij raden aan om te beginnen te solderen bij een temperatuur tussen de 310 en 345°C en indien nodig te verhogen. Probeer om een verbinding binnen twee á drie seconden te maken. Let op! Gebruikt u loodvrij soldeertin? Verhoog de temperatuur dan met minimaal +30°C. Het smeltpunt van loodvrij soldeertin ligt namelijk hoger dan van normaal soldeertin. Wij raden bij loodvrij solderen een temperatuur aan van 360 - 370°C.

Wattage en voeding

Het wattage geeft geen informatie over de temperatuur die de soldeerbout kan bereiken, maar over de kracht van de bout. Deze kracht geeft aan hoeveel kracht de bout heeft om de opgebouwde warmte te behouden, zodat deze niet teveel afkoelt tijdens het solderen. Bijvoorbeeld; een bout met een laag wattage verliest veel warmte tijdens het solderen. Bij het solderen van dikkere draden kan het voorkomen dat de soldering niet lukt. In feite verliest de bout zijn warmte even snel als deze warmte kan opbouwen. Wilt u elektronica solderen? Dan is een bout van 15 tot 30 Watt geschikt. Voor het solderen van bedrading is een soldeerbout van minimaal 40 Watt aan te raden. Er bestaan meerdere soorten voeding bij soldeerbouten. De meeste modellen worden gevoed door stroom of door een transformator in een soldeerstation. Er bestaan ook soldeerbouten die worden gevoed door gas. Soldeerbouten op gas worden vaak gebruikt om koperen plaatjes e.d. te solderen.

Onderhoud van een soldeerbout

Een soldeerbout gaat langer mee en het solderen gaat gemakkelijker als de bout wordt schoongemaakt en onderhouden. Waarom? De soldeerpunt bestaat meestal uit metaal met een laagje zilver. Dat laagje zilver is dun en erg kwetsbaar. Hoe beter die laag intact blijft, hoe gemakkelijker het solderen gaat. Zet de bout alleen aan als u gaat solderen en weer uit na het solderen. Maak tussen iedere soldering even het soldeerpunt schoon door het over een “iets” vochtige spons heen wrijven. Zo verwijdert u de restjes soldeer en vloeimiddel en voorkomt u inbranden. Vermijd extra vloeimiddelen. Is de soldeerpunt van koper? Dan mag het schoongemaakt worden met een vijl of stukje schuurpapier. Leg de bout altijd op een houdertje. Ook dit voorkomt inbranden.

Uw soldeerproducten online kopen

Een soldeerbout en andere soldeerproducten koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een soldeerbout, soldeerstation, soldeerpistool, soldeertin of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie