Overige Producten 
Kabels 
Account  

Noodverlichting accu

Tegenwoordig is onze maatschappij volledig opgebouwd rond elektronica en computers. Vroeger waren alleen ziekenhuizen en datacenters voorzien van noodstroomvoorzieningen. Tegenwoordig is het zelfs al niet vreemd meer om een eigen UPS unit oftewel een uninterruptible power supply unit te hebben. Deze vangt de stroomuitval gedurende een aantal minuten of uren op. Maar niet alleen voor computers en elektronica-apparatuur kan een backup-voeding handig zijn, ook voor simpelweg: verlichting. Denk aan het veiligheidsgevoel, te zwijgen van dat u gewoon licht nodig heeft voor het bewegen en de werkzaamheden bij stroomuitval. Hiervoor worden noodverlichting accu’s gebruikt. Dit zijn speciale batterijen.
Lees meer

Algemene werking van een batterij

Een accu is velen welbekend van de auto. De batterij als variant voor huis- tuin en keuken-gebruik is ook al gesneden koek. Hoewel we hier spreken van een noodverlichting accu is er in feite sprake van een battery pack, een setje van met elkaar verbonden batterijen. Het principe van een batterij is vrij eenvoudig. Voor het begrip van werking leggen we eerst de klassieke batterij uit. De kern van het principe van dit soort gangbare batterijen wordt gevormd door twee platen, de elektroden, die gedrenkt zijn in een chemische vloeistof, het elektrolyt. Dit geheel heet een elektrochemische cel. Via een chemische reactie komen er elektronen vrij aan de minpool en worden tevens elektronen gebonden aan de pluspool. Pas op het moment dat er uitwendig van de cel een apparaat wordt aangesloten en er een gesloten stroomkring ontstaat, kunnen de elektronen gaan stromen van de minpool naar de pluspool. Op die manier krijgt het aangesloten apparaat voeding en kan gaan werken.

Nikkel-cadmium batterijen zoals toegepast in de noodverlichting accu

Dit soort batterijen bevat een elektrode van nikkel oftewel de kathode, de pluspool, en een elektrode van cadmium oftewel de anode, de minpool. Tussen de kathode en anode zit de zogenaamde separator, die doordrenkt is met elektrolyt. De energiedichtheid, de hoeveelheid energie per volume-eenheid, van NiCd is vrij laag: 45 Wh/kg. De vermogensdichtheid daarentegen, de hoeveelheid vermogen per kg ‘gewicht’ is redelijk hoog en bedraagt 200 W/kg. Met meer dan 1000 laad/ontlaadcycli heeft deze batterij een behoorlijk lange levensduur. De spanning per elektrochemische cel bedraagt standaard pakweg 1,2 Volt. Dit type batterij wordt toegepast in de noodverlichting accu, vanwege het bestand zijn tegen hoge temperaturen, ver kunnen ontladen, veel ontlaad/oplaadcycli en aangesloten langdurige belastingen, dat wil zeggen de elektronica- of computerapparatuur, kunnen voeden. Wel is er ook een nadeel: ze verliezen geleidelijk aan hun energie-capaciteit na elke oplaadcyclus, ondanks dat de noodverlichting accu niet volledig ontladen is geweest.

NiCd batterijsoorten

De NiCd noodverlichting accu’s worden in verschillende vormen op de markt gebracht. De meest voorkomende is de D-batterij. Deze batterij staat bekend als de staaf- of mono batterij. Hij is genormeerd als LR20, dit geldt echter voor de alkaline versie! De NiCd versie is oplaadbaar en heet gewoon D-batterij. Afmeting: 34,5 mm diameter x 61,5 mm lengte. Dan is er de C-batterij, die beter bekend is als de Engelse staaf of baby batterij. Ook hier geldt een internationale normering voor, LR14, die alleen voor de Alkaline versie geldt, laat u niet misleiden. De NiCd versie, die oplaadbaar is, heet gewoon C-batterij. Zijn afmetingen zijn: 26,2 mm diameter x 50 mm lengte. Dan is er nog de alom bekende AA uitvoering. Deze wordt ook aangeduid als penlite of mignon batterij. De internationale normering, wederom voor Alkaline, is LR6. Zijn afmetingen zijn: 14,5 mm diameter x 50,5 mm lengte. De NiCd is wederom de oplaadbare variant. De noodverlichting accu wordt gewoonlijk als een battery pack, een setje aan elkaar gekoppelde batterijen van 3, 4 of 5 cellen, geleverd. Hier wordt de enkele batterij als een cel aangeduid.

Specificaties van noodverlichting accu’s

Er zijn diverse technische specificaties om rekening mee te houden bij een noodverlichting accu. Allereerst de spanning. Deze kan variëren van 1,2 Volt voor een enkele batterij, via gangbare waarden als 2,4 Volt en 3,6 Volt tot 6 Volt voor de grootste noodverlichting accu packages de we in het aanbod hebben. De capaciteit of het vermogen van een noodverlichting accu wordt uitgedrukt, net als bij een auto-accu, in Ah oftewel Ampère-uur. Dit is de hoeveelheid lading die gedurende 1 uur gestroomd heeft met een constante stroom van 1A. Met andere woorden: een noodverlichting accu met een capaciteit van 1500 mAh = 1,5 Ah, een gangbare waarde bij noodverlichting accu’s, kan gedurende 1 uur een constante stroom van 1,5 A leveren. Of andersom geredeneerd: bij een constante behoorlijke belasting van 1,5 A kan deze noodverlichting accu 1 uur lang branden. Andere gangbare waarden voor noodverlichting accu’s zijn 2500 mAh en 4500 mAh. Vaak worden nog de aanbevolen werktemperaturen aangegeven. Ondanks dat NiCd batterijen hoge temperaturen goed kunnen verwerken, moet u zich er wel bewust van zijn dat de levensduur van de noodverlichting accu bij hogere temperaturen sneller achteruit gaat, dan bij normale omgevingstemperatuur. Dit is helaas onvermijdelijk.

Aandachtspunten

U zou het wellicht niet verwachten, maar ook noodverlichting is wettelijk geregeld en valt onder de Omgevingswet. Daarop van toepassing is tevens de Europese norm NEN-EN 1838. Volgens deze normering bestaan er twee soorten van noodverlichting:

1. Noodevacuatieverlichting:
  • Vluchtrouteverlichting die de vluchtwegen goed herkenbaar maakt zodat bij calamiteiten het gebouw op een veilige manier kan worden verlaten;
  • Anti-paniekverlichting die steeds in combinatie met vluchtrouteverlichting wordt gebruikt en een plaats verlicht waar mensen in geval van calamiteit heen kunnen om van daaruit verder te vluchten;
  • Verlichting ten behoeve van werkplekken met een verhoogd risico.
2. Vervangingsverlichting:
  • Verlichting die inschakelt bij stroomuitval.
Noodverlichting staat overigens los van brandveiligheid! Aandachtspunt is onder andere: haalt het licht het vereiste lichtniveau wel? Dat wordt mede bepaald door de conditie van de noodverlichting accu. De levensduur van deze noodverlichting accu’s laat zich moeilijk voorspellen. De fabrikant stelt namelijk steeds gegevens voor de noodverlichting accu ter beschikking die zijn gebaseerd op geïdealiseerde omstandigheden. U kunt dus beter zekerheidshalve de noodverlichting accu tijdig vervangen!

Uw noodverlichting accu online kopen

Noodverlichting accu koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over noodverlichting accu of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Noodverlichting

Klantenservice & Informatie